FB pixel
Kategóriák

Mi a magkrém?

De mi az a magkrém? - kérdezik sokan sokszor és valljuk be, hogy jogos a felvetés. Mégis mi fán terem a pisztáciakrém, a törökmogyorókrém vagy a mandulakrém? Nos, sok magkrém alapanyaga tényleg fán terem, néhányuk azonban bokron, vagy egyéb növényeken. A lényeg azonban nem is ez, hiszen sokkal izgalmasabb dolgokról is beszélhetünk a magkrémekkel kapcsolatban. 

Például arról, hogy a magkrém nem más, mint magas tápérték és kulináris élvezet egy üvegben!

Mi a magkrém?

A magkrémek az olajos magvak tiszta esszenciáját tartalmazzák, tele vannak nélkülözhetetlen és értékes tápanyagokkal, valamint mindenféle jósággal, ami igazán egészségessé teszi őket. Bár ezenfelül nem elhanyagolható tény az sem, hogy zseniálisan és ellenállhatatlanul finomak! Mindegyik: a mogyorókrém, a pisztáciakrém, a gesztenyekrém, a diókrém, a földimogyoróvaj (vagy földimogyorókrém), a mandulakrém, a kesudiókrém, a szezámkrém és persze a napraforgókrém is! Selymesek, krémesek, lágyak, kenhetőek, kanalazhatóak, süthetőek, szóval fenomenálisak és csak szuperlatívuszokkal jellemezhetőek!

De pontosítsunk, hogy ténylegesen mik is a magkrémek! A magkrém nem más, mint a teljes mag krémes állagú változata, ami készülhet 100%-ban csak magból, vagy a krémesebb állag eléréséhez adható hozzá plusz olaj, ha egy mag esetleg nem rendelkezik kellő mennyiségű saját olajjal. Egy csipet só is jól állhat a magkrémeknek - ez még inkább elősegíti a krémes állag elérést. A magkrémek ráadásul nem csupán az ízüket, de az állagukat tekintve is rendkívül válzozatosak: valamelyik teljesen sima, krémes, de léteznek darabos verziók is, például a földimogyorókrém földimogyoró darabokkal.

Ízesített magkrémek

Hogy tudjuk-e fokozni a fentieket? Naná! A magkrémek ugyanis nemcsak azért rendkívül izgalmas gasztroelemek, mert sokféle magból és sokféle állagban készülhetnek, hanem azért is, mert még lenyűgözőbbé tehetőek, ha különféle természetes anyagokat adnak hozzájuk, például fűszereket, liofilizált gyümölcsöket, vagy akár egy kis jó minőségű csokoládét.

Ha mondjuk a törökmogyorókrémhez egy kis kakaót és kókuszvirágcukrot adunk, máris megkapjuk a nutella egy egészségesebb változatát! Vagy ha a kesudiókrémbe egy csipet vaníliát csempészünk, esetleg egy pici sót aföldimogyorókrémbe, azonnal más megvilágításba kerül a kesudióról és a földimogyoróról alkotott véleményünk. Amadulakrémbe pedig úgy illik a fehércsoki és az eper, mintha a gasztronómiai istene is egymásnak teremtette volna őket! Egy-egy jól megválasztott fűszer - legyen az csupán egy csipet só -, olyan változást idézhet elő, olyan tökéletes kombinációt hozhat létre, ami zseniális módon képes kiegészíteni vagy még jobban kihozni a magkrémek amúgy is fenomenális ízeit. 

A magosbolt kínálatában találtok jó néhány ilyen természetes módon ízesített magkrémet is, úgyhogy érdemes kóstolgatni és kísérletezni.

Milyen magkrémek vannak?

