FB pixel
Kategóriák

Gabona liszt

Lassan nincs olyan étel, amiben nincs gabona liszt, ami lehet jó vagy rossz, de mégis nagyon jól megmutatja a gabona liszt fontosságát.

Bezár
0 Ft / db
1280Ft
1280 Ft/db
Egységár: 2560 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
560Ft
Bezár
0 Ft / db
980Ft
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
0 Ft / db
1080Ft
Bezár
0 Ft / db
940Ft
Bezár
Bezár
Bezár
0 Ft / db
980Ft
Bezár

  A gabona liszt annyira a mindennapi étrendünk része, hogy például a belőle készült kenyér is szimbólummá vált: a családi jólétet, bőséget szimbolizálja. A magosboltban kapható búzaliszt, tönkölybúzaliszt, rozsliszt, alakorliszt, durumliszt pedig nagyon jó kenyerek alapja lehet!

  Bár egyértelműnek hangzik, de a gabona lisztek alatt a gabona őrlésével kapott, nagyrészt a mag belső emészthető részeit tartalmazó apró szemcséket értjük. Fontos még, hogy milyen gabonából készülnek (búza, tönkölybúza, rost, alakor, durum), milyen méretűre őrlik, és milyen a sikér (fehérje) és a nedvességtartalmuk. A sikér más néven az egyébként a sokaknál tiltólistás glutént jelenti. Manapság a nemesített búzafajtáknál arra törekednek, hogy minél magasabb gluténtartalommal bírjanak, hiszen ez teszi lehetővé például azt, hogy jól gyúrható, laza, levegős tésztát kapjunk belőle.

  Ha elkezdjük bogarászni az egyes lisztek csomagolását, akkor szinte kódfejtőnek kell lennünk, hogy értelmezni tudjuk, milyen terméket is tartunk a kezünkben. Persze, rá van írva, hogy milyen lisztet nézegetünk, de betű és számsorok is szerepelnek a csomagoláson: BGL, GL 200 vagy BTKL. Egyébként a kód megfejtése egyszerű, csak tudni kell, hogy az első betű mindig a gabona típusát jelöli:

  • B: búza
  • R: rozs
  • D: durumbúza
  • T: tönkölybúza

  A második a szemcseméretét és az őrlési módját:

  • L: Liszt (apró szemcseméret)
  • D: Dara
  • F: Fogós (nagyobb szemcsenagyság)
  • FF: Kétszer fogós (tapintásra érdesebb, nagyobb szemcseméret)
  • FFF: Háromszor fogós (durva szemcseméret)
  • G: graham

  Na és a számok? A csomagoláson a számok a hamutartalmat jelölik, ami ha nagy, akkor a lisztben több korpa található, ezáltal nagyobb az ásványi anyagok aránya is. Ha ez a szám minél kisebb, az viszont arra utal, hogy fehérebb a liszt.

  Ezeknek az ismeretében már meg tudjuk fejteni a csomagolásokon lévő kódot. BL 55: ez búzalisztet takar, 55-ös hamutartalommal, amit más néven finomlisztnek is nevezzük, sütik, finomtészták, linzerek, kekszek alapanyaga.

  Legújabb Termékeink

  Összes megtekintése
  Bezár
  0 Ft / db
  1980Ft
  1980 Ft/db
  Egységár: 99000 Ft/kg
  db
  - +
  Bezár
  0 Ft / db
  1680Ft
  1680 Ft/db
  Egységár: 7305 Ft/kg
  db
  - +
  Bezár
  0 Ft / db
  1380Ft
  1380 Ft/db
  Egységár: 6000 Ft/kg
  db
  - +
  Bezár
  0 Ft / db
  4980Ft
  4980 Ft/db
  Egységár: 13100 Ft/kg
  db
  - +