FB pixel
Kategóriák

Valódi olasz pizzát készíteni otthon könnyebb, mint gondolnád!

A pizzát mindenki szereti, mégis nagyon nehéz megtalálni a tökéleteset belőle, mivel a “tökéletes” mindenkinek mást jelent! Éppen ezért lehet a házi pizza az ideális megoldás! 

  • Miért fogjunk neki otthon pizzát sütni? 
  • Mi kell egy valódi, jó, olasz pizzához? 
  • Hogyan készítsük el? 

Most összegyűjtöttünk minden hasznos információt, amit a pizzáról és a pizzakészítésről tudni érdemes, sőt tippeket és tanácsokat is adunk, hogy minél finomabb legyen az otthon elkészített pizza.

Egy kis pizzatörténelem

A pizza manapság az egyik legközkedveltebb étel, ráadásul nagyon modern érzetet kelt, holott az első pizzákat bizony nem tegnap sütötték. A pizzához hasonló ételt - azaz a lapos kelt tésztát, amelyet forró kövön sütöttek meg - már évezredekkel ezelőtt is ismerték az emberek. Sőt, Pompeii maradványai között az első hajdani pizzéria ősét is megtalálták a régészek. Ezek a pizzák persze még nem olyanok voltak, mint a maiak, például nem volt rajtuk paradicsomszósz, hiszen a paradicsomot sem ismerték még Európában.
A mostani pizzákhoz leginkább hasonló étel Nápolyban született meg, és eredetileg a város szegényebb rétegei között terjedt el - nem is csodálkozhatunk ezen, hiszen a pizza olyan egyszerű összetevőkből állt (és áll ma is), mint a liszt, a víz, az olívaolaj és a só, ráadásul a tészta sütéséhez sem kellett más, csak egy forró kőlap.

A pizza népszerűsége hamar terjedni kezdett, ám világhírűvé akkor vált, mikor az olasz bevándorlók révén a recept az Egyesült Államokba is eljutott. Az első modern pizzériák New Yorkban nyíltak meg az 1900-as évek elején, a pizza pedig azóta is a nemzetközi konyha egyik alappillére.

házi pizza olasz módra

Pizzarendelés vs. házi pizza, avagy a házi pizza előnyei

  1. A saját ízlésünknek megfelelően készíthetjük el a pizzát

Veled is előfordult már, hogy nagyon megkívántad a pizzát, ám az éttermek virtuális étlapjain nem találtad azt, amire igazán vágytál? Szerettél volna rá sok szószt vagy éppen csak egy leheletnyit, a mozzarella helyett pedig inkább trappistára vagy parmezánra vágytál? Tettél volna rá lilahagymát, téliszalámit, szalonnapörcöt vagy pár pöttyintésnyi tejfölt… mert éppen akkor ehhez volt gusztusod?

Hát, lássuk be a pizzarendelés általában nem ennyire rugalmas, többnyire be kell érnünk egy limitált kínálattal, akkor is, ha magunk válogathatjuk össze a feltéteket. Arról pedig inkább ne is szóljunk, mi van akkor, ha a futár dugóba kerül vagy eltéved… a kihűlt pizzánál, ugye nincs rosszabb? És legtöbbször még a kiszállításért is fizetünk…

  1. Az alapanyagok minőségét magunk ellenőrizhetjük

Ráadásul egy kész pizzánál sosem tudhatjuk biztosan, hogy valójában mi is van rajta: mennyire friss, mennyire jó egy-egy alapanyag. Ellenben a házi pizza minden egyes összetevőjét magunk választhatjuk ki a saját ízlésünkre és igényünkre szabva, így a számunkra megfelelő összetevők minősége is garantált.

  1. Gazdaságosabb, mint a rendelés

Bár a pizza nem egy túl bonyolult fogás és az elkészítése sem idő- vagy eszközigényes, mégis azt tapasztalhatjuk, hogy a pizzarendelés bár kényelmes, bizony manapság nem olcsó mulatság - házhozszállítással meg főleg nem!

Így, ha árérzékenyek vagyunk, akkor duplán jó választás lehet, ha magunk készítjük el a pizzánkat, ami így nem csupán teljesen friss és személyreszabott lesz, de bizony sokkal gazdaságosabb is, mintha rendeltük volna. Főleg, ha többet is készítünk. 

