Darált mák
várható kiszállítás: 2025-08-22, péntek
- +5322
Termék leírása
Miért érdemes tőlünk darált mákot venned?
A nálunk vásárolt darált mák más, mint amit a boltban beszerezhetsz. Amíg a boltok polcain általában hőkezelt és/vagy gázosított változatot találsz, tőlünk frissen daráltat vehetsz, és nem tartalmaz semmilyen adalékot, tartósítószert, és nincs kezelve semmivel. Mi a darálást hagyományos hengeres darálóval végezzük, így a végeredmény sokkal krémesebb és aromásabb lesz mint az a változat, mint a késes darálóval készült változat.
Extra tipp az eltarthatósághoz
Bár a darált mákot frissen darálva a legjobb felhasználni, ha viszont nincs rá lehetőséged, egy egyszerű módszerrel is tárolhatodegy egyszerű módszerrel tárolhatod, amivel hosszabb ideig is kiválóan megőrzi a minőségét: tedd be a fagyasztóba! Mivel nem használunk semmilyen tartósítószert, fontos, hogy mielőbb betedd a fagyóba. A lényeg: mivel a máknak nincs víztartalma, nem fagy össze, ezért rögtön a fagyasztóból kivéve is rögtön könnyen adagolható. Amikor használni szeretnéd, csak ki veszel belőle annyit, amennyire szükséged van – nem kell megvárnod, amíg felolvad, azonnal használható!
Természetesen egész mák is található a kínálatunkban.
Mit tartalmaz?
B1, B2, B3, B6, E vitamin, kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium, magnézium.
Mire jó az egészségün szempontjából?
A mák kifejezetten jó kalciumforrás, foszfortartalma segíti a hatékony felszívódását. Rendszeres fogyasztása minden korosztályban kifejti jótékony hatását, hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, és szükség esetén az állapot visszafordítására is alkalmas. Jó hatással van a fogképzésre is. Vastartalma is igen magas, véd a fertőzések és a vérszegénység ellen.
A mák jótékony hatással van a vérkeringésünkre is, vérnyomáscsökkentő és vérképző hatása is ismert, jót tesz az ideg- és szívműködésnek, segít megelőzni a trombózis és az embólia kialakulását. Jó hatással van koleszterinszint csökkentésére és karbantartására is, növeli a szellemi teljesítőképességet, fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Idegerősítő és nyugtató hatással is rendelkezik, stresszes időszakokban is segítségünkre lehet.
A mákmagok béltisztító hatásuk jelentős, szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszert, fellazítják a béltartalmat, letisztítják a bélcsatornák falait, mindeközben óvják a gyomor nyálkahártyáját, így a mák számos bélrendszert érintő betegség megelőzésében segítség lehet. Használhatjuk még székletfogóként és szélhajtóként, de gyomor- és bélgörcsök ellen is hatékony. Vastagbélhurut esetén azonban nem ajánlott a fogyasztása!
Ezen kívül hatékony a sebek gyógyításában, de a menstruációs zavarok terápiájában is ismert jótékony hatása.
Fontos tudni!
A mákkal - mint növénnyel - rendszeresen összefüggésbe hozott ópium tartalom már-már legendás és valós, csak egy fontos részlet rendszerint kimarad az információból: a mákszemek nemcsak hogy teljesen ártalmatlanok - kifejezetten egészségesek! Bár a mákmagokban is előfordul ópium, de olyan minimális mennyiségben, hogy normál mennyiségű mákfogyasztás mellett ez semmilyen befolyással, hatással nem bír az emberi szervezetre. Az az ópium tartalom, ami a mák kapcsán a köztudatban van, a termés héjában (gubójában) található, és főleg még éretlen, de a már kifejlett növény zöld állapotában tartalmazza.
A gyógyszeripar számára is fontos alapanyag az ópium, több gyógyszerek alapanyagagául is felhasználják. Legismertebb összetevője az erős (és végső) fájdalomcsillapító hatású morfin, de tartalmazza még többek közt a köhögéscsillapító kodeint és a görcsoldó papaverint is. E hatóanyagok kinyerése a mákból magyar találmány: Kabay János gyógyszerész nevéhez fűződik a világszabadalom.
A népi gyógyászatban a gyermekeket nyugtatták a zöld terméstok forrázatával.
Felhasználási ötletek:
A magyar konyha jellegzetes terméke a mákos bejgli, de a guba és rétes is ott van a dobogón. Ezen kívül tészta, palacsinta töltelék, fagylalt és számos más étel alkotóeleme lehet. A darált mák töltelékként akkor a legjobb ízű és állagú, ha felhasználás előtt összeforraljuk kevés tejjel és mézzel, vagy cukorral (cukorbetegek édesítőporral). Főként reszelt citrom vagy narancshéjjal ízesítik, de reszelt, kicsavart alma, mazsola, sárgabarack - meggy lekvárok, és még sok minden más is passzol hozzá.
Egészben is használhatjuk, édes és sós sütemények, kalácsfélék és péktermékek tetejére szórhatjuk. Jól harmonizál a meggyel, vaníliával és a gyömbérrel is.
Az karácsonyi mákos ételek fogyasztása egy régi népi hagyományból ered, ami szerint a mákszemek a bőséget szimbolizálják.
+1 ötlet:
Érdemes kipróbálni szemesen is beleszórni a mákot az édes és sós sütemények, kalácsfélék és péktermékek tésztáiba, a mák szemek ropogósága legalább annyira izgalmas ezen termékek tésztájába, mint a tetejükön megszórva.
Érdekesség:
Mák a csontritkulás ellen!
Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a mákolajban található magas foszfor tartalom jelentősen segíti a kalcium hatékony felszívódását, és a csontokba való beépülését.
A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal „kezelt” csoport valamennyi tagjának csontozata már 12-16 hónapos kezelést követően közel normális értéket mutatott!