Rozspehely
várható kiszállítás: 2024-09-24, kedd
- +4235
Termék leírása
A rozs egészségügyi előnyei
A rozsban rengeteg ásványi anyag található, mint például kálium, kalcium, foszfor, vas, cink, magnézium, szelén és némi réz is. Ezen kívül fehérjéket, lassan felszívódó cukrokat, szerves sót is tartalmaz, sőt B1- és B3-vitamin is bőségesen található benne.
Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünkre: csökkenti a koleszterinszintet, serkenti a vérkeringést, tisztítja az érfalakat, méregtelenít és segíti az emésztést. A rozs kitűnő izomerősítő hatással is rendelkezik,és javítja az erőnlétet is.
Hogyan használjuk a rozspelyhet a konyhában?
A rozspehely egy egészséges és igen sokoldalúan felhasználható konyhai alapanyag, éppen ezért érdemes beépítenie a mindennapi étkezéseinkbe.
Hoztunk pár konkrét tippet:
- Müzli: Keverd össze aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, fűszerekkel, mézzel és azonnal tálalhatod is a finom és egészséges reggelit.
- Granola: Süsd meg a sütőben ropogósra, majd fogyaszd tejjel vagy joghurttal, esetleg gazdagítsd a fentebb felsorolt hozzávalókkal.
- Kása: Főzd meg vízben vagy tejben, ízesítsd mézzel, fahéjjal, gyümölcsökkel vagy lekvárral. Melegen vagy hidegen is fogyaszthatod.
- Turmix: Turmixold össze banánnal, tejjel vagy növényi itallal, kakaóporral esetleg némi vaníliával. Így egy laktató és tápláló, finom italt kapsz.
- Kenyér: Keverd össze liszttel, élesztővel, vízzel és sóval. Gyúrd meg a tésztát és tedd egy kenyérformába. Hagyd kelni egy órát, majd süsd meg a sütőben aranybarnára.
- Sütemény: Használhatod süteménytésztához vagy morzsához is. Készíthetsz rozspelyhes almás pitét, banános-rozspelyhes muffint vagy csokis-rozspelyhes kekszet.
- Fasírt: Áztasd be vízbe vagy tejbe, majd nyomkodd ki belőle a felesleges nedvességet. Keverd össze darált hússal, tojással, fűszerekkel és apróra vágott zöldségekkel. Formázz belőle fasírtokat, majd süsd meg serpenyőben vagy sütőben.
- Leves: Használhatod levesek sűrítéséhez vagy dúsításához. Készíthetsz rozspelyhes gombalevest, zöldséglevest vagy húslevest.
Hogyan készülnek a natúr gabonapelyhek?
A natúr gabonapelyhek úgynevezett hengerelési eljárással készülnek, azaz a gabonaszemeket gőzzel megpuhítják, majd szétnyomják. Az eredményül kapott lapos pelyhet végül szárításnak vetik alá. Ez az előállítási mód kiváló, mert megőrzi a gabona rostban gazdag összetételét és a benne található tápanyagokat. Áztatás vagy rövid főzés után már fel is használható a konyhában, mint finom és egészséges alapanyag.