  1. Kellemes program a családdal vagy a barátokkal

A legjobb buli mindig a konyhában van! Ez nem véletlen, hiszen a közös készülődés is remek időtöltés, a konyha pedig egy olyan hely, ami közelebb hozza az embereket egymáshoz. Mérjük ki a lisztet a gyerekekkel, gyúrjuk be a tésztát a párunkkal, locsoljuk a pizzaszószt a barátokkal, rakjuk rá a feltéteket közösen - egyszóval szórakozzunk együtt és közben süssünk egy finom, házi pizzát a családdal vagy a barátainkkal. 

a jó pizza titka

  1. Fejlődési lehetőségeket is rejt magában

A pizzasütés nem túl bonyolult, mégis az elkészítés során számos új konyhai technikát kipróbálhatunk és begyakorolhatunk, ezeket pedig a későbbiekben is kamatoztathatjuk majd. Gondoljunk az

  • alapanyagok pontos kimérésére,
  • a tészta dagasztására, nyújtására,
  • a szeletelésre
  • vagy akár arra, hogy vajon milyen sorrendben érdemes a tésztára rakni a feltéteket
  • illetve melyik az az összetevő, amelyet csak a sütés után érdemes feltenni a kész pizzára.

Szóval a pizzasütés is egy jó konyhai tapasztalás. 

  1. Az elkészült pizza egyedi, saját alkotás

Végül, azt se felejtsük el, hogy a saját kezűleg készített pizza nem csupán egy olyan étel, ami teljes mértékben az egyéni ízlésünket tükrözi a gondosan összeválogatott alapanyagok miatt, hanem egy olyan alkotás is, amelyben a szívünk-lelkünk mellett a kreativitásunk is benne van, és amit büszkén tálalhatunk a vendégeinknek.

A házi pizza szíve a tészta, amit a prémium minőségű pizzaliszttel lehet elérni

A tökéletes olasz pizza szíve a tészta, ez az alapja mindennek, hiszen ha a tészta nem jó, akkor hiába finom a szósz vagy a feltétek, az élmény mégsem olyan lesz, mint vártuk. Szerethetjük a pizzatésztát vastagon vagy vékonyan, puhábban vagy ropogósra sütve, egy biztos, bármelyik típusra is vágyunk, a megfelelő liszt a kulcsa. A jó pizzalisztnek ugyanis tökéletes a fehérjetartalma, az őrlése és a gluténminősége is - pont mint az 5-Stagioni liszté!

a tökéletes olasz pizzaliszt

Hogyan befolyásolja a liszt a pizzatészta minőségét?

Fehérjetartalom

A fehérjetartalom a tészta rugalmasságáért és textúrájáért felelős, tehát minél magasabb fehérjetartalmú a liszt, annál több benne a glutén, ami rugalmasabb, belül puha, kívül ropogós tésztát eredményez. 

Őrlés finomsága

A pizzaliszt finomsága nagyban befolyásolja a tészta állagát és a sütését is. Finomabb őrlésű lisztből simább, könnyebben kezelhető tésztát tudunk gyúrni, míg a durvább őrlésű liszt rusztikusabb tésztát eredményez. A finomabb őrlésű liszt jobban és gyorsabban szívja fel a vizet, ami hatással van a végső állagra, ráadásul az ilyen tészták jobban reagálnak a magas hőmérsékletre is, aminek köszönhetően a pizza egyenletesebben sül meg és gyorsabban készül el. 

Olaszországban - és persze Nápolyban is, ahol a pizza hagyományosan nagyon vékony és ropogós - a 00-ás jelölésű liszt a “hivatalos pizzaliszt”.

Magyarországon a magyar gyártmányú liszteknél a 00-ás lisztkategória nem létezik, a BL-55-ös típus áll a legközelebb hozzá. Ám, ha valódi itáliai pizzatésztát szeretnénk alkotni, akkor érdemes eredeti olasz 00-ás pizzalisztet használni (Olasz pizzaliszt 5-Stagioni).

Ez különösen alkalmas a vékony tésztájú pizzákhoz, mert könnyen kezelhető, sima állagú tésztát készíthetünk belőle, ami gyorsan megsül.

Gluténminőség

A glutén nem más, mint búzafehérje, amelyhez ha vizet adunk erős, rugalmas hálót hoz létre, ettől válik tehát a tésztánk jól formálhatóvá és nyújthatóvá, ráadásul ez teszi lehetővé, hogy a tészta megemelkedjen és levegős, puhább szerkezetet kapjon. Alacsony minőségű glutén esetén a tészta könnyen kiszakadhat, sütés közben eldeformálódhat és keménnyé válhat. 

