FB pixel
Kategóriák

Házi pizza

Elkészítési idő: 30 perc (kelesztési idő: 90 perc)  
Sütési idő: 6 perc (250 fok légkeveréssel)
Hány főre: 4  

Igaz, hogy nincs is egyszerűbb, mint felvenni a telefont, és rendelni egy pizzát, de ha nem akarod mindig a kész változatot választani, akkor jó, ha van egy jó kis pizzarecept otthon, amit bármikor könnyen elkészíthetsz. Ehhez semmi másra nincs szükséged, mint lisztre, vízre, sóra, élesztőre, és olívaolajra.

A pizzához válassz pizzalisztet, vagyis a BL00 jelzésűt. Ez nem úri huncutság, hiszen a pizzalisztet extra finomra őrlik, többször átszitálják, emiatt az ebből a lisztből készült tészta rugalmasabb, lazább, könnyebben gyúrható, mert nem ragad, mégis elasztikus. 

A nyújtáshoz semmi másra nincs szükséged, csak a kezedre. Ne használj nyújtófát, mert kinyomod a bubikat. A tésztát – alaposan lisztezett felületen – körkörösen haladva, óvatosan igazítsd a megfelelő formára és méretre. Így nyújtsd egészen vékonyra. Mielőtt a paradicsomszósszal megkennéd, érdemes átvarázsolni egy sütőpapírra, mert így ugyanazzal a lendülettel be is tudod csúsztatni a sütőbe a forró tepsire. Kb. 6 perc alatt el is készül az isteni, vékony tésztás, kívül ropogós, belül levegős pizza. Mint egy nápolyi pizza. Végül is nápolyi pizzalisztből készült :)

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy van otthon egy pizzasütő kemencéd, akkor az olajat bátran el is hagyhatod. Ha te is csak egy klasszikus sütővel gazdálkodsz, akkor azért érdemes egy kevés olajat is a tésztába keverni, mert így nem szárad majd ki. Ennek borzasztó egyszerű oka van: míg a pizzasütő kemencében a 350 fokon 2-3 perc alatt megsül a tészta, addig a sütő maximalizál 250 fokos hőmérsékletén kb. háromszor ennyi idő alatt készül el a pizza. Így jó, ha kicsit rásegítesz a lehetőségekre. És ha már a sütésnél tartunk: ha van otthon pizzaköved, szuper, mindenképpen használd, ha nem, akkor (ahogy az előbb már említettem) a tepsit, amit sütöd majd, szintén forrósítsd fel a sütővel együtt.

Ebből a mennyiségből 4 darab, kb. 20 centi átmérőjű pizza lesz.

pizza házilag

Elkészítés:

  1. A élesztőt morzsold a vízbe, és néhány perc alatt futtasd fel. A többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Gömbölyítsd ki, takard le (légmentesen, egy frissen tartó fólia tökéletes a célra), és kb. 1 óra alatt hagyd, hogy a duplájára nőjön.
  2. A megkelt tésztát oszd 4 részre, ismét gömbölyítsd ki, és hagyd a deszkán – ismét letakarva – további 30 percet pihenni. Majd formázd meg a tésztát, kend meg a pizzaszósszal, szórd meg reszelt sajttal, és tegyél rá további feltéteket kedved szerint. (Fontos, ne vidd túlzásba a feltéteket a tetejére, mert ez egy igazi vékony tésztás pizza, ha átázik, nyers marad és nyúlós lesz, és ezt nem akarod :D )
  3. Told a forró sütőbe kb. 6 percre, vagy amíg a teteje meg nem pirul. Tálald azon melegben.

pizza sütés lépései

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!

Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók a tésztához

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
980Ft
Bezár
0 Ft / db
1280Ft
1280 Ft/db
Egységár: 3200 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
760Ft
Bezár
0 Ft / db
680Ft
680 Ft/db
Egységár: 6800 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
540Ft
540 Ft/db
Egységár: 3857 Ft/kg
db
- +