Vanília rúd
A vaníliarúd az egyik legfinomabb és legkeresettebb fűszer a világon. Gazdag, intenzív és különleges íze miatt nagyon népszerű, széles körben használják desszertek, sütemények, krémek, fagylaltok és különféle italok ízesítésére.
A vanília valósággal meghódította a világot - mind házi felhasználásban, mind a cukrászok körében óriási népszerűségnek örvend!
A vaníliarúd egy 10–20 cm hosszú és 3–10 mm vastag, fényes felületű, ráncos toktermés - tulajdonképpen a trópusi orchideák termése. Felhasználáskor hosszanti irányba felvágják, a rúd belsejében lévő aromás magokat kikaparják, és ezt adják a különféle édességekhez. De magát a rudat sem érdemes kidobni, mivel az is remekül felhasználható ételek és italok ízesítéséhez.
A vanília méltá az egyik legnépszerűbb fűszer, hiszen szinte felsorolhatatlan, hogy hányféle ínycsiklandó finomság alapvető összetevője:
- mennyei finom a fagylatba
- istenien passzol a csokoládéba
- a vanília likőr maga a mennyország
- a madártej elképzelhetetlen nélküle
- a vaníliasodó lelke
- a nyári gyümölcslevesek titkos összetevője
- rizskoch-ba, tejberizsbe, gyümölcsrizsbe is kötelező
és még sorolhatnánk!
TIPP: a vaníliarúd egy alapfűszer, a konyhád elengedhetetlen szereplője, figyelj rá hogy mindig legyen otthon!