FB pixel
Kategóriák

Teljes kiőrlésű liszt

A teljes kiőrlésű liszt az utóbbi években már szinte fogalommá vált, és milyen jó, hogy ma már minden gabonaféléből készül ilyen verzió is.

Bezár
Bezár
BIO Teljes kiőrlésű búzaliszt Biopont 1 kg Részletek
Akciós
0Ft / db
780Ft
Bezár
Bezár

  A búzaféléket és a belőlük készült liszteket a malomipar fejlődésével egyre inkább finomították, nemesítették, így merült kicsit feledésbe a fehér liszt mellett a teljes kiőrlésű liszt. Majd jött a reform konyha, és a különböző diétás irányzatok ismét felkapták és divatba hozták a teljes kiőrlésű örleményeket. És milyen jól tették, hiszen ma már minden gabona féléből készül ilyen verzió is.

  Miben más a teljes kiőrlésű liszt, mint a fehér? Míg a fehér liszt csak a magbélből készül, addig a teljes kiőrlésű lisztbe belekerül a maghéj, a csíra, mondhatni a teljes búzaszem a külső részeivel együtt. Egész egyszerűen benne van a héja is. És ahogy a régi mondás tartja, a héjában van a vitamin! És ebben az esetben nemcsak vitamint tartalmaz ez a fajta liszt, hanem élelmi rostot, fehérjét, keményítőt, és ásványi anyagokat is. A nyilvánvaló előnyökön kívül a benne található rost elnyújtja a szénhidrát felszívódását is, ami így lassabban emeli meg a vércukorszintet, plusz hosszabb ideig biztosítanak telítettség érzést.

  Még ízében és kinézetében is más a teljes kiőrlésű liszt, hiszen sötétebb színű, és mivel kevésbé finom az örlemény, így több folyadékot is vesz fel. A fent említett pozitív tulajdonságai bizonyos szempontból előnyösebbek a fehérliszthez képest, ám a kalóriatartalma hasonló hozzá, így a belőle készült termékek fogyasztásánál is fontos a mérték, pláne ha a diétánkba építjük be.

  Teljes kiőrlésű liszt készülhet rozsból, alakor búzából, zabból, tönkölybúzából, durumbúzából is. Konyhai felhasználásuk is éppolyan széles, mint a fehér lisztnek, de magasabb rosttartalmuk miatt másként viselkednek. Azonban ha megvan a megfelelő recept, akkor a teljes kiőrlésű lisztekből is tökéletes kenyerek, sütemények, palacsinták és nokedlik fognak készülni. Természetesen rántáshoz, sűrítéshez és panírozáshoz is jól alkalmazhatóak, vagy bármihez, amit épp el szeretnél velük készíteni!

  Legújabb Termékeink

  Összes megtekintése
  Bezár
  0Ft / db
  480Ft
  480 Ft/db
  Egységár: 24000 Ft/kg
  db
  - +
  Bezár
  0Ft / db
  1480Ft
  1480 Ft/db
  Egységár: 5920 Ft/liter
  db
  - +
  Bezár
  0Ft / db
  1180Ft
  1180 Ft/db
  Egységár: 5900 Ft
  db
  - +
  Bezár
  0Ft / db
  1780Ft
  1780 Ft/db
  Egységár: 7120 Ft
  db
  - +