Olasz pizzaliszt 5-Stagioni 1 kg
várható kiszállítás: 2024-11-25, hétfő
- +4235
Termék leírása
A jó pizzához két dolog mindig kell: egy isteni tészta és egy valódi olasz szósz - minden más feltét a pizzára már csak az élmény további fokozásához kell!
De mi kell egy jó pizzatésztához? Hát persze hogy egy nagyon jó pizzaliszt! A legjobb hozzá a 00-ás jelölésű, igen finomra őrölt liszt fajta, amelyet leggyakrabban a klasszikus olasz, nápolyi pizzák tésztájához használnak. Éppen ezért ezt a típust egyszerűen csak pizzalisztként is szokás nevezni, illetve sok esetben így találjuk meg a boltok polcain is.
Mi az a 00-ás pizzaliszt?
A 00-ás megnevezés európai szabvány, amellyel azokat a liszteket jelölik, amelyek az őrlés finomsága szerinti kategorizálás során a legfinomabb minősítést kapják (például a 2-es jelölésű liszt a legdurvább őrlésű). S hogy ez miért fontos? Mert, minél finomabb az őrlemény annál simább lesz a belőle készült tészta, amiből kisülés után egy puhább végeredményt kapunk.
A sima finomlisztből (BL55 búzafinomliszt) és a 00-ás pizzalisztből készült tészta között lényeges a különbség: a nagy gonddal kiválasztott, legjobb minőségű búzából, extra finomra őrölt és többször átszitált 00-ás liszttel ugyanis könnyebb a munka, ráadásul a végeredmény is sokkal jobb.
A pizzaliszt külsőre éppolyan hófehér és finom, mint a búzaliszt, de egyszerűbb és jobb vele dolgozni: a tészta rugalmasabb, lazábban gyúrható, nem ragad, mégis nagyon elasztikus, és könnyebben keleszthetőbb.
Rugalmassága miatt igencsak kedvelt lisztféle a pizzakészítő mesterek körében - Olaszországban és világszerte egyaránt. Mivel a pizza nápolyi találmány, ezért nem meglepő, hogy ezt a lisztet is ott gyártják a híres olasz pizzakészítő mester, Johnny Di Francesco ajánlásával és receptjével a csomagoláson.
Hogyan használjuk a pizzalisztet?
Az, hogy a 00-ás lisztből tökéletes tésztánk legyen három tényezőn múlik:
- a tészta nedvességtartalmán,
- a kelesztési időn
- a sütés hőmérsékletén.
A pizzaliszt fehérjetartalma 11,5% - 55% közötti nedvességet nyel el és szuperforró sütőben működik a legjobban – 450 °C-on és afölött. Ezen a hőmérsékleten egy pizza 70-90 másodperc alatt elkészül, akárcsak a klasszikus nápolyi pizzák a kemencében. Mivel azonban az otthoni sütők többsége nem képes ezt a hőfokot elérni, érdemes magasabb fehérjetartalmú 00-ás lisztet használni a házi pizzánál. A magasabb fehérjetartalmú liszt ugyanis több nedvességet nyel el, tehát tovább kel a tészta, emiatt pedig elég alacsonyabb hőmérsékleten - de hosszabb ideig - sütni.
Érdekesség
A híres nápolyi Caputo-malomban 22-szer őrlik át a búzát és az első 2 őrlésből lesz a pizzaliszt, mert ebben van a legkevesebb korpa, vagyis ez a legfinomabb.
Tudtad?
Több felmérés szerint is a világ legnépszerűbb étele a pizza!
Mit készíthetünk a pizzalisztből?
Természetesen elsősorban pizzát, amihez ajánlunk egy magosboltos házi pizza receptet, igazi olasz pizzalisztből és természetesen olasz pizzaszósszal!
Azonban pizza és pizza között is van különbség, a tészta vastagságától kezdve, a feltétek sokszínűségén át. Van aki a vékony tésztás, letisztult változatért rajong, van aki a vastagabb tésztás verziót szereti, gazdagon megpakolva. Létezik töltött szélű pizza, a calzone. Sőt Észak-Olaszországban valahol szögletes formájú pizzákat készítenek. A pizza népszerűsége abból is jól látszik, hogy minden nemzet megalkotta a saját variációit, például a sokat vitatott, és mégis nagyon népszerű hawaii pizzát. Vagy mi magyarok sokszor a pizzaszósz helyett tejfölös alappal is készítjük a pizzát.
A pizzán kívül hagyományos olasz vendégvárók alapanyaga a pizzaliszt még, így a grissini vagy focaccia készítéséhez használhatjuk fel, vagy kenyérlángost süthetünk még belőle.