FB pixel
Kategóriák

Teljes kiőrlésű liszt

A teljes kiőrlésű liszt az utóbbi években már szinte fogalommá vált, és milyen jó, hogy ma már minden gabonaféléből készül ilyen verzió is.

Bezár
BIO Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt Naturgold 1 kg Részletek
Készlethiány
0 Ft / db
1580Ft
Bezár
Bezár
Bezár
Teljes kiőrlésű zabliszt Első pesti malom 500 g Részletek
Készlethiány
0 Ft / db
680Ft
Bezár

  A búzaféléket és a belőlük készült liszteket a malomipar fejlődésével egyre inkább finomították, nemesítették, így merült kicsit feledésbe a fehér liszt mellett a teljes kiőrlésű liszt. Majd jött a reform konyha, és a különböző diétás irányzatok ismét felkapták és divatba hozták a teljes kiőrlésű örleményeket. És milyen jól tették, hiszen ma már minden gabona féléből készül ilyen verzió is.

  Miben más a teljes kiőrlésű liszt, mint a fehér? Míg a fehér liszt csak a magbélből készül, addig a teljes kiőrlésű lisztbe belekerül a maghéj, a csíra, mondhatni a teljes búzaszem a külső részeivel együtt. Egész egyszerűen benne van a héja is. És ahogy a régi mondás tartja, a héjában van a vitamin! És ebben az esetben nemcsak vitamint tartalmaz ez a fajta liszt, hanem élelmi rostot, fehérjét, keményítőt, és ásványi anyagokat is. A nyilvánvaló előnyökön kívül a benne található rost elnyújtja a szénhidrát felszívódását is, ami így lassabban emeli meg a vércukorszintet, plusz hosszabb ideig biztosítanak telítettség érzést.

  Még ízében és kinézetében is más a teljes kiőrlésű liszt, hiszen sötétebb színű, és mivel kevésbé finom az örlemény, így több folyadékot is vesz fel. A fent említett pozitív tulajdonságai bizonyos szempontból előnyösebbek a fehérliszthez képest, ám a kalóriatartalma hasonló hozzá, így a belőle készült termékek fogyasztásánál is fontos a mérték, pláne ha a diétánkba építjük be.

  Teljes kiőrlésű liszt készülhet rozsból, alakor búzából, zabból, tönkölybúzából, durumbúzából is. Konyhai felhasználásuk is éppolyan széles, mint a fehér lisztnek, de magasabb rosttartalmuk miatt másként viselkednek. Azonban ha megvan a megfelelő recept, akkor a teljes kiőrlésű lisztekből is tökéletes kenyerek, sütemények, palacsinták és nokedlik fognak készülni. Természetesen rántáshoz, sűrítéshez és panírozáshoz is jól alkalmazhatóak, vagy bármihez, amit épp el szeretnél velük készíteni!

  Legújabb Termékeink

  Összes megtekintése
  Bezár
  0 Ft / db
  880Ft
  880 Ft/db
  Egységár: 1760 Ft/kg
  db
  - +
  Bezár
  BIO Gyömbér szirup Biopont 280gr. Részletek
  Új
  Akciós
  0 Ft / db
  2180Ft
  2180 Ft/db
  2380 Ft /db
  Egységár: 7786 Ft/liter
  db
  - +
  Bezár
  0 Ft / db
  990Ft
  990 Ft/db
  Egységár: 49500 Ft/kg
  db
  - +
  Bezár
  0 Ft / db
  2560Ft
  2560 Ft/db
  Egységár: 51200 Ft/kg
  db
  - +