Tökmagolaj
A tökmagolaj igazi egészségbomba, fontos eleme a kiegyensúlyozott táplálkozásunknak, érdemes a konyhánkba is bevetni.
A tökmagolaj a tökmagból kipréselt olajat jelenti, amit hideg vagy meleg sajtolással készítenek. Az így kapott olaj, pláne a hidegensajtolt tele van jótékony hatóanyagokkal.
A hidegen sajtolt tökmagolaj készítésének a lényege, hogy a magokat mindenféle adalékanyag nélkül préselik, ellenőrzött körülmények között tartják a hőmérsékletet, ami nem emelkedhet 40 fok fölé. Ezek után leszűrik, tisztítják, majd sötét színű üvegekbe teszik, hogy ne érje se fény, se levegő. Nekünk is érdemes így tárolni.
A hidegen sajtolt tökmagolaj nem alkalmas sütésre, viszont salátaöntetként, ízesítésre, vagy krémlevesekbe kifejezetten érdemes használni. Gyógyhatású, gazdag vitaminokban, gyulladáscsökkentő anyagokban, és ami talán a legfontosabb, 80 százalékban telítetlen, azaz egészséges zsírsavakat tartalmaz.
A melegen préselt tökmagolaj ízvilága, aromái gazdagabbak, viszont valamennyivel kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gyógyértéke így is számottevő és széleskörűen alkalmazható.
A tökmagolajat a konyhán kívül gyógyászati célokra is használhatjuk, napi 1-2 evőkanállal. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, férfiaknál prosztatagondokra is alkalmazható, lassítja az érelmeszesedési folyamatokat, jót tesz az idegrendszernek, és babavárás alatt is ajánlott. Fogyasztásával sokat tehetünk a hajunk és a bőrünk egészségéért is a benne található E-vitaminnak köszönhetően.