 

magkrém kínálat a Magosboltban

 

Mogyorókrém és földimogyorókrém (földimogyoróvaj)

Kis túlzással mondhatjuk: ahány mag, annyi magkrém. De tényleg! - ami mag, abból készülhet magkrém is. Ha népszerűségi sorrendet akarnánk felállítani, akkor valószínűleg senkinek nem kellene bemutatni a nutellát, aminek a legfontosabb összetevője a mogyorókrém! Ám mielőtt felszisszenne valaki, hogy de hát a nutella nem éppen a legegészségesebb ennivaló, megnyugtatunk mindenkit, hogy mi most a nutella alapjáról, a mogyorókrémről beszélünk, ami törökmogyoróból készül! Igaz, mogyorókrém készülhet földimogyoróból is, de aztföldimogyorókrémnek, vagy földimogyoróvajnak nevezik. Bevalljuk nálunk ez a krém a kiskanállal eszegetős kategória. Persze nem lehet mindenki ilyen hardcore felhasználó, az azonban tény, hogy, ez az a krém, ami szinte mindenhez és mindenbe passzol: turmixokba, sütikbe,kávéba, de kekszre és kenyérre kenve is isteni... 

Nem is soroljuk, a legjobb, ha te magad próbálod ki, hogyan szereted a legjobban!

Mandulakrém

Szintén dobogós helyezést érdemel a magkrémek népszerűségi versenyében a mandulakrém. Miért? Mert bármibe is rakjuk, biztosan feldobja azt! Mehet a palacsintába, a müzlibe, kalácsra, vagy az ujjunkra! 😀 Csalódásmentes élmény - bárhol, bármikor, bármilyen módon!

Kesudiókrém (kesudióvaj, kesuvaj)

A kesudiót szintén nem kell senkinek bemutatni, ám a mag mellett az utóbbi években egyre keresettebb a belőle készült  kesudiókrém vagy kesudióvaj is. Sőt, a kesu a vegánok között hatalmas favorit, mivel nem csupán krém vagy vaj készülhet belőle, de tejföl, vagy akár majonéz is! A kesudiókrém fantasztikus csemege magában, de sütéshez, ízesítéshez, vagy csak simán kenyérre kenve is szuper.

Tökmagkrém

Valószínűleg a tökmagot sem kell bemutatni a magrajongók népes táborának. Megvan az élmény, amikor lelkesen felroppantjuk a héját a fogunkkal, majd kihámozva a magot jóízűen elmajszoljuk? Annyira aromás és jellegzetes az íze, hogy lehetetlen nem rajongani érte. Krémnek elkészítve pedig tökéletes szendvicsalap, de “feketeöves” pestorajongóknak is kötelező elem a kipróbálása!

Szezámkrém, azaz a tahini

A szezámmaggal mi magyarok leginkább akkor találkozunk, ha olyan kenyeret, kiflit, pogácsát eszünk, aminek a tetejét megszórták ezekkel az apró magvakkal. A kísérletezőbb kedvű gasztrokalandorok azonban a hummusz alapanyagaként is ismerhetik, sőt bátran állíthatjuk, hogy egyre jobban begyűrűzik a köztudatba aszezámkrém,- azaz a tahini is. Utóbbi főleg a sós ételek elkészítésénél juthat szerephez, ott azonban - ha alkalom adódik rá -, ki ne hagyjuk a használatát! Egy kis joghurttal lazítva és citromlével elkeverve például olyan salátaöntetet készíthetünk, ami nagy valószínűséggel örökre rabul is ejt minket.

Pisztácia krém

Apisztáciából készült krémet talán már kevesebben ismerik, pedig egy kis mascarponéval kikeverve tökéletes tortakrém, de kalácsra kenve önmagában is szuperjóóóó! Ezzel is egy baj van: nagyon hamar elfogy! 😀 Persze mi a gofrira, vagy a palacsintára is ezt kenjük, nyáron pedig fagyit készítünk belőle. Nemhiába: mi a Magosboltban feketeöves magkrém felhasználók vagyunk! 🙃

Dió krém

Valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy a dió a magyar sütemények egyik elsődleges alapanyaga - már ha magokról beszélünk. Jól ismerjük, szeretjük és valljuk be, szinte elképzelhetetlen nélküle a karácsony vagy a húsvét, illetve nálunk az egyszerű hétköznapokban is gyakran jut főszerephez! Sőt, számunkra a palacsinta sem palacsinta diókrém nélkül! Ezt az extra krémes, pazar és kellemes ízű krémet kenhetjük szendvicsre, adhatjuk sütikhez, tehetjük shake-be, de - meglepő módon - húsokhoz és tésztákhoz is jól passzol!

