Hüvelyes
Egy helyen és széles választékban szinte minden, ami hüvelyes termék! A magosbolt kínálatában ráadásul ezekből a hüvelyesekből kimérve kérhetsz bármennyit, mi pedig házhoz is visszük neked.
Ha egy jó bablevest vagy lencsefőzelékét ennél, vagy elkészítenéd életed első hummuszát, vagy egy ütős chilis babot, akkor a legjobb helyen jársz, hogy beszerezd hozzá az alapanyagokat.
A klasszikus magyar konyha ételei között is szép számmal találunk hüvelyes alapanyagokból készült finomságokat, gondoljunk csak a már emlegetett bablevesre, vagy lencsefőzelékre, de számtalan egyéb főzeléknek, levesnek és salátának is ez a fantasztikus növényi fehérjeforrás az alapja. Tudjuk, hogy mostanában sok élelmiszerre ráhúzzák a superfood megnevezést, és nem is akarunk túlzó szavakat használni a hüvelyesekre, de tényleg igazi szupersztárok! Számtalan jó tulajdonságuk mellett pedig mindenféle étrendbe egyszerűen beépíthetőek.
Miért érdemes őket fogyasztani még? Mert számottevő a rost és a fehérjetartalmuk, kiemelkedő ásványi anyag készletekkel és vízben oldódó vitaminokkal rendelkeznek. Remek kiegészítők hús mellé, de ugyanilyen remek alternatívái a húspótlásnak is, tehát a vega és vegán étrendben is kiemelt helyük van, ráadásul hosszú időre eltelítenek. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást alapozhatunk meg velük, ha húsmentes étrendünket a hüvelyesek mellett olajos magvakkal és egyéb gabonafélékkel egészítjük ki.
A bennük található rostok további előnye, hogy jóllakottnak érzed magad az étkezés után, és ez a fogyásodat is segítheti. A rostok emésztőrendszered számára is előnyösek. A legismertebb hüvelyes növények, amikkel mindenképp érdemes számolnod: a bab, a borsó, a csicseriborsó, a szója, a lencse. Szárítva vagy akár zölden is fogyaszthatjuk ezeket a növényeket.
Jó-jó, de mi van azokkal a puffasztó gázokkal? A legtöbben jól ismerjük ezt a jelenséget, amiért az oligoszacharid nevezetű anyag a felelős. Ez az anyag raktározott tápanyagként található meg a hüvelyes növényekben. Lebontásukhoz nincs külön enzim az emberi szervezetben, ezért gázképződés mellett tudjuk őket megemészteni, és ez a folyamat járhat puffadással és felfúvódással. De például a vöröslencse és a mungóbab a könnyebben emészthető babok közé tartoznak. És persze nem kell lemondani a többi hüvelyesről sem, mert segítheti a könnyebb megemésztésüket, ha beáztatjuk őket, és a főzésnél keletkező habot leszedjük, és egy kevés ecetet vagy szódabikarbónátot adhatunk hozzá.