FB pixel
Kategóriák

Alakor liszt

Az alakor egy nagyon értékes, tiszta ősbúza féle, számos előnnyel a mai nemesített búzafélékkel szemben.

  Alakor liszt? Most erősen gondolkodsz mit fán terem? Megértjük! Az alakor búza, és a belőle készült alakor liszt mondhatnánk, hogy egy újkori találmány, de nem az. Azt viszont mondhatjuk, hogy egy újbóli felfedezése egy ősi, és igen értékes búzafélének. Az alakor búza az egyik legkorábban termesztésbe vont kalászos növény, amit elfeledtük, pedig az egyik legtisztább gabonának számít.

  Alakor, a tiszta búza

  Ezt az igen előkelő jelzőt az alakor búza azért kapta, mert a mai búzafélékhez képest meg tudta őrizni tisztaságát. Azaz nem nemesítették, a nagyobb terméshozam miatt, nem keresztezték, nem módosították szerkezetét, formáját, termesztési igényét. Tehát a mezőgazdaság illetve a biológia, géntechnika fejlődés nem befolyásolta az eredeti növényt. Sok esetben ezt pédául azért is teszik, hogy nagyobb gluténtartalmat tudjanak elérni a búzaféléknél. Ezért bár az alakor búza nem gluténmentes, de modernkori társaihoz képest jóval kevesebb glutént tartalmaz.

  Az alakor liszt kiemelkedő tulajdonságai

  A jelenleg hagyományosnak nevezett búzafélékhez képest magasabb a fehérje és rosttartalma, valamint több benne az esszenciális zsírsav is. Tartalmaz még foszfort, káliumot és B6 vitamint. Kiemelkedően gazdag antioxidánsokban, megköti a szabadgyököket, csökkenti az öregedést. A hagyományos búza is tartalmaz például A-vitamint, de az alakor búza kétszer annyit, ezen kívül magas a béta karotin és a lutein benne, melyek segítenek a rák megelőzésében, illetve védik az immunrendszert is.

  Az alakor lisztet hasonlóan lehet használni, mint a hagyományos társait, bár működése kicsit más, mégis bátran el lehet belőle készíteni bármit. Készülhet belőle kenyér, kifli, zsemle, jó választás tésztákhoz, vajas tésztákhoz, palacsintákhoz.

  Legújabb Termékeink

  Összes megtekintése
  Bezár
  0 Ft / db
  1380Ft
  1380 Ft/db
  Egységár: 6000 Ft/kg
  db
  - +
  Bezár
  0 Ft / db
  2380Ft
  2380 Ft/db
  Egységár: 4760 Ft/liter
  db
  - +
  Bezár
  0 Ft / db
  3990Ft