FB pixel
Kategóriák

A natúr gabonapehely nem müzli és nem granola. De akkor mégis mi?

A gabonapelyhek, müzlik, granolák és reggelizőpelyhek világában gyakran összekeverednek a dolgok, és itt most nem egy jó gabonapelyhes, müzlis vagy granolás reggelire gondolunk, ahol nem árthat egy kis mixelés, hanem a fogalmak keveredéséről.

Mégis mi az a müzli, mi az a granola, mi az a reggelizőpehely, de legfőképpen mi is az a natúr gabonapehely?

Nem árt, ha tiszta vizet öntünk a pohárba, már ami a gabonapelyhet és “rokonait”, azaz a müzliket és a granolákat, valamint a kissé “mostohatestvérüket" - a reggelizőpelyhet illeti.

Bár a rohanó hétköznapokban sokszor nem figyelünk eléggé, és összemossuk ezeket a valóban egymáshoz közel álló gabona alapanyagú termékeket, a valóság az, hogy a négy termék nagyon is különbözik egymástól.

Müzli, granola, reggelizőpehely - ezek is gabonapelyhek?

Sokan az ízesített, cukrozott és feldolgozott termékeket - mint amilyenek általában a bolti reggelizőpelyhek -, gabonapelyheknek nevezik, ami igaz, de téves képzeteket kelthet, hiszen bár maguk a natúr gabonapelyhek nagyon egészségesek, a sok esetben túlcukrozott, finomított és különféle adalékanyagokkal felturbózott reggelizőpelyhekről ez már kevésbé mondható el.

Éppen ezért fontos tisztázni, hogy a natúr gabonapelyhek, mint a zabpehely, a tönkölybúzapehely, az árpapehely, a rozspehely és a búzapehely, önmagukban nem tartalmaznak sem cukrot, sem adalékanyagokat, természetes eljárással készülnek és így érkeznek közvetlenül az asztalunkra - tehát teljesen más értéket képviselnek, mint a bolti, ugyancsak gabonapelyheknek hívott reggelizőpelyhek.

A félreértés tehát leginkább abból adódik, hogy a natúr gabonapehely egy természetes alapanyag, amely nem tartalmaz semmilyen más hozzáadott adalékot vagy összetevőt. Mindeközben ugyanez a gabonapehely a müzli és a granola egyik legfontosabb összetevője is, de mind a müzli, mind a granola tartalmaz a gabonapehely mellett sok más hozzávalót vagy adalékot is.

A reggelizőpelyhek kicsit más kategória, és sajnos ez viszi a leginkább tévútra a felhasználókat: ezeket a termékeket is gabonapelyheknek nevezik, és bár finomak, de mivel ezek erősen feldolgozott termékek, és sok kevésbé egészséges adalékanyagot is tartalmaznak, a natúr gabonapelyhekhez képest nem mondhatjuk annyira egészségesnek.

A reggelizőpehely története dióhéjban

A reggelizőpehely története a Kellogg testvérek nevéhez fűződik, akik örökre megreformálták a reggelik világát. A XIX. század végétől John Harvey Kellogg vezette az Amerikában igen híres Battle Creek-i szanatóriumot, ahol a gyógyulni vágyók az étkezés terén is szigorú, vegetáriánus szabályokat követtek. Ennek eredményeképpen John Kellogg és testvére Will Keith Kellogg megalkotta a reggeli tápláléknak szánt, teljes kiőrlésű gabonapelyhet, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend.

A fivérek között hamarosan viszály tört ki, hogy kell-e cukrot adni a gabonapehelyhez, ez pedig még ma is megosztja a gabonapehely-rajongókat. Bár a Kellogg's márka hallatán a legtöbb embernek a kukoricapelyhek jutnak az eszükbe, a cég ma már számos más reggelizőpelyhet és granolát is forgalmaz.

Mi is az a natúr gabonapehely?

A natúr gabonapelyhek hengerelési eljárással készülnek, amely során a gabonaszemeket gőzzel puhítják fel, szétnyomják, majd az így előállított lapos gabonapelyheket megszárítják. Ez az eljárás megőrzi a gabona magas rosttartalmát és a benne lévő tápanyagokat, így a végeredmény konyhakész, de egészséges és nagyon finom alapanyag.

A gabonapelyhek világa ráadásul nagyon színes, így érdemes egy kis felfedező gasztrotúrára indulni közöttük, hiszen a klasszikus zabpehely mellett olyan izgalmas típusokkal is megismerkedhetünk, mint a

natúr gabonapelyhek

 

Miért fogyasszunk natúr gabonapelyheket?

A natúr gabonapelyhek nem csupán izgalmas alapanyagok és a változatos étrend - legfőképeen a változatos reggeli - alappillérei, de számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztásuk.

Rostban gazdagok

A rostok segítik az emésztést, hozzájárulnak a jóllakottság érzéshez, ez pedig elősegítheti a testsúly kontrollálását. A rostok ráadásul csökkenthetik a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is.

