Rizs
Az anyatermészet a rizs megalkotásával nagyon a kedvünkre tett, igazi multifunkcionális alapanyaggal ajándékozta meg az emberiséget.
A rizs egyik nagy előnye még, hogy gluténmentes, így a lisztérzékenyek is fogyaszthatják, sőt a belőle készült rizsliszt jó alternatívája tud lenni a hagyományos gabona alapú liszteknek. Közel 8000 fajtája létezik, nálunk a legnépszerűbbeket találod meg kimért formában!
Persze nem véletlenül vált az emberiség egyik alapélelmiszerévé a rizs, hiszen rendkívül gyors növekedésű, termése akár évente több alkalommal is betakarítható. Eredetileg sok nedvességet igénylő szuptrópusi növény a számos tenyésztésnek köszönhetően mára már a száraz és hideg területeken is megterem.
A rizs fajtái
Talán keresve sem találnánk olyat, aki ne kedvelné a rizs valamelyik fajtáját, vagy a belőle elkészített ételt. Barna, fehér, fekete, vörös, vad, hosszúszemű, kerek, basmati, jázmin, sushi, arborio rizs - és a felsorolás elég hosszan folytatódhatna még!
A fekete rizs fogyasztása például az ősi Kínában csak a császári család számára volt megengedett, a tiltott rizsnek is nevezték. Első ránézésre talán nem is ennénk meg, hiszen annyira eltérő a megjelenése a többihez képest, viszont mindenképp érdemes fogyasztani pont a fekete színe miatt! Ezt a színt ugyanis az antocianin nevezetű pigmentnek köszönheti, ami nagyon erős antioxidáns. A többi rizshez képest ráadásul a feketében van a legtöbb fehérje, kiemelkedő a vas és a rosttartalma is.
A vörös rizs pedig fermentált! Káposztát, uborkát szoktunk fermentálni, de rizst? Pedig a rizs erjesztésének is nagy hagyománya van, például az ősi Japánban is használták.
És arról például tudtál, hogy a vadrizs, vagy másnéven indiánrizs nem is rizs valójában, hanem mocsári fűfajta? Ennek ellenére érdemes kipróbálni, többnyire ízesítésre használják, mint önmagában, mert nagyon kellemes diós aromája van.
A rizs felhasználása
Hol is kezdjük? Annyi étel jut hirtelen az eszünkbe, hogy nehéz közülük választani. Talán a legkézenfekvőbb felhasználása, amit mindenki jól ismer, az a köret. Ideális húsok, raguk mellé, de van aki szereti a pörköltet rizzsel, de a rizibizi sem hiányozhat innen! Töltött ételek tökéletes hozzávalója, gondoljunk csak a töltött paprikára vagy töltött káposztára, de a rakott ételekből sem hiányozhat! Komplett egytálétel rizseshúsként, vagy rizottóként, és a japánok egyik közkedvelt fogásának, a sushinak is ez az alapja.
Egyébként meg szinte bármivel keverve lehet fogyasztani: párolt zöldséggel, lecsóba keverve, sárgarépával vagy kukoricával. Kenyér helyett pedig puffasztott rizst is lehet enni. Utoljára hagytuk az édes rizses ételeket: a gyümölcsrizs, a tejberizs és a rizskoch is nagyon népszerű édességek!