FB pixel
Kategóriák
Olasz pizzaliszt 5-Stagioni 1 kg

Olasz pizzaliszt 5-Stagioni 1 kg

db
- +
980Ft / db
Kosárba teszem!
0 Ft / db
980Ft
helyszíni átvétel: 2024-07-20, szombat, 12 órától
várható kiszállítás: 2024-07-23, kedd
Amikor egy igazán finom pizzáról beszélünk, akkor a kulcsszereplő a 00-ás jelölésű pizzaliszt. Ennek az extra finomra őrölt lisztfajtának köszönhetően lesz a pizzatészta tökéletes, azaz kívül ropogós, belül puha.

Termék leírása

A jó pizzához két dolog mindig kell: egy isteni tészta és egy valódi olasz szósz - minden más feltét a pizzára már csak az élmény további fokozásához kell!

De mi kell egy jó pizzatésztához? Hát persze hogy egy nagyon jó pizzaliszt! A legjobb hozzá a 00-ás jelölésű, igen finomra őrölt liszt fajta, amelyet leggyakrabban a klasszikus olasz, nápolyi pizzák tésztájához használnak. Éppen ezért ezt a típust egyszerűen csak pizzalisztként is szokás nevezni, illetve sok esetben így találjuk meg a boltok polcain is.

nápolyi pizzaliszt

Mi az a 00-ás pizzaliszt?

A 00-ás megnevezés európai szabvány, amellyel azokat a liszteket jelölik, amelyek az őrlés finomsága szerinti kategorizálás során a legfinomabb minősítést kapják (például a 2-es jelölésű liszt a legdurvább őrlésű). S hogy ez miért fontos? Mert, minél finomabb az őrlemény annál simább lesz a belőle készült tészta, amiből kisülés után egy puhább végeredményt kapunk.

A sima finomlisztből (BL55 búzafinomliszt) és a 00-ás pizzalisztből készült tészta között lényeges a különbség: a nagy gonddal kiválasztott, legjobb minőségű búzából, extra finomra őrölt és többször átszitált 00-ás liszttel ugyanis könnyebb a munka, ráadásul a végeredmény is sokkal jobb.

A pizzaliszt külsőre éppolyan hófehér és finom, mint a búzaliszt, de egyszerűbb és jobb vele dolgozni: a tészta rugalmasabb, lazábban gyúrható, nem ragad, mégis nagyon elasztikus, és könnyebben keleszthetőbb.

Rugalmassága miatt igencsak kedvelt lisztféle a pizzakészítő mesterek körében - Olaszországban és világszerte egyaránt. Mivel a pizza nápolyi találmány, ezért nem meglepő, hogy ezt a lisztet is ott gyártják a híres olasz pizzakészítő mester, Johnny Di Francesco ajánlásával és receptjével a csomagoláson.

Hogyan használjuk a pizzalisztet?

Az, hogy a 00-ás lisztből tökéletes tésztánk legyen három tényezőn múlik:

  • a tészta nedvességtartalmán,
  • a kelesztési időn
  • a sütés hőmérsékletén.

A pizzaliszt fehérjetartalma 11,5% - 55% közötti nedvességet nyel el és szuperforró sütőben működik a legjobban – 450 °C-on és afölött. Ezen a hőmérsékleten egy pizza 70-90 másodperc alatt elkészül, akárcsak a klasszikus nápolyi pizzák a kemencében. Mivel azonban az otthoni sütők többsége nem képes ezt a hőfokot elérni, érdemes magasabb fehérjetartalmú 00-ás lisztet használni a házi pizzánál. A magasabb fehérjetartalmú liszt ugyanis több nedvességet nyel el, tehát tovább kel a tészta, emiatt pedig elég alacsonyabb hőmérsékleten - de hosszabb ideig - sütni.

Érdekesség

A híres nápolyi Caputo-malomban 22-szer őrlik át a búzát és az első 2 őrlésből lesz a pizzaliszt, mert ebben van a legkevesebb korpa, vagyis ez a legfinomabb.

Tudtad?

Több felmérés szerint is a világ legnépszerűbb étele a pizza!

házi pizza

Mit készíthetünk a pizzalisztből?

Természetesen elsősorban pizzát, amihez ajánlunk egy magosboltos házi pizza receptet, igazi olasz pizzalisztből és természetesen olasz pizzaszósszal!

Azonban pizza és pizza között is van különbség, a tészta vastagságától kezdve, a feltétek sokszínűségén át. Van aki a vékony tésztás, letisztult változatért rajong, van aki a vastagabb tésztás verziót szereti, gazdagon megpakolva. Létezik töltött szélű pizza, a calzone. Sőt Észak-Olaszországban valahol szögletes formájú pizzákat készítenek. A pizza népszerűsége abból is jól látszik, hogy minden nemzet megalkotta a saját variációit, például a sokat vitatott, és mégis nagyon népszerű hawaii pizzát. Vagy mi magyarok sokszor a pizzaszósz helyett tejfölös alappal is készítjük a pizzát.

A pizzán kívül hagyományos olasz vendégvárók alapanyaga a pizzaliszt még, így a grissini vagy focaccia készítéséhez használhatjuk fel, vagy kenyérlángost süthetünk még belőle.

Összetevők és allergén információk

Búzaliszt.

A termék származási helye

Olaszország

Tápanyagtartalom 100g termékben

Energia:
338 kcal
1436 kJ
Zsír:
0,9 g
Szénhidrát:
69 g
- amelyből cukrok:
1,5 g
Fehérje:
13 g

Tárolási információ

A pizzalisztet ajánlott száraz és hűvös helyen tárolni.

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
780Ft
780 Ft/db
Egységár: 3120 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
2180Ft
2180 Ft/db
Egységár: 4360 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
1180Ft
1180 Ft/db
Egységár: 2360 Ft/kg
db
- +