Egyéb aszalvány
Szereted a paradicsomot, a gyömbért, a csipkebogyót vagy a goji bogyót? Próbáld ki aszalt vagy szárított változatukat bármelyik évszakban!
Tudtad, hogy nem csak gyümölcsöket lehet aszalni? Ahogy a gyümölcsök aszalásánál megőrizzük a zamatokat, és a vitamin- és ásványianyag-tartalmukat, úgy más növényi terméseknél is lehet alkalmazni ezt az eljárást! Próbáld ki az aszalt paradicsom, aszalt gyömbér vagy a szárított csipkebogyó fantasztikus ízeit bármelyik évszakban!
Például a szárított goji bogyó egyenesen egy csodabogyó! A goji bogyó a természet által megalkotott multivitamin extra magas C-vitamin tartalommal, amiből nagyon ízletes teát készíthetünk. De ilyen kiemelkedő tulajdonságai vannak az szárított csipkebogyónak is, ami élénkít, vitalizál, ezen kívül erős gyulladáscsökkentő és immunerősítő is! Az aszalt-, vagy kandírozott gyömbér pedig extra erős antioxidáns hatású, kiemelten erősíti az immunrendszert, megfázás, légúti fertőzések idején komoly szinten hozzájárul a baktériumok és kórokozók legyőzéséhez.
Természetesen kihagyhatatlan az aszalt paradicsom, amit a legzamatosabb nyári termésből készítenek, így télen is élvezheted azt az igazi, nyári paradicsom ízt! És miért jó bármikor aszalt paradicsomot enni? Mert amellett, hogy aszalt formában igazi ízbomba, a paradicsom rendkívüli gyógyhatással is bír, antioxidáns tartalma magas, segíti az emésztést, szabályozza a koleszterin anyagcserét és erősíti az immunrendszert. Fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, hatásos a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén is gyógyírt hoz.
Na és a felhasználása! Megszámlálhatatlanul sok ételbe teheted, akár csak a friss társait. Például tésztaszószokba, előételekbe, belesüthetjük kenyérbe, tehetjük pizzára, szendvicsre, belekeverhetjük salátákba, köretekbe, és húsok mellé is kínálhatjuk. A natúr aszalt paradicsom mellett a fűszerezett olajokban eltett változataival is varázsolhatunk a konyhában!