Datolyás pekándiós süti
Ha szereted a datolyát, ezt a tortát garantáltan imádni fogod. Pihe-puha, szaftos, és a barna cukor miatt igazi gazdag, karamell ízű. Melengető, illatos fűszerekkel, fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, a tetején ropogósra pirult pekándióval.
Könnyen elkészíthető, és semmi extra alapanyagra nem lesz szükség csak sok-sok datolyára.
Tálald egy gombóc vanília fagyival, és karamellsziruppal leöntve – így lesz igazi, hedonista élmény. 😉
A megadott mennyiség magozott datolyára vonatkozik. Ha már eleve magozottat használsz, akkor is nézd át, mert előfordul egy-egy szem mag marad benne, és a botmixer nem örül majd neki. A szódabikarbóna fellazítja a datolyát, így az nem áll majd össze a süti alján.
Pekándió helyett használhatsz hagyományos diót is, de sütés után a pekán krémesebb lesz, és nem szárad ki.
Én kisebb formát választottam a sütéshez, így magas lett a süti. Használj nyugodtan kicsit nagyobbat, ha alacsonyabbat készítenél. Ebben az esetben vedd figyelembe, hogy több pekánra lesz majd szükséged ahhoz, hogy a tetejét kirakd, illetve a sütési idő néhány perccel rövidülhet. Az utolsó 10 percben érdemes ellenőrizni, hogy áll a tészta belseje. Mivel ez nem egy klasszik piskóta, nyugodtan kinyithatod a sütő ajtaját, nem fog összeesni a tészta.
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő 170 fokra.
- A datolyát szórd meg a szódabikarbónával és öntsd le 220 ml forrásban lévő vízzel. Tedd félre.
A vajat robotgéppel keverd habosra, add hozzá a cukrot és verd további 1 percet. Egyenként add hozzá a tojásokat is, és keverd krémesre. - A datolyát a vízzel együtt turmixold le, és továbbra is a robotgéppel, keverd a vajas masszához.
- A száraz hozzávalókat – a lisztet, sütőport, fűszereket és a sót - vegyítsd el, és három részben dolgozd hozzá a datolyás tésztához.
- Simítsd sütőpapírral bélelt formába, a tetejét rakd ki körben a pekánnal.
- Süsd kb 45 percet. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe is megsült-e. Mielőtt felvágod, rácson hagyd legalább langyosra hűlni. Tálald egy gombóc vanília fagyival és nagy adag karamellszósszal leöntve.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 200 g magozott datolya
- 1 tk szódabikarbóna
- 220 ml vízzel leöntve, állni hagyni
- 100 g vaj
- 50 g barnacukor
- 2 db tojás
- 180 g fehér liszt
- 1 tk fahéj
- 1/4 tk őrölt szegfűszeg
- csipet szerecsendió
- csipet só
- 1 tk sütőpor
- 100 g pekándió a tetejére