Hidegen sajtolt olaj
A hidegen sajtolt olajok kezeletlenek, vitaminban, ásványianyagokban és eszenciális zsírokban gazdagok, jellegzetes ízűk és illatuk is megmarad.
A hidegen sajtolt olaj az egyik legtisztább formája a növényi olajoknak. A hidegen sajtolással előállított olajoknál pusztán mechanikai eszközök a megengedettek, tehát semmiféle kémiai eljárás vagy egyéb adalékanyag hozzáadása nem lehetséges.
Ezek az olajok tiszták, kezeletlenségük miatt nem sérül a vitamin és ásványianyag tartalmuk, eszenciális zsírokban gazdagok, és magukban hordozzák a növények jellegzetes ízét, és illatát. A hidegen sajtolt olajokat kétféleképpen használhatod:
- Kúraszerűen fogyasztva naponta, olajtól és problémától függően egy-két teáskanálnyi a javasolt.
- Illetve ételeket tudsz velük ízesíteni, feldobni, és ezzel tovább színesíteni azok ízvilágát. Ekkor a gasztronómiai felhasználásuk mellett ugyanúgy élvezheted jótékony hatásaikat, mintha kúraszerűen fogyasztanád őket.
Konyhai alkalmazásuknál arra kell figyelned, hogy ne hevítsd az olajat, tehát ne süss bennük, csak add őket az elkészült ételhez, például salátákhoz, krémlevesekhez, de pirítósra csepegtetve is isteniek.