Marcipán massza
A marcipán egy igazi cukrászati csoda alapanyag: készülhet belőle töltelék süteményekbe, de formázhatjuk is, igazán érdekes vagy cuki kis figurákat alkothatunk belőle.
A marcipán az egyik legjellegzetesebb és egyben az egyik legkedveltebb cukrászati alapanyag. Hámozott natúr mandulából, cukorból és vízből készül, és ehhez szoktak még pár szem keserű mandulát, vagy manapság természetes keserűmandula kivonatot adni, amivel megkapjuk a marcipán jellegzetes ízét.
Többfajta marcipán massza is létezik, attól függően, hogy a mandula és a cukor aránya milyen az adott marcipánban.
- Egyszeres marcipán: fele mandula, fele cukor
- Kétszeres marcipán: kétszer annyi cukor kerül bele, mint amennyi mandula
- Háromszoros marcipán: háromszor annyi cukor kerül bele, mint amennyi mandula
Sőt, bár üzletekben már nem igen találsz ilyet, de van aki otthon “félszeres” marcipánt is készít: kétszer annyi mandula mennyiség megy hozzá, mint amennyi cukor.
A marcipán massza jól nyújtható, alakítható, ezért alkamas különböző dekorációk és díszítések elkészítésére is, amiket persze ugyanúgy meg lehet enni. Sütésálló is, így tölteléknek is nagyon kreatívan alkalmazható süteményeknél és tortáknál is.
Ha pedig cukormentes marcipánt keresel, akkor találsz nálunk cukor hozzáadása nélkül készült Szamos mandulamasszát, így neked sem kell lemondani erről az édességről.