Teljes kiőrlésű liszt
A teljes kiőrlésű liszt az utóbbi években már szinte fogalommá vált, és milyen jó, hogy ma már minden gabonaféléből készül ilyen verzió is.
A búzaféléket és a belőlük készült liszteket a malomipar fejlődésével egyre inkább finomították, nemesítették, így merült kicsit feledésbe a fehér liszt mellett a teljes kiőrlésű liszt. Majd jött a reform konyha, és a különböző diétás irányzatok ismét felkapták és divatba hozták a teljes kiőrlésű örleményeket. És milyen jól tették, hiszen ma már minden gabona féléből készül ilyen verzió is.
Miben más a teljes kiőrlésű liszt, mint a fehér? Míg a fehér liszt csak a magbélből készül, addig a teljes kiőrlésű lisztbe belekerül a maghéj, a csíra, mondhatni a teljes búzaszem a külső részeivel együtt. Egész egyszerűen benne van a héja is. És ahogy a régi mondás tartja, a héjában van a vitamin! És ebben az esetben nemcsak vitamint tartalmaz ez a fajta liszt, hanem élelmi rostot, fehérjét, keményítőt, és ásványi anyagokat is. A nyilvánvaló előnyökön kívül a benne található rost elnyújtja a szénhidrát felszívódását is, ami így lassabban emeli meg a vércukorszintet, plusz hosszabb ideig biztosítanak telítettség érzést.
Még ízében és kinézetében is más a teljes kiőrlésű liszt, hiszen sötétebb színű, és mivel kevésbé finom az örlemény, így több folyadékot is vesz fel. A fent említett pozitív tulajdonságai bizonyos szempontból előnyösebbek a fehérliszthez képest, ám a kalóriatartalma hasonló hozzá, így a belőle készült termékek fogyasztásánál is fontos a mérték, pláne ha a diétánkba építjük be.
Teljes kiőrlésű liszt készülhet rozsból, alakor búzából, zabból, tönkölybúzából, durumbúzából is. Konyhai felhasználásuk is éppolyan széles, mint a fehér lisztnek, de magasabb rosttartalmuk miatt másként viselkednek. Azonban ha megvan a megfelelő recept, akkor a teljes kiőrlésű lisztekből is tökéletes kenyerek, sütemények, palacsinták és nokedlik fognak készülni. Természetesen rántáshoz, sűrítéshez és panírozáshoz is jól alkalmazhatóak, vagy bármihez, amit épp el szeretnél velük készíteni!