Csicseriborsó curry
A curryről általában egy indiai étel jut eszünkbe.
Pedig lehet nem is gondolnád, de az igazság az, hogy Indiában nem is létezik a nálunk curryként ismert erős, jellegzetes illatú fűszerkeverék. Bár a curry "megalkotásával" valahol pont ez volt a cél, ugyanis olyan őrölt és szárított fűszerek keverékeként alkották meg a gyarmatokról hazatelepülő angolok, hogy azzal utánozhassák a tipikus indiai ízvilágot. Egyszóval a curry igazából brit találmány, és és alig van köze Indiához.
Ettől függetlenül főzni nagyon is érdemes vele, mert remekül kombinálható étel! A fűszerek arányaival kísérletezve mindig újabb és újabb variációt alkothatunk meg.
Elkészítés:
- Vágd fel a vöröshagymát, majd dinszteld üvegesre az olajon. Ha megvan jöhet hozzá a fokhagyma és a reszelt gyömbér, ezekkel pirítsd tovább, míg illatozni nem kezd (kb. egy perc), ekkor dobd rá a felkockázott paradicsomot is. Takard le, míg a paradicsom szét nem fő benne. Ez kábé olyan 5-8 perc. A folyamatot meg is gyorsíthatod, ha a paradicsomot kicsit szétnyomkodod.
- Ezután tedd bele a paradicsompürét, a sót és a fűszereket. Addig főzd az egészet, míg krémes állagot nem kapsz, ez kábé újabb egy perc.
- Öntsd fel kókusztejjel, és párold közepes lángon 10 percig. Ekkor mehet bele a csicseriborsó is, ezt is további 10 percig főzd.
- A legvégén add hozzá a spenótot, és rottyants rajta még egyet. Ezzel készen is vagy!
- Tálalásnál használj friss koriander, locsold meg joghurttal, és mehet rá vékonyra szeletelt lilahagyma is. Naan kenyérrel vagy basmati rizzsel isteni!
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 cm friss gyömbér
- 2 db nagy paradicsom
- 2 ek paradicsompüré
- 1 ek curry por
- 1/2 tk garam masala
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1/4 tk kurkuma
- 1/2 tk só
- 1 csipetnyi csípős chili por (ízlés szerint)
- 400 ml kókusztej
- 500 g csicseriborsó (250 g szárított csicseriborsóból)
- 3 marék bébispenót
- A tetejére:
- friss koriander vagy petrezselyem
- chili pehely
- joghurt
- lilahagyma