Napraforgókrém

A napraforgóból készült olajban sütjük az olyan ellenállhatatlan dolgokat, mint amilyen a rántott hús, vagy a lángos! De a focidrukkerek is jól ismerik a szotyit, bár belátjuk, hogy részünkről ez erős sztereotípia… mégis valahogy mindig a lelátokon feszülten szurkoló és szotyizó drukkerek jutnak eszünkbe, ha napraforgómagot látunk.

A napraforgómag felhasználása tehát igazán változatos képet mutat - például biztosak vagyunk benne, hogy mindenkivel előfordult már, hogy egy zacskó szotyit addig szemezgetett, míg a só teljesen kicsípte a száját! De mire jó még ez a mag azon kívül, hogy olaj készül belőle, és el lehet rágcsálni? Nos, talán az egyik legegészségesebb dolog, ami történhet a napraforgómaggal, ha krémmé változik. Ebben a formában legalább olyan népszerű lehet, mint szotyiként, sőt… így nagyon sokoldalúan felhasználható: kenhetjük szendvicsre, jól passzol a levesekhez és a tésztákhoz, de a sülteket és a párolt zöldségeket is feldobja!

Gesztenye krém

A gesztenye, akárcsak a dió, a magyar gasztronómia megkerülhetetlen eleme. Régóta alap a gesztenye, ha desszertekről vagy süteményekről beszélünk, és magkrémként is jó szolgálatot tehet - gondoljunk csak a gesztenyetortára vagy a gesztenyés bejglire. Ugye? Egyből meg is van az az íz, és az az illat! 😋

Melyik magkrémnek milyen hatása van a szervezetre?

Poharas magkrém

Jó kérdés, ugye? Mert az egy dolog, hogy a magkrémek finomak, de vajon egészségesek is? A választ valószínűleg már sejted és igen, igazad van, nem véletlenül mutattuk be neked a magkrémeket. Amellett ugyanis, hogy segítenek változatossá tenni az étkezéseket és ínycsiklandóan finomak, gyakorlatilag a magkrémek szuperélelmiszerek is! Azaz tápanyag-összetételük révén több egészségügyi előnnyel jár a fogyasztásuk, mint sok más terméknek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fentebb emlegetett kiskanalat cseréld nagyra! Ugyanis a magkrémek fogyasztásánál is nagyon fontos szempont a mértékletesség!

Laktóz- és gluténmentesek. Nevükkel ellentétben a magkrémek - vagy magvajak nem tartalmaznak tejet vagy tejszármazékot, hanem teljesen növényi eredetűek. Ennek köszönhetően kiemelkedően fontos termékekről beszélünk, ha vegán vagy vegetáriánus életmódot folytatunk, illetve ha tejfehérje-allergiában vagy laktózintoleranciában szenvedünk -, ezeket a krémeket ugyanis ebben az esetben is bátran fogyaszthatjuk.

Nagyszerű fehérje- és rostforrások, ráadásul ásványianyag- valamint vitamintartalmuk is kiemelkedő, és persze van bennük zsír! Na most nehogy megijedjen bárki! Ez nekünk nagyon jó, hiszen esszenciális zsírsavakról beszélünk! Azaz, ezek a zsírok elengedhetetlenül szükségesek a szervezetünknek, s mivel a testünk nem képes előállítani őket, nagyon egyszerűen fogalmazva: meg kell enni. Esszenciálisnak pedig azért nevezzük, mert nélkülözhetetlenek a sejtjeink számára, és fontos szerepet játszanak az immun-, az ér- és az idegrendszer működésében. És hát ne felejtsük el, hogy energiát adnak! Tökéletes választás ilyen szempontból a tökmag, a földimogyoró, a szezámmag, a mandula, a mogyoró és természetesen a belőlük készült magkrémek is.

Van a magkrémekben rost?
Hiszen ezek nem is zöldségek! Ennek ellenére bizony van bennük rost bőven, tehát érdemes a rostfogyasztást ilyen szempontból is kibővíteni, mert sokak számára egy finom mandulakrém sokkal vonzóbb, mint egy tál saláta. 😀

Az olajos magvakról még egy fontos tényt érdemes tudni: tele vannak magnéziummal. Lehet, most sokan megvonják a vállukat, hogy az meg minek? Vagy épp ellenkezőleg, már a könyökükön jön ki ez a magnézium téma, mert a reklámokban is állandóan azt szajkózzák, hogy vigyünk be magnéziumot a szervezetünkbe! Na most, hogy a reklámoktól, a szomszédtól, a főnöktől, vagy a dugótól ne legyünk idegesek, ezért van tényleg szükség a magnéziumra, ami oldja a stresszt, az izomgörcsöket, emellett pedig csökkenti a vérnyomást és fokozza a fizikai teljesítőképességet. Szóval, kell a magnézium, és magok vagy magkrémek formájában meg még különös élvezet is a magnézium utánpótlás.

