Pirított csicseriborsó
A pirított csicseriborsó nem csak finom, hanem egészséges nassolnivaló. Tele van tápanyaggal, fehérjével, és kedved szerint ízesíthető. Bárhova magaddal viheted, akár ropogtathatod a tv előtt is, vagy használhatod levesbetétként csicseriborsó leveshez.
Semmilyen különleges alapanyagra nincs szükség hozzá, és nagyon egyszerű az elkészítése is. Használhatsz konzerv vagy száraz csicserit. Ha konzervet használsz, akkor nincs más dolgod, mint felcsapni a dobozt, leönteni az aquafaba-t (amiből akár habcsókot is készíthetsz), leöblíteni, és leitatni a vizet.
Ha a szárított verzió mellett döntesz, akkor előző este áztasd be a szemeket kétszeres mennyiségű vízbe. Minimum 10 órát számolj rá, de az sem baj, ha tovább áll a vízben. Hamarabb megpuhul majd. Másnap sós vízben tedd fel főni. Kb. 1 órára van szüksége, de érdemes egy-egy szemet megkóstolni, hogy éppen hol tart a folyamat. Innentől kezdve a metódus ugyanaz: szűrd le, és itasd le róla a vizet.
Ha ezekkel megvagy, már csak pirítani, és fűszerezni kell. A fűszereket mindig sütés után add hozzá, mert egyrészt nehezebben pirul, másrészt a fűszerek megéghetnek.
A konzerv csicseri hamarabb megpuhul a sütőben, mint a szárított változat. Akkor jó, ha kívül már ropogós, be belül még nem száradt ki.
Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, és akár többféle fűszerkeverékkel kísérletezni. Nálam most 3 változatban készült: sós/borsos, bbq-s, és chilis ízben
A fűszerkeverékekből nagyobb mennyiség készül, ízlés szerint szórj a még meleg csicseriborsóra
A megadott csicseri mennyiségből egy nagyobb tálkára való lesz.
Elkészítés:
- A főtt csicseriborsót szárítsd meg, és forgasd össze az olívaolajjal. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Ne zsúfold össze, lazán férjenek el.
- 180 fokos, légkeveréses sütőben süsd 30-35 percet. Alkalmanként rázd meg a tepsit, hogy a szemek egyenletesen piruljanak.
- Tedd át egy tálba, fűszerezd választásod szerint, majd tedd vissza a tepsibe, amíg teljesen ki nem hűl. Tárold papírzacskóban, és néhány napon belül fogyaszd el.
- Ha elkészíted a BBQ-s fűszerkeveréket, akkor keverd el a hozzávalókat, és egy mozsárban kicsit törd össze, hogy a lehető legjobban elkeveredjenek.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 300 g száraz csicseriborsó vagy 3 doboz csicseriborsó konzerv
- 3 ek olívaolaj
- A sós/borsós fűszerezéshez:
- 1 tk só
- ½ tk bors
- A BBQ-s fűszerezéshez:
- 2 tk fűszerpaprika (füstölt vagy sima)
- 1 tk fokhagyma granulátum
- 1 tk kakukkfű
- ½ tk bors
- 1 tk barnacukor
- 1 tk só
- csipet cayenne bors
- A chilis fűszerezéshez:
- 1 tk cayenne bors
- ½ tk kömény
- 1 tk só
- ¼ tk fokhagyma granulátum
- 1 tk chilipehely