Durum tészta
A hagyományos durum tészta durumbúza lisztből és vízből készül és nem tartalmaz tojást.
Kiváló tésztákat lehet belőle készíteni, elég ha csak az olasz pastákra gondolunk. A durum tészták a hagyományos lisztből készült tésztákhoz képest több rostot és fehérjét tartalmaznak, glikémiás indexük alacsonyabb, azaz lassabban emelik meg a vércukorszintet. Gazdagok ásványanyagokban valamint B, A és E vitaminban. A tojás nélkül készült durum tészták másik nagy előnye, hogy a vegánok és a tojásérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
Íze, illata és állaga is kiváló, nem véletlenül olyan népszerű a durum tésztából a makaróni, spagetti, lasagne, tagliatelle, pappardelle vagy a cannelloni. Főzésénél érdemes a harapható, azaz aldente állagra törekedni, és kihasználni ennek a tésztának az előnyét, ugyanis alaktartó és kemény, valamint nehezen fő szét. Jellemzően olasz tésztaételeket lehet belőlük készíteni, de köretként például sokan használják pörkölt vagy ragu mellé, lehet rakott tésztás egytálételeket alkotni belőlük, és salátákhoz is jól passzolnak.