FB pixel
Kategóriák
Tricolor quinoa (mix)
Akciós

Tricolor quinoa (mix)

kg
- +
dkg
- +
3190Ft / kg
3 600 Ft / kg
Kosárba teszem!
0 Ft / kg
3190Ft
helyszíni átvétel: 2024-11-22, péntek, 12 órától
várható kiszállítás: 2024-11-25, hétfő
Mi a quinoa? A quinoa, az inkák aranya, egy dél amerikai gluténmentes gabonaféle, főleg Peru és Bolívia vidékein terem. Az inkák nyelvén a Magok Anyját jelenti, és ennek megfelelően nagyon értékes is, az inkák szent ételnek tartották.
A spanyol hódítások idején majdnem teljesen kipusztult, az 1900-as évek második felében fedezték fel újra a jótékony hatásait, és kezdték el újból a ...

Termék leírása

 

 Mi a quinoa?

A quinoa, az inkák aranya, egy dél amerikai gluténmentes gabonaféle, főleg Peru és Bolívia vidékein terem. Az inkák nyelvén a Magok Anyját jelenti, és ennek megfelelően nagyon értékes is, az inkák szent ételnek tartották.
A spanyol hódítások idején majdnem teljesen kipusztult, az 1900-as évek második felében fedezték fel újra a jótékony hatásait, és kezdték el újból a termesztését.

 

 

Tartalmaz:

B1, B2, C, E , magnézium, kalcium, foszfor, vas, cink.

 

 

Miért jó?

A quinoa ásványi anyag, vitamin és tápanyag tartalma is kimagasló, felülmúlja és ezért adott esetben kiválóan helyettesíti az általunk használt gabonaféléket.

Kiemelkedően magas fehérjeforrással rendelkezik, tartalmazza mindazt a 9 esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tartalmaz és nem is tudja előállítani, ezeket csak élelmiszerekből tudjuk bevinni. A quinoa ezért főleg nagyon jó választás vegetáriánusok számára is.

Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segíti megelőzni az egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, kiváló gyulladáscsökkentő, lúgosító tulajdonsága miatt a méregtelenítő kúrákban is nagyon jól alkalmazható.

Zsírtartalma a gabonaféléknél jóval magasabb, és mivel főként telítetlen zsírsavakból áll, ezért fogyasztása hatékonyan csökkenti a szívbetegség kockázatát.

Nagy mennyiségben található benne az öregedésért is felelős szabad gyököket hatástalanító béta-karotin.

Élelmi rostokban is igen gazdag, ezért különösen javasolt a fogyasztása emésztési problémákkal küzdőknek, kismamák, keringési betegségekben szenvedők és fogyókúrázók számára is.

Kimagasló tápértéke mellett számtalan pozitív egészségügyi hatása és alacsony kalória tartalma miatt nagyon ajánlott különböző diéták használatához:

-mivel gluténmentes, az arra érzékenyeknek kiemelkedő táplálék forrást nyújt, rendszeres és változatos felhasználása jól helyettesíti a gabonák jótékony tulajdonságait,

-komplex szénhidráttartalma, alacsony glikémiás indexe és magas a rosttartalma miatt nagy segítség lehet a cukorbetegek diétájában,

-az allergiások számára is fogyasztható, nem is beszélve a fogyókúrázók széles tömegéről, akik számára alacsony kalóriatartalma miatt igen kedvelt.


Figyelem!!! -aki hajlamos a vesekőre, csak mértékkel fogyassza a quinoát, mivel az oxalátot tartalmaz! (Az oxálsav kalciumsója a vesekő leggyakoribb alkotója, vízben ugyanis nem oldódik).

 

 

Jó tudni!

Bár olyan élelmiszer nem létezik, ami önmagában tartalmazná a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot, a quinoa egy olyan növényi táplálék, ami nagyon közel jár hozzá, még az állati eredetű élelmiszerekhez viszonyítva is!

 

 

Felhasználása:

Fontos! - felhasználás előtt alaposan mossuk át jó meleg vízben, különben keserű maradhat. Van rajta egy természetes bevonó réteg, ami a víztől egy csúszós felületté válik, ezért egy rövid időre akár be is áztathatjuk, és egészen addig mossuk, amíg ez le nem jön róla.

A mix változatot is ugyanazon ételek elkészítésére használhatjuk, mint külön-külön is tesszük, de azért van egy-két szempont amire érdemes figyelnünk. Egyrészt nagyon mutatós lesz, (nagyjából megtartja a színeket), kifejezetten esztétikus ételeket lehet tálalni a felhasználásával. Másrészt figyelni kell arra, hogy a fehér quinoának kb 5 perccel rövidebb a főzési ideje a vörös és feketétől, így ha jól van megfőzve, a fehér egy nagyon picit szétfő, mire a fekete és a vörös is megpuhulnak, de utóbbiak állagai egy picit roppanósabbak maradnak.

Több féle felhasználási módja is van:

-készíthetjük és használhatjuk úgy is mint a rizst, de úgy is mint a gabonákat: mosás után kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg, kb. 20-25 perc után lesz kész, mire az összes folyadékot elfőtte. Ha kissé megpirítjuk főzés előtt, ízletesebb lesz.

-készíthetünk belőle egytálételeket, tálalhatjuk köretként, összekeverhetjük zöldségekkel akár wokban is. Jól passzol a hússal is, de rendkívüli tápértékének köszönhetően hús nélkül is legalább olyan gyakran készítik. Töltelékként is használhatjuk, de akár fasírt is készülhet belőle.

-tehetjük levesekbe betétként, de készíthetünk akár hideg salátát is belőle.

-készíthetjük kásaként is: főzzük meg ugyanúgy, mint a zabkását szokás tejben vagy vízben.

Tehetünk még hozzá gyümölcsöket, joghurtot vagy mézet, de akár ezek kombinációját is.

-rizshez hasonlóan desszertek elkészítéséhez is használhatjuk.


 

Összetevők és allergén információk

Fehér quinoa, vörös quinoa, fekete quinoa.

A termék származási helye

Peru

Tápanyagtartalom 100g termékben

Energia:
374 kcal
1579 kJ
Zsír:
5,8 g
- amelyből telített zsírsavak:
0,6 g
Szénhidrát:
62,7 g
- amelyből cukrok:
0,5 g
Fehérje:
14,2 g
Só:
0,005 g

Ajánlott Termékeink

Bezár
Fehér quinoa Részletek
Akciós
0 Ft / kg
2190Ft
2190 Ft/kg
2400 Ft /kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
Vörös quinoa Részletek
Akciós
0 Ft / kg
2990Ft
2990 Ft/kg
3400 Ft /kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
Fekete quinoa Részletek
Akciós
0 Ft / kg
2990Ft
2990 Ft/kg
3400 Ft /kg
 
kg
- +
dkg
- +