Mákos-fehércsokis babka recept
Vigyázat, kalácsvarázs! 🙂
A babka tulajdonképpen egy jeruzsálemi, pihe-puha tésztás, töltelékes fonott kalács, amit most sok-sok krémes mákkal és fehér csokoládéval készítünk el. Az ízét ráadásul a reszelt narancshéj frissessége is gazdagítja, a forró kalács tetejét pedig a narancs levéből készült sziruppal kenjük át. Bár így egy kicsit ragacsos, de közben diszkréten narancsos és gyönyörű szép fényes is lesz.
Pár hasznos infó, hogy jól sikerüljön a babkád:
- A receptben szereplő hozzávaló arányokat „L” méretű tojáshoz adtam meg. Ha esetleg kisebbet használsz, akkor hagyd el nyugodtan a + 1 evőkanál lisztet.
- Ez egy lágy tészta, így sok idő kell hozzá, amíg szép, fényes lesz, és már nem ragad. Minél kevesebb plusz lisztet tegyél bele, mert csak akkor lesz ennyire puha és könnyű a végeredmény.
- Ha szeretnéd, hogy az íze még narancsosabb legyen, a mákos töltelékhez a tej egy részét cseréld frissen facsart narancslére.
- A fehér csoki még egy kis plusz selymes textúrát is ad a krémnek, és persze isteni finom lesz tőle.
Készülj fel egy ízekben gazdag gasztrokalandra! Külön jó hír, hogy az elkészítése sem bonyolult, maximum azt nehéz kivárni, amíg elkészül! 🙂
A mákos-fehércsokis babka elkészítése
- A tésztához az élesztőt 1 teáskanál cukorral futtasd fel tejben. Szitáld át a lisztet egy tálba, add hozzá a cukrot és a sót. Keverd el, majd jöhet hozzá az olvasztott vaj, a tojás és az élesztős keverék. Gyúrd össze az hozzávalókat, és addig dagaszd, míg sima nem lesz a tészta. Ha esetleg nagyon ragad, vagy nedves a tészta, itt jön képbe a hozzávalóknál írt + 1 kanál liszt :), tehát azt még add hozzá. Másfél órára, letakarva, meleg helyen hagyd megkelni, míg a duplájára nem nő.
- Amíg a tészta kel, készítsd el a krémet hozzá. A tejet a cukorral és a narancs reszelt héjával forrald fel, zárd el alatta a lángot, majd keverd bele a darált mákot, és hagyd kihűlni.
- Amikor megkelt a tészta, akkor szükséged lesz egy kis kézügyességre, elsőre lehet bonyolultnak tűnik, de nem az!
- Tehát a tésztát egy enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki kábé olyan 5 mm vastagságúra, és próbálj belőle téglalapot formálni, hogy egyszerűbb legyen majd feltekerni. Ha ez megvan, akkor kend meg a mákos krémmel, majd jöhetnek a csokicseppek, vagy csokikockák. A krémet és a csokit is próbáld meg egyenletesen eloszlatni a tésztán.
- A megkent tésztát úgy tekerd fel, mint a rétest, tehát a hosszabb oldal mentén, és tedd egy sütőpapírra. Azért tedd már most a sütőpapírra, mert ha kettévágod a babkát, már elég nehéz a mozgatása, és garantáltan minden csupa krém lesz :)
- Szóval amikor az elkészült tésztát a sütőpapírra helyezted, hosszában vágd ketté, kicsit fordítsd ki az oldalakat, és tekerd vagy fondd össze őket. Most a sütőpapírral együtt tedd a formába az elkészült babkát. Itt is még hagyd 30 percet kelni.
- Közben a sütőt melegítsd elő 200 fokra, és 30 perc alatt süsd készre a tésztát. Félidőben, ha nagyon barnul a teteje, akkor érdemes letakarni. Tovább ne süsd, mert a pihe-puha babka ki fog száradni!
- Amíg a babka sül, addig készítsd el hozzá a mázat. Minden hozzávalót tegyél egy lábosba, és magas lángon forrald őket kb. 5 percig. Ha megsült a babka, akkor még a formában, amíg forró kend meg a tetejét a mázzal. Hagyd a formában még 20 percet hűlni, majd amikor kiszeded, akkor is hagyd, míg langyosra nem hűl a babka.
Ezek után nincs más hátra, mint élvezni az ízeket, és bezsebelni a bókokat.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók a mákos-fehércsokis babka tészájához:
- 30 dkg tönköly fehérliszt + 1 evőkanál
- 80 ml tej
- 70 g cukor
- 2 db tojás “L” méret
- 50 g vaj
- 20 g friss élesztő
- 1 csipet só
- Hozzávalók a krémhez:
- 200 ml tej
- 150 g darált mák
- 1 db narancs reszelt héja
- 60 g világos nádcukor (persze lehet sima cukor is)
- 100 g fehércsoki
- 50 g mazsola (kihagyható, ha nem szereted)
- Hozzávalók a mázhoz:
- 1/2 db narancs leve
- ugyanannyi víz, mint narancslé
- 3 ek világos nádcukor