Hántolt gabona
A hántolt gabona értékes nyomelemeket, növényi fehérjéket és vitaminokat tartalmaz, azaz jóféle tápanyag, aminek ott a helye a konyhádban!
A hántolt gabona az a gabona- és egyéb növényi mag, melyről eltávolítják a pelyva, ill. héjrészeket - hogy emberi fogyasztásra alkalmasabbá váljanak - de a korpa és a csíra része teljesen megmarad. A legnépszerűbb hántolt gabonafélék közé tartozik a hántolt árpa, hántolt búza, hántolt rozs vagy akár a tönkölybúza is.
A zab és így a hántolt zab az egyik legértékesebb gabonaféle, ami 17 féle könnyen emészthető fehérjét tartalmaz, és olyan aminosavakat, amik a szervezet számára nélkülözhetetlenek. A hántolt árpa gazdag nyomelemekben, B-vitaminokban, kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. A rozs értékét jól mutatja, hogy a búza mellett az emberiség második számú kenyérgabonája. A hántolt tönkölybúza a közönséges búzához képest 50%-al magasabb fehérjetartalommal bír, ami az emésztés során teljes egészében hasznosul!
Egyszóval, ezeknek a hántolt gabonáknak a konyhában a helyük, mert egy jó sólet ugye nem ér semmit egy kis gersli nélkül, ami mellé pedig egy szelet finom rozskenyér már maga a mennyország! A hántolt árpa nagyon jó alternatívája lehet a rizsnek is, hiszen például nagyanyáink még ma is előszeretettel használják a töltött káposztába. És egy jól elkészített gersli rizottó is sok szempontból nyerő étel.