Medvehagyma pesztó kesudióval
A medvehagyma a tavasz első hírnöke, igazi vitaminbomba. Nevét egyébként arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják, de annyira, hogy ébredés után akár még a föld alól is gyakran kiássák. Hogy ez igaz-e vagy sem, nem tudom, de intenzív, fokhagymás illata semmivel sem összetéveszthető. A leveleit még virágzás előtt kell leszedni, mert utána már veszít ízéből és hatásából.
Mivel a szezon pillanatok alatt tovaröppen, érdemes betárazni belőle, és valamilyen formában tartósítani ezeket az illatos leveleket. Ha nem szeretnéd fagyasztani, vagy szárítani, készíts belőle pesztót, ami hónapokig eláll a hűtőben. Érdemes kisebb, üvegekben eltenni, és ne felejtsd el fél ujjnyi olajjal „lezárni” a tetejét. Így sokkal tovább eltartható lesz, és semmit nem veszít a frissességéből. (Lehet fura lesz amit most írok, de a hosszú eltarthatóság szempontjából nagyon fontos, hogy tökéletesen tiszta és fertőtlenített üvegbe tegyük el.)
Az elkészítése megegyezik a hagyományos bazsalikom pesztóval, és még a hozzávalók is nagyon hasonlóak. A klasszikus fenyőmag helyett most kesudióval gazdagítottam. De a dió, vagy a napraforgó is jó választás hozzá. A lényeg, hogy mindenképpen pirítsd meg a magokat, hiszen ettől lesz majd igazán intenzív az íze.
Nem egy bonyolult recept, 1-1 arányban kerülnek bele a hozzávalók egy késes aprítóba, végül nyomd a gombot addig, amíg meg nem kapod a számodra megfelelő állagot.
Ebből a mennyiségből nekem 4 kisebb üveg lett (egy üveg kb. 110 - 120 ml).
Elkészítés:
- A kesut száraz serpenyőben pirítsd meg, és tedd félre, amíg kihűl.
- A medvehagymát mosd meg, és szárítsd meg.
- Végül mindent pakolj a késes aprítóba, az olaj felével. A másik felét fokozatosan adagold hozzá, és daráld krémesre.
- Kanalazd kisebb üvegekbe, és a tetejére mérj fél ujjnyi olíva olajat, és… vedd elő bármikor, amikor kedved szottyan hozzá. 🙂
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 200 g medvehagyma (egy nagyobb csokor)
- 200 g kesudió
- 200 ml extra szűz olívaolaj
- 200 g reszelt parmezán
- só, bors