Quinoa
Ha létezik olyan, hogy superfood, akkor a quinoa biztosan az. Egymagában tartalmazza mind azt a kilenc fehérjét, amit a szervezetünk nem tud előállítani, de nélkülözhetetlen a működéséhez.
Sokak szerint a legtökéletesebb növény a quinoa. Egymagában tartalmazza mind a kilenc fehérjét, amit a szervezetünk nem tud előállítani, ezért külső forrásokból kell bevinnünk azokat. Ezenkívül számtalan vitamint és nyomelemet is tartalmaz. Ha létezik olyan, hogy superfood, akkor ez a növény biztosan az. Ráadásul egyszerű elkészíteni, bár nem gabona, köretként mégis nagyon jól használható!
A quinoa amellett, hogy teljes értékű fehérje, gazdag vitaminokban és nyomelemekben: káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamin is van benne.
Mivel gluténmentes, így könnyű beépíteni a gluténmentes étrendbe is, ráadásul a hagyományos gabonákhoz képest magasabb a jó zsírsav tartalma, és ezek a főzés, párolás során sem tűnnek el. A quinoában található rostok segítik a vércukorszint normál tartományban tartását, hiszen alacsony a glikémiás indexe. Jó hatással van a koleszterinszintre, az antioxidáns tartalma is jelentős, és erős gyulladáscsökkentő hatása is van.
Közel 120 féle quinoa létezik, de fehér, a vörös és a fekete fajták a legismertebbek. Elkészítési módja is egyszerű, ugyanúgy főzhető, vagy párolható, mint a rizs. Ez a fantasztikus növény akár édes, akár sós verzióban is felhasználható, készíthetünk belőle köretet, salátákhoz adva egytálételként laktató fogás lehet, de jó alapja egy zöldségfasírtnak is.