Növényi olajok
Növényi olajok nélkül ma már szinte elképzelhetetlen az életünk, fontos szerepük van a táplálkozásunkban, az egészségünk számára pedig elengedhetetlenek.
Növényi olaj rengeteg növényből készülhet, amit a magból vagy a növény egyéb részeiből nyernek ki finomítással, meleg vagy hideg sajtolással, vagy esetleg más eljárással.
És hogy mire használd őket? A hidegen sajtolt olaj legtöbb változata ehető. Ezeket hozzáadhatod az ételekhez, salátákhoz, hiszen nem csak finomak, hanem nagyon egészségesek is. Olyan zsírokat tartalmazhatnak, amik esszenciálisak, és amiket a szervezetünk nem tud magától előállítani, azaz kívülről kell bevinnünk őket. A jóféle olajok egyébként is sok energiát biztosítanak számunkra, amik ráadásul kiválóan raktározhatóak is, és számtalan vitamin felszívódását is biztosítják.
Vannak olyan hidegen sajtolt olajok, amik kozmetikai célokra a legjobbak, ezeket az olajokat a hajadra vagy a bőrödre kell kenned! A finomított olajokat azonban egészen máshogy érdemes használni, hiszen ezeknek a termékeknek a legnagyobb előnye, hogy hőstabilak, így a klasszikus sütés-főzéshez tökéletes választások. Bő olajban sütéshez, ha rántott húst vagy fánkot készítenél válassz például finomított kókuszolajat. És természetesen vannak az olívaolajok, ezekből is találsz finomított, extra-szűz, de még ízesített változatokat is.
A magosbolt kínálatában szép számban találsz klasszikus és különleges olajokat is.