Olívaolaj
Az olívaolaj az olívabogyó terméséből préseléssel készült olaj, amit ezután minőség szerint osztályoznak.
Az olívaolajok kapcsán alapvetően mindenkinek szinte elsőre az egészséges táplálkozás jut az eszébe, hiszen fogyasztásával többek között csökkenthetjük a koleszterin szintünket, segíti az emésztésünket, hatásos ellenszere lehet a csontritkulásnak, megelőzheti a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, és jót tesz a bőrünknek is.
A sajtolási technikával készült olajok között megkülönböztetünk extra szűz, szűz olívaolajat, és sima vagy finomított “pogácsa” olívaolajat. Az extra szűz olívaolaj az első préselésből származik, a szűz olívaolaj a másodikból és harmadikból, az olívaolaj pedig a negyedikből, úgynevezett “pogácsából”készül (a pogácsa za, ami megmarad az extra szűz vagy szűz olaj sajtolása után). Utóbbinál már plusz hőhatást és egyéb kezelést is alkalmaznak.
Konyhai felhasználásuk igen színes, saláták kedvelt hozzávalói, tésztákhoz is finomak, szószokba is tehetjük, krémlevesek és zöldségek ízesítésére is alkalmasak, tehát süthetsz és főzhetsz velük. Tárolni napfénytől elzárva hűvös helyen érdemes őket.