Remek vitamin- és ásványi anyag források

Rengeteg B-vitamin található bennük (pl. B1, B2, B3, B6), amelyek fontos szerepet játszanak az energia előállításban és az idegrendszer megfelelő működésében. Az ásványi anyagok közül pedig kiemelten sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaznak.

Alacsony a glikémiás indexük

Lassan szabadítják fel a cukrot a véráramban, ami segít az étvágy szabályozásában, a vércukorszint stabilizálásában és a hosszan tartó energiaszint fenntartásában.

Szabályozzák a koleszterinszintet

Bizonyos gabonapelyhek, mint például a zab, béta-glükánt tartalmaznak, ami bizonyítottan segít csökkenteni a koleszterinszintet.

Hogyan használjuk fel a natúr gabonapelyheket?

Valljuk be, a különféle natúr gabonapelyheket látva a legtöbb embernek nem lódul meg a fantáziája. Sok esetben hiába szeretnék beépíteni az étkezésükbe, fogalmuk sincs róla, mit kezdhetnének velük a konyhában. Pedig szerény megjelenésük ellenére a gabonapelyhek kifejezetten izgalmas szereplői lehetnek az étkezéseknek.

✔︎ A nagy klasszikus, a reggeli kása: A zabpelyhet, rozspelyhet vagy a tönkölybúzapelyhet összekeverhetjük meleg vízzel vagy (növényi) tejjel, majd lassú tűzön főzve krémes kását készíthetünk belőle. Ízesíthetjük mézzel, fahéjjal, lekvárral, friss vagy aszalt gyümölcsökkel, de akár magvakkal is.

✔︎ Müzli vagy granola: Keverjünk össze natúr gabonapelyheket, magvakat, aszalt gyümölcsöket és már készen is van a müzli, ha pedig még mézet is adunk hozzá, majd alacsony hőfokon megsütjük a keveréket, akkor bizony ropogós granolát kapunk. Joghurtba vagy tejbe áztatva tökéletes reggeli mindkettő.

✔︎ Sütemények, kenyerek: Sütemények, kekszek, muffinok vagy kenyerek alapanyagaként is felhasználhatjuk ezeket a pelyheket, így téve egészségesebbé kedvenceinket.

✔︎ Energiaszeletek: Aszalt gyümölcsökkel, magvakkal és természetes édesítőszerekkel együtt (pl. méz vagy juhar / agave szirup) házi energiaszeletet is készíthetünk belőlük, amelyek ideálisak sportolás előtt, után, közben, vagy egyszerűen egy gyors tízóraira, uzsonnára.

✔︎ Saláták, levesek, egytálételek: Egyes fajtáit akár salátákba, levesekbe vagy egytálételekbe is belekeverhetjük, hogy extra rostot és textúrát adjunk nekik.

✔︎ Panír: Végül, de nem utolsósorban pedig a natúr gabonapelyhek akár alternatív panírként is megállják a helyüket, még ízletesebbé, izgalmasabbá varázsolva a megszokott fogásokat.

Ugye tudtunk újat mondani? Ha neked is megjött a kedved, hogy belépj a gabonapelyhek izgalmas világába, keresd fel webshopunkat és válogass különféle natúr pelyheink közül.

Receptek natúr gabonapelyhekkel

Házi, mézes müzliszelet

A müzliszelet egy igazi klasszikus, ám a bolti verziók általában túl sok cukrot, sőt esetenként ízesítőket és egyéb tartósítószert és adalékanyagokat is tartalmaznak. A házi müzliszeletbe azonban csak az kerül bele, amit te bele akarsz rakni. És kedvedre variálhatod is.

Recept: Házi, mézes müzliszelet recept

házi mézes müzliszelet
Caption

 

Mogyoróvajas zabkeksz

A krémes mogyoróvaj és a roppanós zabpehely találkozása egy olyan finomságban, amit otthon a kávéd mellé is elmajszolhatsz, de akár magaddal is viheted a munkahelyre, iskolába vagy sportoláshoz. Egyszerű, ízletes, egészséges.

Recept: Mogyoróvajas zabkeksz recept

mogyoróvajas zabkeksz
Caption

 

Kesudiókrémes granola

A granolát mindenki szereti, és már hatalmas a választék a boltok polcain is, de a legjobb és legegészségesebb mindig, ha mi magunk készítjük el a saját kedvencünket. Az alábbi receptben az is nagyon jó, hogy nem csupán hihetetlenül finom, de az ízlésednek megfelelően alakíthatod. 

Recept: Kesudiókrémes granola recept

kesudiókrémes granola
Caption

 

Granola kosárkák

Granola - kicsit másképp? Miért ne? Bár a granola ma már eleve nagyon népszerű, ha apró kosárkákat készítesz belőle, megtöltöd citromos joghurttal és feldíszíted friss gyümölcsökkel, valódi különlegességgé válik, amivel biztosan mindenkit leveszel a lábáról :).

Recept:Granola kosárkák recept

málnás joghurtos granolakosárkák
Caption