BIO Fehér alakor ősbúzaliszt Naturgold 1 kg
várható kiszállítás: 2024-10-16, szerda
- +4235
Termék leírása
Az alakor ősbúza egy különösen értékes gabonaféle, ami tele van tápanyagokkal, emellett pedig felhasználási területei is épp olyan szélesek, mint újkori társaié.
Tisztaságát szerkezeti felépítésének köszönheti, hiszen a magokat teljesen körbezárja a kalász, így mindenféle környezeti és vegyi hatásokkal szemben védettebb. Ennek köszönhető az is, hogy akár a nem bio gazdálkodásban termesztett alakor búza is megkaphatná a bio minősítést, annyira védi a szemeket a kalász a mindenféle külső behatástól. Ráadásul, amíg a mai modern búzáknak a keresztezéseknek köszönhetően megváltozott a szerkezeti felépítésük, addig az alakor búzát semmilyen mezőgazdasági és géntechnológia eljárás nem módosította, így őrizte meg ősi tisztaságát, és kiemelkedő beltartalmi értékeit.
Az alakor búza kiemelkedő tulajdonságai
- Ez a gabonanövény jóval magasabb rost és fehérjetartalommal rendelkezik, mint a mai modern búzafélék. Esszenciális zsírsav tartalma is magasabb, valamint bővelkedik foszforban, káliumban és B6-vitaminban.
- Az alakor búzának kiemelkedő az ásványianyag- és aminosav tartalma is, illetve megtalálható benne a lizin nevű molekula, aminek fontos szerepe van szervezetünk fehérje építésében.
- Magas riboflavin tartalmának köszönhetően antioxidánsokban is igen gazdag, ami segít megkötni a szabad gyököket, és lassítja az öregedést.
- A-vitamint tartalma duplája, mint a korunkbeli búzáé, valamint kiemelkedően magas a benne található béta karotin és lutein mennyisége is, amelyek amellett, hogy védik az immunrendszerünket, a rák megelőzésében is segítenek.
- Ősi - jó értelemben vett - egyszerű szerkezetéből és tisztaságából adódik az is, hogy jóval alacsonyabb a gluténtartalma, mint a többi búzának. Aki nem gluténérzékeny, de tudja (vagy csak gyanítja), hogy a szervezete nehezen emészti a glutént, annak érdemes kipróbálnia ezt a fajta lisztet, mivel egyszerűbb felépítésének és kevesebb gluténtartalmának köszönhetően az alakor könnyebben emészthető, ráadásul a benne lévő tápanyagok is jobban fel tudnak szívódni.
Fontos! - az alakor búza is tartalmaz glutént, tehát gluténérzékenyek számára az alakor búza sem fogyasztható!
A fehér alakor búzaliszt felhasználási területei
Az alakort rendkívül jó beltartalmi értékei miatt ajánlott beépíteni az étkezéseinkbe, viszont fontos, hogy - alacsonyabb gluténtartalma és eltérő szerkezete miatt - kicsit másként működik mint a sima búzaliszt. A fehér alakor liszt kifejezetten finom állagú, homogén és magas karotin tartalmának köszönhetően enyhén sárgás színű. Ízvilága is egyedi, a belőle készült termékeket könnyen meg lehet különböztetni bármelyik másik pékárutól.
Tésztája ragacsos, terülékeny, nehezebben kezelhető, ezért ha azt szeretnénk, hogy a belőle sütött pékáruk szépek, formásak legyenek, érdemes hozzá formákat használnunk. Az is fontos információ az alakorral kapcsolatban, hogy kevesebb vizet vesz fel a megszokottnál valamint kelt tésztáknál tovább kell keleszteni a tésztáját, így érhetjük el, hogy a belőle sütött pékárunk kívül ropogós, belül pedig könnyű és laza legyen.
Tudtad? - az alakor liszt élesztős és kovászos tésztákhoz is egyaránt használható, de ha vannak emésztési problémáid, mindenképpen a kovászos változatot részesítsd előnyben!
- a kevesebb glutént tartalmazó alakor lisztből készített termékek emésztése eleve könnyebb
- ha kovásszal készíted, a kovász által még könnyebben emészthetővé teszed a pékárukat. Az így elkészített finomságok még kevésbé terhelik meg a szervezeted az emésztéssel.
Nemcsak pékáruk készítésénél remek alternatíva, hanem például vajas tésztákhoz is ajánljuk, ahogy palacsinták és sütemények szuper alapanyaga is lehet. Egyszóval bármihez használható, amihez eddig sima búzalisztet használtunk.