BIO Teljes kiőrlésű alakor ősbúzaliszt Naturgold 1 kg
várható kiszállítás: 2024-10-16, szerda
- +4235
Termék leírása
A teljes kiőrlésű alakor liszt kiváló beltartalmi értékekkel és tápanyagokkal rendelkezik, ráadásul rengeteg formában tudjuk felhasználni, éppúgy ahogy a jól ismert klasszikus búzaliszteket.
Az alakor búzát sokszor nevezik tiszta búzának is. Tisztaságát szerkezeti felépítésének köszönheti, hiszen a magokat teljesen körbezárja a kalász, így mindenféle környezeti és vegyi hatásokkal szemben védettebb. Ebből adódóan szinte az az alakor búza is megkaphatná a bio minősítést, amelyiket nem biogazdálkodásban termesztenek, hiszen annyira tiszta marad a termése.
Míg a modernkori-búzák szerkezeti felépítése a különböző mezőgazdasági és géntechnológiai beavatkozások miatt megváltozott, addig az alakor búzát nem érintették ezek a hatások, így megőrizhette ősi tisztaságát és rendkívül jó beltartalmi értékeit.
A teljes kiőrlésű alakor liszt beltartalmi értékei még a fehér változatához képest is jobbak, hiszen belekerül a teljes búzaszem, azaz a maghéj és a csíra is! Így válik rostban és vitaminokban még gazdagabbá, valamint ezért tartalmaz több keményítőt és fehérjét is.
A teljes kiőrlésű alakor ősbúzaliszt kiemelkedő tulajdonságai
- Ez a gabonanövény magasabb rosttartalommal rendelkezik, mint a mai modern búzafélék, esszenciális zsírsav tartalma is számottevő, valamint bőven van benne foszfor, kálium és B6-vitamin. Gazdag ásványi anyagokban és aminosavakban, és tartalmazza a lizin nevű molekulát is, aminek meghatározó szerepe van a szervezetünk fehérje építésében.
- Az alakor jótékony hatásainak sora azonban itt korántsem ér véget! Például, ha beiktatjuk az étkezéseinkbe, megköti a szabadgyököket, amivel lassítja az öregedés folyamatát. Emellett remek antioxidáns-forrás, erősíti az immunrendszerünket, fogyasztásával élvezetes módon juthatunk A-vitaminhoz, ráadásul kiemelkedő karotin és lutein tartalmának köszönhetően, a rák megelőzésében is szerepet játszhat.
- Mivel az alakor búza megőrizte tisztaságát és egyszerű szerkezetét, kevesebb glutén található benne a többi búzához képest. Annak, aki tudja vagy csak sejti, hogy problémája van a gluténnal - de nem igazoltan gluténérzékeny! -, érdemes kipróbálnia az alakor lisztet, mert könnyebben emészthető és a benne rejlő számtalan tápanyagok is jobban felszívódnak.
Fontos! - az alakor búza is tartalmaz glutént, tehát gluténérzékenyek számára nem fogyasztható!
Teljes kiőrlésű alakor ősbúzaliszt felhasználási területei
A teljes kiőrlésű alakor liszt nemcsak az alakor búzamag értékes belsejét, de a mag héját és csíráját is tartalmazza, ezáltal beltartalmi értékei még magasabbak, mint fehér társának. Állaga kissé durvább, mint a fehér liszté, színe pedig - magas karotin tartalmának köszönhetően - enyhén sárgás. A belőle készült pékáruk egyedülálló ízvilággal rendelkeznek, állaguk tömörebb. Aki jobban szereti a könnyebb, lazább szerkezetű tésztákat, az keverheti a fehér változatával is.
Kiváló beltartalmi értékei miatt érdemes beépíteni a mindennapi étkezéseinkbe. Felhasználása módja eltér a modern búzalisztekhez képest, hiszen alacsonyabb gluténtartalma miatt más a szerkezete.
Ha pékárut készítesz belőle, számolj vele, hogy a nyers tészta állaga ragacsosabb lesz, mintha sima lisztekből gyúrt tészta lenne. Alakítani is nehezebb kicsit, így sütéskor - ha szeretnéd, hogy szép formás legyen a belőle készített finomság - használj formákat. Amikor a liszthez vizet adsz, figyelj rá, mert kevesebbet vesz fel belőle, mint a hagyományos liszt, a kelesztési ideje viszont hosszabb, de megéri, mert cserébe kívül ropogós marad, belül pedig laza és puha lesz a tésztája! Bármilyen péksüteményt, kiflit, zsemlét és persze kenyeret is készíthetsz belőle.
Tudtad? - az alakor liszt élesztős és kovászos tésztákhoz is egyaránt használható, de ha vannak emésztési problémáid, mindenképpen a kovászos változatot részesítsd előnyben!
- a kevesebb glutént tartalmazó alakor lisztből készített termékek emésztése eleve könnyebb
- ha kovásszal készíted, a kovász által még könnyebben emészthetővé teszed a pékárukat. Az így elkészített finomságok még kevésbé terhelik meg a szervezeted az emésztéssel.
Nemcsak pékáruk készítésénél remek alternatíva, hanem például vajas tésztákhoz is ajánljuk, ahogy palacsinták és sütemények szuper alapanyaga is lehet. Egyszóval bármihez használható, amihez eddig sima búzalisztet használtunk.