Téli vitamin saláta
A salátáról nagy valószínűséggel mindenkinek a nyár, a lédús, nap érlelte paradicsom, a friss, roppanós paprika jut eszébe. Pedig a téli időszakban is csodás zöldségeket találsz, amivel garantáltan napfényt varázsolhatsz a tányérodra, és könnyen összedobhatsz egy laktató - akár húsmentes tálat.
Én most céklát, lila káposztát, édesburgonyát és sárgarépát választottam, aminek egy nagy marék salátával ágyaztam meg, de használhatsz helyette kelbimbót, fodroskelt, spenót levelet, sütőtököt…amit csak szeretsz. Csicseriborsó helyett akár fehérbabot, vagy tofut is tehetsz, de akár sültcsirkét is. Fekete jázmin rizs helyett hagyományos vagy akár vadrizst.
A lilakáposztát picit besóztam, és egy kevés citrommal ízesítettem, majd állni hagytam, amíg a rizs megfőtt. Természetesen frissen is bátran használhatod.
A nagy téli szürkeségben még ránézni is gyönyörűség egy ilyen színes tányérra. 🙂
Erre a salátára most nem kerültek magvak, de ha tovább gazdagítanád, akkor egy nagy marék pirított tökmagot vagy diót ajánlok hozzá.
Elkészítés:
- A rizst – kétszeres vízben - kb. 10 perc alatt főzd meg.
- Az édesburgonyát tisztítsd meg, vágd kb. centis kockákra, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Locsold meg 1-2 ek olívaolajjal.
- A céklát mosd meg, csomagold alufóliába, és tedd a krumpli mellé a tepsire. 200 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt süsd meg. Az édesburgonyát egy-két alkalommal forgasd át, hogy egyenletesen piruljon.
- A céklát óvatosan hámozd meg, és vágd cikkekre. A csicserit öblítsd le.
- Végül állítsd össze a tálat: alulra jöhetnek a salátalevelek, rá pedig a minden jó, amit választottál.
- Kínálj hozzá vegán „sajtszószt” - csipet metélőhagymával és frissen őrölt borssal megszórva. Ha szeretnél rá magvakat, piríts meg frissen egy kis tökmagot vagy a dióbelet, bármelyik jól illik hozzá.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 1 doboz csicseriborsó
- 150 g fekete jázmin rizs
- 1 nagyobb édesburgonya
- 3-4 db kisebb cékla
- 1 db közepes sárgarépa
- 2-3 levél lilakáposzta
- néhány salátalevél
- 2 ek olívaolaj
- A dresszinghez:
- vegán sajtszósz
- 1 marék tökmag vagy dióbél (opcionális)