Csicseriborsó

880 Ft / kg
880 Ft / kg
+    Kosárba    -

Csicseriborsó


Tartalmaz:csicseriborsó

A, B1, B6, E vitamin, folsav és karotin.

Miért jó?

Amíg a Közel-Keleti országokban, Indiában, Dél-Amerikában és Afrika több országában is közkedvelt élelmiszer alapanyag a csicseriborsó, addig hazánkban nem számít mindennapi főzési alapanyagnak. A csicseriborsó leginkább a reform és vegán konyhákban van jelen a mindennapokban.

Fehérje tartalma

A növényi alapanyagok között az egyik legjobb fehérjeforrás. Többek között emiatt is annyira közkedvelt a csicseriborsó a reform és a vegán konyhákban, de a sportolók is előszeretettel fogyasztják.

Rost tartalma

Mivel a élelmi rost tartalma igen magas, ezért a fogyasztásával többszörösen is jó teszünk a szervezetünkkel:

  • hathatósan segíthetjük az emésztésünket, és ezáltal a szervezetünk méregtelenítését. Mivel könnyen emészthető, figyelembe véve a magas fehérjetartalmát is, fogyasztása kifejezetten ajánlott időseknek is.
  • alacsony glikémiás indexe és magas pektin tartalma miatt cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer, rendszeres fogyasztása jó hatással van a vércukor és koleszterin szintünkre, csökkenti a vércukorszint ingadozását, ezáltal segít meggátolni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását.
  • segítünk megelőzni, vagy probléma esetén helyreállítani a székrekedéses problémákat
  • további előnye a magas rosttartalma mellett az alacsony zsírtartalma, ezért diétás vagy fogyókúrás étrendekbe is kitűnő választás.  Itt fontos még, hogy szénhidráttartalma viszonylag magas, de magas rosttartalma miatt lassan szívódik fel, és ez viszont jó.

 Jótékony hatása a csontokra

Magas a kalcium, magnézium, vas és cink tartalma, ezek az ásványi anyagok mind kitűnő csonterősítő hatással bírnak.

Tartalmaz továbbá foszfátot is, ami nagyon hatékonyan segíti a kalcium beépülését a csontokba.

Egyéb jótékony hatásai

Szelént is tartalmaz, ami azért jó hír, mert ezt az ásványi anyagot nagyon kevés növény tartalmazza. A szelén segíti a májat egyrészt megszabadulni a rákkeltő méreganyagoktól, másrészt erős a gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Meg kell említeni azért egy kellemetlen hatását is, mint minden hüvelyes, a csicseriborsó is puffadást okozhat.

A csicseriborsó felhasználása

Beszerezhető konzervben és szárítottan is.

Bár a száraz változatot a konzervhez képest valóban macerásabb elkészíteni, az egészséges táplálkozás jegyében mindenképpen ajánlott ezt választani.

Javasolt neki az egyéjszakás áztatás, utána is kb 2 óra a főzési idő (lassú tűzön és bő, sós vízben főzzük) Mivel a csicseriborsónak sajnos van puffasztó hatása, akit ez érint, akár az áztató levében, akár a főzőlevébe tehet szódabikarbónát, ez segíthet a puffadásos problémákon.

Csicseriborsó recept ötletek

Számtalan recept ötlet elkészítési módja van:

 Jól passzol hozzá a vöröshagyma, a paradicsom, a padlizsán. Fűszerek szempontjából a curry a leginkább nyerő, de jól illik hozzá a gyömbér, a fokhagyma és a szerecsendió is. A csicseriborsó fogyasztása talán a Földközi-tenger mentén a legnépszerűbb, itt pl. egytálétel formájában szeretik a legjobban, citromlével, korianderrel, Cayenne-borssal és szezámkrémmel is előszeretettel ízesítik.

Használhatjuk akár köretként is, pl. zöld fűszerekkel és balzsamecettel. Hal, csirke vagy pulyka illik hozzá, de tofuval is jó párosítás.

Összességében elmondhatjuk, hogy a csicseriborsó egy igazán jó élelmiszer alapanyag: felhasználása sokoldalú. tápértéke kiemelkedő, ára alacsony. Azt hiszem ez igazán jó kombináció!

Copyright 2019 GÁPA Kft. - Minden jog fenntartva
Áraink az áfát tartalmazzák!

Az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC (magosbolt.hu) weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, a gyártók, forgalmazók, szállítók valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért oldalunk a felelősséget nem vállalja, olvasásuk nem pótolja az orvosi kivizsgálást és gyógykezelést, ezért ajánljuk hogy problémáival forduljon szakorvoshoz!

Az adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozatok számai: NAIH-91981/2016., NAIH-108643/2016.
Tovább a megrendeléshez