Természetesen minden mag, illetve a belőle készült magkrém külön, rá jellemző szupererővel rendelkezik, de összességében elmondhatjuk: fogyasztásuk - tudod, a mérték mindig érték - színesíti és rostban gazdagabbá teszi az étkezéseinket, valamint vitalizálja, védi és erősíti a szervezetünket. Az élvezeti faktorról pedig csak nagy, óriási és hatalmas jelzőkkel tudunk beszélni!

Hogy mire használd a magkrémeket? 

Mondhatnánk, hogy a magkrémek felhasználásának csak a képzelet szab határt, de nem fogjuk, mert nem szeretjük az ilyen mondatokat. Hiszen te sem véletlenül olvasol minket, tippeket szeretnél. Nos, a legelső tippünk: bármilyen magkrém is akadna a kezedbe, mindenekelőtt, ragadj egy kiskanalat, és kóstold meg! Nem vagyunk egyformák, szóval lehet, hogy neked nem az jön be legjobban, mint másnak. Ismerkedj meg minél több magkrémmel, fedezd fel őket és élvezd az ízüket magában. Már lehet, hogy itt nyert ügyed lesz, és elkanalazgatod az egész üveg magkrémet, így ki is pipálhatjuk a felhasználását 🙂.

Néhány magkrém tökéletes élményt ad önmagában, de néhány magkrém még jobb, ha valamivel együtt eszed. Egy kis mézzel, lekvárral, kakaóval, friss gyümölccsel, vagy más összetevővel elképesztőek, és tényleg csak pislogva kérdezi az ember: eddig miért is nem ettem még ilyet?!

Ha megállsz és nem falod fel az egész üveggel, nos akkor általában elmondható ezekről a krémekről, hogy bármilyen napszakba, étkezésbe és étel típusba beilleszthetőek, és ez igaz az italokra is.

magkrémek

Magkrém reggelire

Tegyél a turmixodba vagy a smoothie-ba valamilyen magkrémet, hiszen amellett, hogy kiváló energiaforrás, krémesebbé is teszi az italokat. De mehet zabkásába,müzlibe és granolába is, egyrészt mert nagyban emelni tudja a reggeli élvezeti faktorát, másrészt a magkrémeket összetett szénhidrátok alkotják, így tartalmasabbá teszik az étkezéseket. És persze a legegyszerűbb és leggyorsabb felhasználásuk, ha szendvicskrémként fogyasztod őket.

Magkrém uzsira vagy tízóraira

Biztosan te is többször morfondíroztál már azon, hogy milyen egészséges tízórait vagy uzsonna alternatívát tudnál pakolni a gyerkőcnek illetve magadnak, hogy ne a büfében kössetek ki a párizsis zsemle mellett. Nos, ha ismerős a probléma, akkor te a markémeket keresed! Csak szeletelj fel pár almát, kend meg egy kis mandulakrémmel, vagy mogyorókrémmel, mehet rá egy kis fahéj, ha szeretitek, és garantáltan meg lesz oldva az értékes energiabevitel a következő étkezésig.

Ugyanilyen suli- vagy munkahelybarát fogás például a magkrémes wrap. Kell hozzá egy tortilla, egy banán és valamilyen magkrém: kesudiókrém, mandulakrém, mogyorókrém. A tortillát megkened a magkrémmel, rárakod a meghámozott banánt, feltekered és ... kész - ráadásul ezzel a desszert iránti igényed is ki lehet elégítve.

Magkrém ebédre, vacsorára

A következő, amibe tegyél magkrémet, az a krémleves! Nemcsak sűrítésre és ízetsítésre alkalmasak a magkrémek, hanem például egy sima zöldséglevesnek nagyban növelik a tápanyagtartalmát is.

