Házi, mézes müzliszelet recept!
Az otthon készült müzli szelet nem csak azért jó, mert finom, és hogy tudod mi kerül bele, hanem mert tényleg a saját ízlésedre készítheted. Ettől függetlenül érdemes szem előtt tartani, hogy sosem lesz olyan, mint a bolti változat. Vagyis, ha nem hűtőben tartod, akkor bizony lágyabb lesz, hiszen a méz, ami összetartja el fog lágyulni. Sosem lesz annyira tömör, mint a csomagolt változat, mert nem egy préssel tolják össze, hanem kézzel tömöríted. Persze, ez nem azt jelenti, hogy szétesik, erről szó sincs. Csak nem olyan, mint mikor az üzletben leveszed a polcról a csomagot, feltéped, és megáll az asztalon. Kivéve, ha otthon is a hűtőben tárolod – ami a hosszabb eltarthatóság miatt amúgy is praktikus – és kb. 30 percen belül elfogyasztod, és nem hagyd időt neki, hogy „felmelegedjen”.
Ahhoz, hogy a házi müzliszelet összeálljon, szükség van kötőanyagra. Jóó, ez így annyira nem hangzik jól, de a gyakorlatban csak annyit jelent, hogy kell valami sűrű és ragacsos, és valami apróbb alap, ami megfogja az egészet… na jó, még mindig nem hangzik túl jól…
Tehát kell a méz, és hogy ne legyen annyira édes, egy kevés magvaj, pl mogyoróvaj, de akár kesu, pisztácia, vagy bármi is kerülhet bele, és ha biztosra akarsz menni egy ici-pici kókuszolaj is. Ezek mind-mind megszilárdítják a kis szeleteket, és adnak annyi nedvességet a zabpehelynek, hogy szaftos és puha legyen.
A másik, amit már említettem, az az apróbb alap. Erre tökéletesen alkalmas, ha a receptben szereplő zabpehely felét enyhén összeaprítod. Nem kell, hogy liszt legyen belőle, csak kisebb darabok, hogy a szintén felaprított aszalványok, és magok – a nagyobb zabpehely darabok társasában – be tudjanak „épülni”.
Ha ezeket figyelembe veszed, bármikor könnyedén készíthetsz magadnak otthon müzliszeletet, bármilyen kedvenc alapanyagból.
Elkészítés:
- Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a zabpelyhet, a felét tedd aprítóba, és forgass rajta kettőt-hármat, majd az egész szemekkel együtt tedd félre.
- Az aszalványokat darabold össze: a kisebb szemeket csak félbe-harmadba, a sárgabarackot kb. ugyanarra a méretre. Mehet is a zabpehelyhez.
- A pekánt szintén darabold aszalt gyümölcs méretre, és a szezámmaggal együtt – szintén száraz serpenyőben - pirítsd illatosra. Ezt is keverd a zabpelyhes, gyümölcsös keverékhez.
- A mézet, a mogyoróvajat és a kókuszolajat mérd össze és alacsony lángon melegítsd kicsit össze, amíg enyhén folyós nem lesz.
- Végül nincs más dolgod, mint alaposan elkeverni a magos-gyümölcsös zabpehellyel, és belesimítani a sütőpapírral bélelt formába. Alaposan nyomkodd le (szerintem úgy a legegyszerűbb, ha a tetejére is teszel egy réteg papírt, és azon keresztül tömöríted – de nagyon) és 2-3 órára tedd hűtőbe.
- Végül szeleteld és csomagold kedved szerint.
Jó étvágyat!
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók 8 szelethez:
- 100 g méz
- 50 g mogyoróvaj, lehet crunchy is
- 10 g kókuszolaj
- 150 g zabpehely
- 100 g aszalt gyümölcs vegyesen (meggy, áfonya, aranymazsola, sárgabarack)
- 50 g pekándió
- 30 g szezámmag