Olajos mag
Ezt a két szót, hogy finom és egészséges, ugye nagyon ritkán halljuk így együtt? Pedig az olajos magvakra ez nagyon is igaz!
Az olajos magvak egyszerre finomak és egészségesek, és ezt a két szót egy mondatban ugye nagyon ritkán halljuk! Tudtad, hogy rendkívül pozitív élettani hatásuk van? Tele vannak értékes zsírokkal és antioxidánsokkal, és számtalan, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitamint is tartalmaznak úgy, hogy közben rendkívül finomak is!
Mandula, kesudió, pisztácia, földimogyoró, törökmogyoró, pekándió, dió, fenyőmag, barackmag, tökmag, napraforgó - mi a közös bennük? Ezeket a magokat nevezzük együttes néven olajos magvaknak (még pontosabban: dióféléknek), és jól ismerjük őket! Szerencsére mindenki szereti rágcsálni és ropogtatni őket, ilyenformán nem szorulnak bemutatásra!
Már maga az olajos magvak megnevezés is a pozitív élettani hatásaikra utal, ugyanis az energiát adó tápanyagok közül 40-60 százalékban zsiradékot tartalmaznak, méghozzá a jófélét, azaz telítetlen zsírsav van bennük. A zsenialitásuk ebben is rejlik! Ezt már több ezer éve őseink is tudták, hiszen a gyűjtögető életmódjuk alatt is előszeretettel fogyasztottak őket.
Tehát tele vannak értékes zsírokkal és antioxidánsokkal, számtalan vitamint tartalmaznak, amik elengedhetetlenek a szervezetünk számára. Rendszeres fogyasztásukkal például sokkal kisebb esélye lesz a magas vérzsírszint, magas vérnyomás, szívproblémák, cukorbetegség, csontritkulás, izületi panaszok, vagy a demencia kialakulásának.
Például a mandula gazdag rostokban és fehérjében, a lenmagot pedig az egyik legjobb emésztés serkentőnek tartják, ami emellett csökkenti a koleszterinszintet is. A dióban egészséges zsírsavak vannak nagy mennyiségben, rendszeres fogyasztása nagyon jót tesz az agyműködésnek.
Az olajos magokról úgy általában elmondható, hogy a bennük található antioxidánsok révén segítenek megkötni a szervezetnek a szabadgyököket, tele értékes és jól beépülő energiával. Ráadásul a legjobb természetes forrásai a magnéziumnak, ami, mint tudjuk oldja a stresszt és az izomgörcsöket, csökkenti a vérnyomást, fokozza a fizikai teljesítőképességet. Ezek a tulajdonságok extrán jól jönnek a hétköznapokban, vagy ha éppen sportolsz.
Nem is érted eddig miért nem fogyasztottad őket rendszeresen? Pedig arról nem is beszéltünk, hogy mennyiféleképpen lehet ezeket az értékes alapanyagokat használni! Azon kívül, hogy önmagukban fogyasztva is nagyon finomak, számtalan ételbe felhasználhatod őket! Jól passzolnak salátákba (egy kis szezámmag, vagy pisztácia, de mogyoró is csodákat tesz a zöldekkel), süteményekbe elengedhetetlenek (gondolj csak a diós zserbóra), némelyikből kiváló liszt készül (a mandulaliszt kihagyhatatlan például a macaron sütésénél). De az olajos magvak nagyon jó kiegészítői a müzlinek és a granolának is! Az ízesített magok között pedig találsz sós és fűszeres fajtákat, de készítettünk édes borítású csokis, karamellás, kakaós, joghurtos, fahéjas verziókat is!