FB pixel
Kategóriák

Medvehagymás pesztós gnocchi

Elkészítési idő: 60 perc  
Nehézségi szint: Könnyű  
Hány főre: 2  

Kipróbáltátok már a medvehagyma pesztót? Akkor készülhet is belőle ebédre egy pesztós gnocchi - természetesen házi gnocciból. 😉

A gnocchi készítéssel az a helyzet, hogy az ember nehezen áll neki, mert lehet kapni készen is, és ha jó minőségűt találsz, valószínű, hogy nincs telenyomva minden vacakkal. Viszont egyrészt a házi még így is sokkal finomabb, másrészt az ára is a töredéke. És bár elsőre talán bonyolultnak tűnik, egyáltalán nem az. Sőt, ha épp úgy alakul, a maradék krumplipüré is új köntöst kaphat a gnocchi személyében.

Ez egy klasszikus alaprecept, de a variációk sora végtelen: pl. tehetsz bele is a medvehagyma pesztóból, vagy a krumpli egy részét lecserélheted brokkolira (ez utóbbi csemete kedvence – néha magam sem értem, hogy lehet ekkora mázlim vele 😃), de akár sütőtökre is (ez meg én kedvencem …).

A szósszal kb. ugyanez a helyzet: pirítsd meg vajon néhány levél zsályával, és szórd meg parmezánnal. Vagy készíts hozzá paradicsomszószt, de akár aszalt paradicsommal és kapribogyóval is feldobhatod… amivel csak szeretnéd.

A jó gnocchinak egy titka van, méghozzá az, hogy nem szabad rommá gyúrni. Elég csak annyira, hogy összeálljon. Minél tovább gyúrod, annál több lisztet vesz fel, és pik-pakk pingpong labdát készítesz belőle... Ragad a tészta? Igen, de sebaj, csak lisztezd be a kezed és a deszkát. Ne belegyúrd, csak borítsd be vele.

Használj inkább sütni való (sárga) burgonyát, aminek magasabb a keményítőtartalma, és könnyebben pürésíthető. Ha ezeket betartod, remek kis gnocchit dobhatsz össze otthon. Ha elsőre mégsem úgy alakul, ahogy szerenéd, ne add fel, mert olyan sokoldalú ez a kis krumplinudli, hogy kár lenne, ha feledésbe merülne.

Szóval a lényeg: a gnocchi jó kis darab!

Medvehagymás pesztós gnocchi

Elkészítés:

  1. A krumplit főzd meg héjában, és hagyd langyosra hűlni. Majd törd össze villával vagy krumplinyomóval, és kiterítve hagyd teljesen kihűlni.
  2. Add hozzá a tojást, a lisztet és a sót, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Oszd 4 részre – így könnyebb vele dolgozni – és bőven lisztezett felületen sodorj belőle kb. 1,5 cm átmérőjű hengert. Éles késsel vágj belőle kb 2 centis darabokat. Ha csak itthon készítem, nem szoktam a formázással vacakolni, megy egyből a deszkáról a vízbe. Most egy bordázón végiggörgettem a nudlikat, hogy csinosabbak legyenek. Ha nincs ilyened (lássuk be, nem egy hagyományos háztartási darab 😜) egy villa is tökéletesen alkalmas a célra. Ennek egyébként nem csak a külcsín a szerepe, hanem a recékben jobban megtapad a szósz. Tégy így az összes tésztával.
  3. Ha kész vagy a formázással, mehet is a forrásban lévő, sós vízbe néhány percre. Ha feljött a tetejére, adj neki még egy percet, és már szűrheted is le (a nagyobb adagot készítesz, több körben főzd meg, hogy ne nyomorogjanak a vízben) vagy rakhatod egyből az előkészített szószba. Ha ellenőrizni akarod, hogy megfőtt-e, vágj ketté egy darabot, a közepén látni fogod, hogy hogy áll a dolog.
  4. A fenyőmagot száraz serpenyőben, alacsony lángon pirítsd meg, és tedd félre.
  5. A pesztót tedd serpenyőbe, add hozzá a tejszínt és a parmezánt, és forrald össze. Ha nagyon sűrűnek találod, egy kis tésztafőző lével hígítsd. Borítsd bele a kifőtt gnocchit, és tulajdonképpen kész is vagy. Tálald fenyőmaggal és parmezánnal megszórva.

Jó étvágyat! ☺️


Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!

Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók
  • 500 g burgonya
  • 1 db tojás
  • 100 g liszt
  • ½ tk
  • A medvehagyma pesztós gnoccihoz:
  • 2-3 ek medvehagyma pesztó
  • 100 ml főzőtejszín
  • 2 ek reszelt parmezán
  • kb. 50 ml tésztafőző víz (opcionális)
  • 2-3 ek fenyőmag a tetejére
  • parmezánforgács a tetejére

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
19800Ft
19800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / db
560Ft
Bezár
0 Ft / db
760Ft