Aztán jöhetnek a saláták. Egy sali összedobása könnyű feladat, gondolhatnánk… a látszat azonban néha csal, ezt jól tudják a gyakorlott salátakészítők, akik, tisztában vannak azzal, hogy bizony egy jó salátához nem elég néhány zöldséget összeborítani. Kell még valami, amitől bumm: összeáll és igazán élvezhetővé válik. És mi lehetne jobb bumm, mint egy különleges és ízletes magkrémes öntet. A magkrémek teljesen új távlatokat nyitnak meg ezen a téren, mert nemcsak a klasszikus salátáknál tudod őket felhasználni, hanem remekül passzolnak a gyümölcssalátákhoz, sőt a meleg salátákhozl is. Példának okáért mogyorókrém felhasználásával isteni, krémes mogyorós-juharszirupos salátaöntet készíthetsz!

Abbahagyhatatlan dipeket és mártogatósakat kreállhatunk belőlük. Ezzel ki is tágítható a mártogatósok világa a tepertő, padlizsán és körözött háromszögön túlra, helyettük kerüljön az asztalra humusz, tökmagkrém, vagy napraforgókrém, és mellé a mártogatni való friss zöldségek.

Aztán jöhetnek a saláták. Látszólag ez egy könnyű kategória, már elkészítését tekintve, de aki már próbálkozott vele, az jól tudja: nem elég bizonyos zöldségeket összeborítani. Kell még valami, amitől bumm: összeáll és igazán élvezhetővé válik. Itt a bummot elérheted a magkrémek felhasználásával. A magkrémek teljesen új horizontot nyitnak meg ezen a téren, mert nem csak a klasszikus salátáknál tudod őket felhasználni, hanem jók a gyümölcssalátáknál, és a meleg salátáknál is. Mogyorókrém felhasználásával például készíthetsz egy krémes-juharszirupos salátaöntet!

Innen pedig már csak egy lépés, hogy tésztaszószokat alkoss magkrémekből. A tészta egyébként is egy nyerő étel, gyorsan megvan, kicsik és nagyok egyaránt szeretik. Ha pedig nem klasszikus paradicsomos vagy pesztós tésztára vágysz, kapóra jönnek a magkrémek. Ázsiai ízvilágú tésztáknál érdemes kesudiókrémet használni, mogyorókrémből pedig zseniális pesztót dobhatsz össze pillanatok alatt, úgy hogy a mogyorókrémhez hozzáadsz némi reszelt parmezánt, egy kis zöldfűszert (petrezselyem, bazsalikom), olívaolajat, fokhagymát, citromlét, sót és borsot. Egy kis keverés, rá a tésztára, és voálá!

Magkrém sütikre és sütikbe

A végére hagytuk a nagyágyúkat. Sütik, torták, desszertek, és fagyik magkrémekkel! Ennél a bekezdésnél komolyan vissza kellett fogni magunkat. Csak írtunk, és írtunk. Majd töröltünk és húztunk. Megpróbáltuk röviden összeszedni, milyen édességekhez használj magkrémet és arra jutottunk, hogy felesleges részletezni, mert lényegében bármilyen sütihez csodásan illenek. Rákenve, belesütve, töltelékként… egyszerűen nem tudsz velük rontani. Kezdésnek mondjuk készítsd el ezt a sütés nélküli mogyorós energiagolyó receptet törökmogyorókrémmel!

Felmerülő kérdések a magkrémek kapcsán

Igen, szinte látjuk az arcodat, ahogy olvasod a cikket és a szemöldököd fel le jár, miközben a kérdések csak úgy cikáznak a fejedben, és már-már felcsapnád a google-t, hogy segítségül hívd. De mielőtt megtennéd, megpróbáljuk mi is megválaszolni a szerintünk legfontosabb és leggyakrabban ismételt kérdéseket!

  • Diéta alatt fogyaszthatok magkrémeket?

Attól függ! Annyi diéta létezik már, annyi irányelvvel és megközelítéssel, hogy erre nincsen egyértelmű válasz. Például, ha fehérjediétán vagy, ott kevéssé megengedett a zsírok fogyasztása, a low carb vagy keto diétával szemben, ami meg magas zsírtartalmú ételekkel operál. Általánosságban azt tudjuk neked mondani, hogy a magok, illetve a belőlük készült magkrémek kiemelkedően jó tápanyagokkal, így magas tápértékkel rendelkeznek, ráadásul rost-, vitamin- és fehérjetartalomban, plusz jóféle zsírokban is igencsak gazdagok.

