FB pixel
Kategóriák

Datolyás pekándiós süti

Elkészítési idő: 40 perc  
Sütési idő: 45 perc
Nehézségi szint: Könnyű  
Hány főre: 6  
Sütő forma: 18-20 cm  

Ha szereted a datolyát, ezt a tortát garantáltan imádni fogod. Pihe-puha, szaftos, és a barna cukor miatt igazi gazdag, karamell ízű. Melengető, illatos fűszerekkel, fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, a tetején ropogósra pirult pekándióval.

Könnyen elkészíthető, és semmi extra alapanyagra nem lesz szükség csak sok-sok datolyára.

Tálald egy gombóc vanília fagyival, és karamellsziruppal leöntve – így lesz igazi, hedonista élmény. 😉

A megadott mennyiség magozott datolyára vonatkozik. Ha már eleve magozottat használsz, akkor is nézd át, mert előfordul egy-egy szem mag marad benne, és a botmixer nem örül majd neki. A szódabikarbóna fellazítja a datolyát, így az nem áll majd össze a süti alján.

Pekándió helyett használhatsz hagyományos diót is, de sütés után a pekán krémesebb lesz, és nem szárad ki.

Én kisebb formát választottam a sütéshez, így magas lett a süti. Használj nyugodtan kicsit nagyobbat, ha alacsonyabbat készítenél. Ebben az esetben vedd figyelembe, hogy több pekánra lesz majd szükséged ahhoz, hogy a tetejét kirakd, illetve a sütési idő néhány perccel rövidülhet. Az utolsó 10 percben érdemes ellenőrizni, hogy áll a tészta belseje. Mivel ez nem egy klasszik piskóta, nyugodtan kinyithatod a sütő ajtaját, nem fog összeesni a tészta.

Datolyás pekándiós süti

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 170 fokra.
  2. A datolyát szórd meg a szódabikarbónával és öntsd le 220 ml forrásban lévő vízzel. Tedd félre.
    A vajat robotgéppel keverd habosra, add hozzá a cukrot és verd további 1 percet. Egyenként add hozzá a tojásokat is, és keverd krémesre.
  3. A datolyát a vízzel együtt turmixold le, és továbbra is a robotgéppel, keverd a vajas masszához.
  4. A száraz hozzávalókat – a lisztet, sütőport, fűszereket és a sót - vegyítsd el, és három részben dolgozd hozzá a datolyás tésztához.
  5. Simítsd sütőpapírral bélelt formába, a tetejét rakd ki körben a pekánnal.
  6. Süsd kb 45 percet. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe is megsült-e. Mielőtt felvágod, rácson hagyd legalább langyosra hűlni. Tálald egy gombóc vanília fagyival és nagy adag karamellszósszal leöntve.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók
  • 200 g magozott datolya
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 220 ml vízzel leöntve, állni hagyni
  • 100 g vaj
  • 50 g barnacukor
  • 2 db tojás
  • 180 g fehér liszt
  • 1 tk fahéj
  • 1/4 tk őrölt szegfűszeg
  • csipet szerecsendió
  • csipet
  • 1 tk sütőpor
  • 100 g pekándió a tetejére

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
1480Ft
1480 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / db
890Ft
890 Ft/db
Egységár: 1780 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / kg
13800Ft
13800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / db
980Ft
Bezár
0 Ft / db
760Ft
Bezár
0 Ft / db
580Ft
580 Ft/db
Egységár: 29000 Ft/kg
db
- +
Bezár