Tönkölybúza liszt
Az évezredek óta ismert tönkölybúza reneszánszát éli, hiszen egyre nagyobb az igény a búzából készített liszt egészségesebb változatára.
Már 6000 évvel ezelőtt vadászó-gyűjtögető őseink is ismerték a tönkölybúzát, népszerűsége egészen a XIX. század végéig megmaradt, majd szép lassan átvették a helyét a különféle nemesített búzafajok. A tönkölybúza a többi búzafajtához képest lényegesen nagyobb a fehérje- és a sikértartalommal rendelkezik, hasznos aminosavakat tartalmaz, nagy mennyiségű B-vitamin és E-vitamin található benne, valamint vas, mangán, kalcium, kálium, magnézium, fluor, cink, réz, szelén és rost. Fogyasztása erősítheti az immunrendszert, jó hatással van a fejfájásra. Arra viszont figyeljünk, hogy a tönkölybúza liszt, ha teljeskiőrlésű, ha fehér, ha bio, akkor sem gluténmentes, így a lisztérzékenyek nem fogyaszthatják.
Felhasználási területe hasonlóan széles, mint a búzalisztnek: lehet kenyér, zsemle vagy bármilyen pékáru alapanyaga. Gyúrhatunk belőle tésztát, nokedlit, készülhet belőle sütemény, palacsinta, kelt tészta is.