  • Vegyem meg boltban a magkrémet vagy készítsem el házilag?

Nagyon jó kérdés! A válasz pedig: attól függ! Otthon is elkészíthetőek a magkrémek megfelelő daráló vagy aprítógép, és egy kis gyakorlás segítségével (miből, mennyit, hogyan?), ám a készen kapható változatok sok macerától kímélhetnek meg. Például, ha nincs olyan géped, ami nagy teljesítménnyel rendelkezik, akkor csak szakaszosan tudod a magvakat darálni, krémesíteni. Tehát hogyha nagyon finom krémes állagot szeretnél kapni, fel kell vértezned magad egy-két jó eszközzel! Ami ilyenkor a legfontosabb, hogy legyen egy erős darálód, vagy erős aprító géped, erős késekkel. És türelmed! Ugyanis ha nincs olyan géped, ami rendelkezik valóban erős teljesítménnyel, akkor csak szakaszosan tudod a magvakat darálni, krémesíteni. Figyelned kell a gépre, hogy ne melegedjen túl, időként pihentetned kell. Bizonyos magvakból gyorsabban tudsz krémet készíteni, bizonyos magokhoz viszont hosszabb időre van szükség, míg eléred a kívánt allagot. Illetve még egy dologra figyelj: a magkrémek 99%-a pörkölt magvakból készül. Tehát vagy eleve pörkölt magvakat kell venned, vagy magadnak kell megpörkölnöd, ha a kívánt ízt el szeretnéd érni.

Az otthoni magkrémkészítés tehát nem lehetetlen küldetés, de nem mondanánk gyerekjátéknak sem. Ha mindezeket figyelembe véve, inkább a kész magkrémek megvásárlása mellett döntenél, akkor megnyugtatunk, hogy ezek között is vannak kiváló minőségű, és csak 100% magot tartalmazó termékek, mindössze körültekintően kell választanod. Viszont, aki inkább az extrább típusokat szereti, az rengeteg ízesített verzióból is választhat. Ami nagyon fontos, hogy vásárlás előtt mindig érdemes megnézni az összetevők listáját. A magosboltban kapható magkrémek 100%-ban csak magvakat tartalmaznak, tehát nem tartalmaznak semilyen állagjavító vagy tartósítószer adalékot. Ezek a krémek ízletesek, krémesek, selymesek, egyszóval valami fenomenálisan finomak! Ja, és persze csak ki kell nyitni az üveget és máris tiéd a mennyei manna magkrém formájában.

  • Meddig állnak el a magkrémek? Hogyan tároljam őket?

Ha készen vásárolsz magkrémet, akkor az üvegen mindig látod a lejárati dátumot, és a tárolásra vonatkozó javaslatot, ami általában hűvös, száraz és lehetőleg napfénytől védett helyet jelöl meg. Egyéb tárolási javaslatként szokott még szerepelni az üvegen, hogy felbontás után tedd hűtőbe. A hidegben a magkrémek jobban elállnak, viszont azt is érdemes tudni, hogy a hidegben kicsit "ledermednek", tehát jobban tudsz velük “dolgozni”, ha szobahőmérsékletűek.

  • Hány éves kortól adható a gyerekeknek?

A magkrémek úgy adhatóak gyerekek számára, mint ahogyan az egyes magok. A kicsik valószínűleg nagy örömmel fogják fogyasztani ezeket a krémeket és persze összemaszatloni velük a kis pofijukat! Arra azonban nagyon ügyelni kell, hogy

RECEPTEK

Mogyoróvajas pite

Nutellás pite

Dióvajas almás pite

almáspite

Nos kedves olvasó, nem maradt más hátra, mint saját tapasztalatokat szerezni, és beépíteni az étrendbe a magkrémeket is. Bátran kísérletezz és próbálj ki többféle magkrémet, mert érdemes: nem csupán az ízük fenséges, de értékes tápanyagokat is rejtenek, amelyek - mértékkel fogyasztva - vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és persze energiával töltik fel a testedet.