Liofilizált gyümölcs
A liofilizált gyümölcsök fontos értéke, hogy szárításuk során semmilyen hozzáadott tartósítószert, vegyszert vagy bármilyen más adalékanyagot nem alkalmaznak, tehát ezek a termékek 100% gyümölcstartalmúak! Ízük intenzív, akár még a friss gyümölcs ízénél is intenzívebb, hiszen a gyümölcs a szárítás során elveszíti a nedvességtartalmát, íze viszont koncentrálódik! 🙂
A liofilizált eljárással készült szárított gyümölcsök nemcsak a bennük lévő tápanyagokat őrzik meg, hanem a gyümölcs friss, intenzív ízét is. A liofilizálás fagyasztva szárítást jelent, ami napjaink legkíméletesebb tartósítási eljárásának számít. Ez azért nagyon fontos, mert ennek az eljárásnak köszönhetően az értékes tápanyagok és vitaminok körülbelül 95-97%-ban megmaradnak a liofilizált termékekben. Tehát ha az állagtól eltekintünk, akkor íz és tápérték szempontból ha liofilizált gyümölcsöt fogyasztasz - lényegében olyan, mintha friss gyümölcsöt ennél!
Egyébként maga a liofilizálási folyamat lényege röviden, hogy a tartósítani kívánt élelmiszerből lassan, fokozatosan eltávolítják a nedvességet. Először lefagyasztják a gyümölcsöt (de bármilyen növényt lehet liofilizálni, aminek van víztartalma), majd egy speciális kamrában csökkentik a nyomást, amivel vákuumot képeznek, így a jégkristályok nem folyékony, hanem gázhalmazállapotban távoznak, miközben a hőmérsékletet fokozatos emelik. Lassú és fokozatos melegítéssel a maradék vizet is kinyerik a gyümölcsből, amitől pedig ropogóssá válik.
Az aszalással ellentétben ez a folyamat jóval alacsonyabb hőmérsékleten megy végbe, ezért lehetséges, hogy a liofilizált gyümölcs tápértéke közel megegyezik a friss gyümölcsével. Ráadásul a liofilizált gyümölcsök nem romlandóak, hiszen nincs már bennük víz, bontatlan, sértetlen csomagolásban szobahőmérsékleten, tehát hűtés nélkül hosszú időn keresztül megőrzik minőségüket. A liofilizált gyümölcsök nem kemények, de kellemesen ropogósak, ez pedig külön élvezeti értéket ad nekik. Ha megpuhulnak, kissé “gumissá” válnak, és bár ízüket tartják, állaguk így már nem az igazi, inkább ropogosan jók. Ezért nagyon fontos, hogy ha szeretnénk megőrizni a ropogosságukat, akkor mindig zárjuk vissza légmentesen a csomagolást.
Reméljük kedvet kaptál a liofilizált gyümölcsök megkóstolásához, a magosboltoban jó pár verziót máris beszerezhetsz. Bármelyik évszakban élvezheted a liofilizált eper, málna, vörös áfonya és feketeribizli frissítő és üde ízeit!