Növényi tej
A növényből készült italok legfőbb jellemzője, hogy remekül helyettesítik a tehéntejet, így a tej és laktózérzékenyek is fogyaszthatják őket.
Ezek az italok növényi tejként ismertek, de a nevük így megtévesztő, ugyanis ezek az italok teljesen tejmentesek, így a tej és laktózérzékenyek is fogyaszthatják őket.
A növényi tejeket osztályozzák az alapján, hogy miből készülnek, így vannak gabona alapú (zabtej, rizstej), hüvelyes alapú (földimogyoró tej, szójatej), csonthéjas alapú (kókusztej, kesudió tej, mandulatej), mag alap (lenmagtej, kendermag tej) és végül az ősi gabona alapú (teff tej, quinoa tej) csoportok. Ezek az alternatív tejpótlók valóban sokszínűen és változatosan felhasználhatóak a konyhában sütésre, főzésre, süteményekhez és desszertek, valamint italokhoz is.