A házi pizza lelke a tökéletes szósz

Ha fentebb azt állítottuk, hogy a pizza szíve a tészta, akkor nem is kétséges, hogy a lelke pedig az isteni pizzaszósz, ami enyhén fűszeres, könnyed állagú és nem kell sokat pepecselni vele. az elkészítésével. 

Elkészíthetjük mi magunk is, hiszen ez az ízletes mártás egyszerű alapanyagokat tartalmaz, mégis fenséges, amely a napérlelte paradicsom, az olívaolaj és a fűszerek házasságából születik. Bár a pizzaszószt összeállítani nem ördöngösség, a jó minőségű alapanyagok kiválasztása és a megfelelő arányok eltalálása nem feltétlenül könnyű - az állagról nem is szólva, hiszen ne feledjük, hogy a túl híg szósz eláztatja a tésztát. 

Így, ha nincs kedvünk vagy bátorságunk kísérletezni vele, vagy nincs hozzá igazán érett paradicsomunk (a jó paradicsomszószhoz ez elengedhetetlen!), akkor válasszunk egy ízig-vérig olasz kész mártást, mint például a Mutti pizzaszószt, ami pont olyan, mintha egy itáliai mamma főzte volna - hiszen az igazi érett napsütötte olasz paradicsomnak nincs párja a világon. :) 

A Mutti pizzaszósszal garantált az olasz életérzés, hiszen a Francesco Mutti irányítása alatt működő családi vállalkozás Olaszország legkedveltebb paradicsomkonzervjeit gyártja. Arról nem is szólva, hogy csak természetes alapanyagokat használnak: passzírozott paradicsomot, fokhagymát, olívaolajat és olyan klasszikus olasz fűszereket, mint a bazsalikom, az oregánó és a kakukkfű.

a tökéletes olasz pizzaliszt

Hogyan készítsünk valódi olasz pizzát otthon?

Akár hisszük, akár nem, a megfelelő liszt és szósz felhasználásával mi is készíthetünk otthon valódi, olasz pizzát… néhány tanácsot azonban érdemes megfogadnunk:

  • használjunk hozzá jó minőségű búzalisztet, a legjobb a 00-ás jelölésű olasz pizzaliszt
  • a jó pizzatészta egyszerű, csak néhány összetevő kell: liszt, víz, só, élesztő és olívaolaj
  • dolgozzuk ki jól a tésztát és hagyjunk időt a kelésre
  • a nyújtáshoz ne használjunk sodrófát, csak a kezünkkel formázzuk a pizzát, mivel a sodrófa csökkenti a tészta levegősséget és rugalmasságát
  • használjunk megfelelő állagú és ízesítésű szószt
  • az igazi olasz pizza nincs roskadásig feltétekkel, itt is érdemes szeme előtt tartani “a kevesebb néha több” jelmondatot
  • bár a tésztájába is kerül olívaolaj, mielőtt betennénk a sütőbe, locsoljunk rá még pár cseppet, így megóvjuk az esetleges kiszáradástól, és még ízletesebb is lesz, 
  • a valódi olasz vékony tésztás pizzának a minél magasabb sütési hőmérséklet az ideális, így lesz a pizzánk kívül ropogós, belül puha
  • miután kivettük a sütőből a pizzát, hagyjuk pár percre pihenni - ilyenkor lehet rátenni azokat a feltéteket is, amelyek frissen finomak rajta - mint például rukkolát vagy bazsalikom leveleket

Ugye, most már te is csak a pizzára tudsz gondolni? :D Egy otthon készített, olasz házi pizzára! Ne feledd, ha jól csinálod, ez egészen más lesz, mint a rendelt vagy az éttermi változatok - ráadásul pofon egyszerű elkészíteni. Ha nem hiszed, nézd meg házi pizza receptünket és próbáld ki te is!

A két legfontosabb hozzávalót, a lisztet és a szószt pedig mindig megtalálod az üzletünkben vagy a webshopunkban. De más hozzávalókkal is tudunk neked segíteni.

Tudod, a pizzát mindenki szereti, de mindenki másképp… készítsd el a saját kedvencedet kompromisszumok nélkül!