Natúr gabonapehely
A natúr gabonapehely a reggeli étkezés szupersztárja világszinten, de a reggelin kívül is sok más egészséges étel hozzávalója lehet.
A magosboltban a gabonapelyhek alatt a natúr, cukormentes és mindenféle adalékmentes pelyheket értjük, mint amilyen a zabpehely, a búzapehely, árpapehely, rozspehely és a tönkölybúzapehely.
Több téves információt is szeretnénk egy kicsit helyére tenni:
- Nagyon fontos megkülönböztetni a natúr gabonapelyhet a többi ízesített és feldolgozott terméktől, mert ezeket a termékeket is gabonapelyheknek hívják, és elég sok tévedés övezi őket.
- Ahogy fontos kijelenteni azt is, hogy a gabonapehely nem egyenlő a müzlivel! Bár a müzli alapja valamilyen natúr gabonapehely, de ehhez még általában adunk olajos magvakat, aszalt gyümölcsöt, édesítjük, joghurtba keverjük. Tehát a natúr gabonapehely egy alapanyag, míg a müzli egy előre összeállított keverék, ami többféle alapanyagból áll, többek között natúr gabonapehelyből.
A natúr gabonapelyhek hengereléssel készülnek, ahol az eljárás során a gabonaszemeket felpuhítják gőzzel, majd szétnyomják a szemeket. Az így kapott és jól ismert lapos gabonapelyhet végül megszárítják. Ez az előkészítési mód azért nagyon jó, mert megőrzi a gabona magas rosttartalmát és a benne található tápanyagokat, tehát nem roncsolódik az összetételük, mégis - egy kis áztatástól eltekintve - konyhakész és nagyon finom alapanyagot kapunk!
A natúr gabonapelyheket felhasználhatjuk a reggeli kásához, a müzlihez vagy granolához is, de készíthetünk belőlük kekszet, müzli vagy energiaszeleteket is. A magosboltban számtalan gabonapehely közül válogathatsz, kérd őket tetszőleges mennyiségben kimérve.