FB pixel
Kategóriák
BIO Teljes kiőrlésű alakor ősbúzaliszt Naturgold 1 kg

BIO Teljes kiőrlésű alakor ősbúzaliszt Naturgold 1 kg

db
- +
2580Ft / db
Kosárba teszem!
0 Ft / db
2580Ft
helyszíni átvétel: 2024-10-14, hétfő, 12 órától
várható kiszállítás: 2024-10-16, szerda
Az alakor búzalisztet ősbúzalisztnek is hívjuk, hiszen olyan kalászos növényből készül, amit az emberiség - ahogy neve is sugallja - ősidők óta termeszt. A teljes kiőrlésű alakor búzaliszt a mai modern búzához és búzalisztekhez képest számtalan kiemelkedő tulajdonsággal bír!

Termék leírása

A teljes kiőrlésű alakor liszt kiváló beltartalmi értékekkel és tápanyagokkal rendelkezik, ráadásul rengeteg formában tudjuk felhasználni, éppúgy ahogy a jól ismert klasszikus búzaliszteket.

Az alakor búzát sokszor nevezik tiszta búzának is. Tisztaságát szerkezeti felépítésének köszönheti, hiszen a magokat teljesen körbezárja a kalász, így mindenféle környezeti és vegyi hatásokkal szemben védettebb. Ebből adódóan szinte az az alakor búza is megkaphatná a bio minősítést, amelyiket nem biogazdálkodásban termesztenek, hiszen annyira tiszta marad a termése.

Míg a modernkori-búzák szerkezeti felépítése a különböző mezőgazdasági és géntechnológiai beavatkozások miatt megváltozott, addig az alakor búzát nem érintették ezek a hatások, így megőrizhette ősi tisztaságát és rendkívül jó beltartalmi értékeit.

A teljes kiőrlésű alakor liszt beltartalmi értékei még a fehér változatához képest is jobbak, hiszen belekerül a teljes búzaszem, azaz a maghéj és a csíra is! Így válik rostban és vitaminokban még gazdagabbá, valamint ezért tartalmaz több keményítőt és fehérjét is.

A teljes kiőrlésű alakor ősbúzaliszt kiemelkedő tulajdonságai

  • Ez a gabonanövény magasabb rosttartalommal rendelkezik, mint a mai modern búzafélék, esszenciális zsírsav tartalma is számottevő, valamint bőven van benne foszfor, kálium és B6-vitamin. Gazdag ásványi anyagokban és aminosavakban, és tartalmazza a lizin nevű molekulát is, aminek meghatározó szerepe van a szervezetünk fehérje építésében.
  • Az alakor jótékony hatásainak sora azonban itt korántsem ér véget! Például, ha beiktatjuk az étkezéseinkbe, megköti a szabadgyököket, amivel lassítja az öregedés folyamatát. Emellett remek antioxidáns-forrás, erősíti az immunrendszerünket, fogyasztásával élvezetes módon juthatunk A-vitaminhoz, ráadásul kiemelkedő karotin és lutein tartalmának köszönhetően, a rák megelőzésében is szerepet játszhat.
  • Mivel az alakor búza megőrizte tisztaságát és egyszerű szerkezetét, kevesebb glutén található benne a többi búzához képest. Annak, aki tudja vagy csak sejti, hogy problémája van a gluténnal - de nem igazoltan gluténérzékeny! -, érdemes kipróbálnia az alakor lisztet, mert könnyebben emészthető és a benne rejlő számtalan tápanyagok is jobban felszívódnak.

Fontos! - az alakor búza is tartalmaz glutént, tehát gluténérzékenyek számára nem fogyasztható!

Teljes kiőrlésű alakor ősbúzaliszt felhasználási területei

A teljes kiőrlésű alakor liszt nemcsak az alakor búzamag értékes belsejét, de a mag héját és csíráját is tartalmazza, ezáltal beltartalmi értékei még magasabbak, mint fehér társának. Állaga kissé durvább, mint a fehér liszté, színe pedig - magas karotin tartalmának köszönhetően - enyhén sárgás. A belőle készült pékáruk egyedülálló ízvilággal rendelkeznek, állaguk tömörebb. Aki jobban szereti a könnyebb, lazább szerkezetű tésztákat, az keverheti a fehér változatával is.

Kiváló beltartalmi értékei miatt érdemes beépíteni a mindennapi étkezéseinkbe. Felhasználása módja eltér a modern búzalisztekhez képest, hiszen alacsonyabb gluténtartalma miatt más a szerkezete.

Ha pékárut készítesz belőle, számolj vele, hogy a nyers tészta állaga ragacsosabb lesz, mintha sima lisztekből gyúrt tészta lenne. Alakítani is nehezebb kicsit, így sütéskor - ha szeretnéd, hogy szép formás legyen a belőle készített finomság - használj formákat. Amikor a liszthez vizet adsz, figyelj rá, mert kevesebbet vesz fel belőle, mint a hagyományos liszt, a kelesztési ideje viszont hosszabb, de megéri, mert cserébe kívül ropogós marad, belül pedig laza és puha lesz a tésztája! Bármilyen péksüteményt, kiflit, zsemlét és persze kenyeret is készíthetsz belőle.

Tudtad? - az alakor liszt élesztős és kovászos tésztákhoz is egyaránt használható, de ha vannak emésztési problémáid, mindenképpen a kovászos változatot részesítsd előnyben!

  • a kevesebb glutént tartalmazó alakor lisztből készített termékek emésztése eleve könnyebb
  • ha kovásszal készíted, a kovász által még könnyebben emészthetővé teszed a pékárukat. Az így elkészített finomságok még kevésbé terhelik meg a szervezeted az emésztéssel.

Nemcsak pékáruk készítésénél remek alternatíva, hanem például vajas tésztákhoz is ajánljuk, ahogy palacsinták és sütemények szuper alapanyaga is lehet. Egyszóval bármihez használható, amihez eddig sima búzalisztet használtunk.

Összetevők és allergén információk

Bio alakor ősbúza teljesőrlésű liszt.

A termék származási helye

Magyarország

Tápanyagtartalom 100g termékben

Energia:
387 kcal
1637 kJ
Zsír:
3,2 g
- amelyből telített zsírsavak:
0,8 g
Szénhidrát:
71,8 g
- amelyből cukrok:
4,1 g
Fehérje:
7,7 g
Só:
0,025 g

Tárolási információ

Száraz hűvös napfénytől védett helyen tartandó

Ajánlott Termékeink

Bezár