FB pixel
Kategóriák

Házi, mézes müzliszelet recept!

Elkészítési idő: 30 perc (2-3 óra hűtés)  
Nehézségi szint: Könnyű  

Az otthon készült müzli szelet nem csak azért jó, mert finom, és hogy tudod mi kerül bele, hanem mert tényleg a saját ízlésedre készítheted. Ettől függetlenül érdemes szem előtt tartani, hogy sosem lesz olyan, mint a bolti változat. Vagyis, ha nem hűtőben tartod, akkor bizony lágyabb lesz, hiszen a méz, ami összetartja el fog lágyulni. Sosem lesz annyira tömör, mint a csomagolt változat, mert nem egy préssel tolják össze, hanem kézzel tömöríted. Persze, ez nem azt jelenti, hogy szétesik, erről szó sincs. Csak nem olyan, mint mikor az üzletben leveszed a polcról a csomagot, feltéped, és megáll az asztalon. Kivéve, ha otthon is a hűtőben tárolod – ami a hosszabb eltarthatóság miatt amúgy is praktikus – és kb. 30 percen belül elfogyasztod, és nem hagyd időt neki, hogy „felmelegedjen”.

Ahhoz, hogy a házi müzliszelet összeálljon, szükség van kötőanyagra. Jóó, ez így annyira nem hangzik jól, de a gyakorlatban csak annyit jelent, hogy kell valami sűrű és ragacsos, és valami apróbb alap, ami megfogja az egészet… na jó, még mindig nem hangzik túl jól…

Tehát kell a méz, és hogy ne legyen annyira édes, egy kevés magvaj, pl mogyoróvaj, de akár kesu, pisztácia, vagy bármi is kerülhet bele, és ha biztosra akarsz menni egy ici-pici kókuszolaj is. Ezek mind-mind megszilárdítják a kis szeleteket, és adnak annyi nedvességet a zabpehelynek, hogy szaftos és puha legyen.

A másik, amit már említettem, az az apróbb alap. Erre tökéletesen alkalmas, ha a receptben szereplő zabpehely felét enyhén összeaprítod. Nem kell, hogy liszt legyen belőle, csak kisebb darabok, hogy a szintén felaprított aszalványok, és magok – a nagyobb zabpehely darabok társasában – be tudjanak „épülni”.

Ha ezeket figyelembe veszed, bármikor könnyedén készíthetsz magadnak otthon müzliszeletet, bármilyen kedvenc alapanyagból.

Házi mézes müzliszelet

Elkészítés:

  1. Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a zabpelyhet, a felét tedd aprítóba, és forgass rajta kettőt-hármat, majd az egész szemekkel együtt tedd félre.
  2. Az aszalványokat darabold össze: a kisebb szemeket csak félbe-harmadba, a sárgabarackot kb. ugyanarra a méretre. Mehet is a zabpehelyhez.
  3. A pekánt szintén darabold aszalt gyümölcs méretre, és a szezámmaggal együtt – szintén száraz serpenyőben - pirítsd illatosra. Ezt is keverd a zabpelyhes, gyümölcsös keverékhez.
  4. A mézet, a mogyoróvajat és a kókuszolajat mérd össze és alacsony lángon melegítsd kicsit össze, amíg enyhén folyós nem lesz.
  5. Végül nincs más dolgod, mint alaposan elkeverni a magos-gyümölcsös zabpehellyel, és belesimítani a sütőpapírral bélelt formába. Alaposan nyomkodd le (szerintem úgy a legegyszerűbb, ha a tetejére is teszel egy réteg papírt, és azon keresztül tömöríted – de nagyon) és 2-3 órára tedd hűtőbe.
  6. Végül szeleteld és csomagold kedved szerint.

házi mézes müzliszelet

Jó étvágyat!


Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!

Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók 8 szelethez:

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
780Ft
780 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
2280Ft
2280 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
13800Ft
13800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
8800Ft
8800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
7800Ft
7800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / db
1680Ft
1680 Ft/db
Egységár: 6720 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
2380Ft
2380 Ft/db
Egységár: 4760 Ft/kg
db
- +
Bezár
Földimogyoróvaj földimogyoró darabokkal Nuts & Berries 500 g Részletek
CRUNCHY
0 Ft / db
2380Ft
Bezár
0 Ft / db
2180Ft