Mungóbabos falafel
A falafel az egyik legnépszerűbb közel-keleti étel. Szinte mindenki találkozott már ezzel a csicseriborsóból készülő fasírttal, amit általában salátával és joghurtos szósszal tálalnak. Ez a kis húsmentes gombóc igazán sok lehetőséget rejt magában. Lehet reggeli, előétel, de akár uzsonna is a gyerkőc dobozába. Szúrhatod nyársra, falatkánként, vagy pakolhatod akár szendvicsbe is.
A klasszikus receptben most a csicseriborsó egy részét mungóbabra cseréltem. A konzerv csicserihez hasonlóan ezt sem kell megfőzni, elég egy éjszakára beáztatni. Ha még nem kóstoltad a mungóbabot, érdemes egy próbát tenni. A borsóra emlékeztető friss íze igazán különlegessé teszi a falafel-golyókat is.
Forró olaj helyett a sütőben sütöttem ki a kis fasírtokat, végül egy nagy adag zöldséggel és fűszeres joghurttal tálaltam. Nem csak vegetáriánusoknak…
Elkészítés:
- A mungóbabot áztasd be egy éjszakára. Ha szárított csicserit használsz, akkor azt is.
- Az összes hozzávalót tedd aprítóba, és daráld le. Nem kell, hogy krémes legyen. Egy órára tedd hűtőbe.
- Készítsd el a fasírtokat. Egy tepsit bélelj ki sűtőpapírral, kend át vékonyan olívaolajjal. Pakold rá a falafelt, és kend le olajjal a tetejét. Told 170 fokos, légkeveréses sütőbe, és 25-30 perc alatt süsd készre.
- Tálald azon melegében egy nagy adag friss salátával és a joghurtos mártással.
Jó étvágyat!
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók kb. 12-14 falafelhez:
- 150 g mungóbab
- 1 doboz csicseriborsó vagy 150 g szárított csicseriborsó
- 2 ek liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- 1 csapott tk őrölt kömény
- 1 csipet őrölt koriander
- 2 tk só (ízlés szerint)
- ¼ tk bors
- fél citrom leve vagy 3 ek citromlé
- 3 gerezd fokhagyma
- fél fej vöröshagyma
- A joghurthoz:
- 4 ek natúr joghurt
- 4 ek tahini
- csipet só
- 1 tk citromlé
- 1 csipet chili pehely (elhagyható)