FB pixel
Kategóriák
BIO  Fehér alakor ősbúzaliszt Naturgold 1 kg

BIO Fehér alakor ősbúzaliszt Naturgold 1 kg

db
- +
2780Ft / db
Kosárba teszem!
0 Ft / db
2780Ft
helyszíni átvétel: 2024-10-14, hétfő, 12 órától
várható kiszállítás: 2024-10-16, szerda
Az alakor ősbúzaliszt az emberiség által legkorábban termesztett kalászos gabonanövényből készült lisztek egyike. Az alakorbúzát tiszta búzának is szokták nevezni, amely a modern búzához képest kiemelkedő tulajdonságokkal bír.

Termék leírása

Az alakor ősbúza egy különösen értékes gabonaféle, ami tele van tápanyagokkal, emellett pedig felhasználási területei is épp olyan szélesek, mint újkori társaié.

Tisztaságát szerkezeti felépítésének köszönheti, hiszen a magokat teljesen körbezárja a kalász, így mindenféle környezeti és vegyi hatásokkal szemben védettebb. Ennek köszönhető az is, hogy akár a nem bio gazdálkodásban termesztett alakor búza is megkaphatná a bio minősítést, annyira védi a szemeket a kalász a mindenféle külső behatástól. Ráadásul, amíg a mai modern búzáknak a keresztezéseknek köszönhetően megváltozott a szerkezeti felépítésük, addig az alakor búzát semmilyen mezőgazdasági és géntechnológia eljárás nem módosította, így őrizte meg ősi tisztaságát, és kiemelkedő beltartalmi értékeit.

Az alakor búza kiemelkedő tulajdonságai

  • Ez a gabonanövény jóval magasabb rost és fehérjetartalommal rendelkezik, mint a mai modern búzafélék. Esszenciális zsírsav tartalma is magasabb, valamint bővelkedik foszforban, káliumban és B6-vitaminban.
  • Az alakor búzának kiemelkedő az ásványianyag- és aminosav tartalma is, illetve megtalálható benne a lizin nevű molekula, aminek fontos szerepe van szervezetünk fehérje építésében.
  • Magas riboflavin tartalmának köszönhetően antioxidánsokban is igen gazdag, ami segít megkötni a szabad gyököket, és lassítja az öregedést.
  • A-vitamint tartalma duplája, mint a korunkbeli búzáé, valamint kiemelkedően magas a benne található béta karotin és lutein mennyisége is, amelyek amellett, hogy védik az immunrendszerünket, a rák megelőzésében is segítenek.
  • Ősi - jó értelemben vett - egyszerű szerkezetéből és tisztaságából adódik az is, hogy jóval alacsonyabb a gluténtartalma, mint a többi búzának. Aki nem gluténérzékeny, de tudja (vagy csak gyanítja), hogy a szervezete nehezen emészti a glutént, annak érdemes kipróbálnia ezt a fajta lisztet, mivel egyszerűbb felépítésének és kevesebb gluténtartalmának köszönhetően az alakor könnyebben emészthető, ráadásul a benne lévő tápanyagok is jobban fel tudnak szívódni.

Fontos! - az alakor búza is tartalmaz glutént, tehát gluténérzékenyek számára az alakor búza sem fogyasztható!

A fehér alakor búzaliszt felhasználási területei

Az alakort rendkívül jó beltartalmi értékei miatt ajánlott beépíteni az étkezéseinkbe, viszont fontos, hogy - alacsonyabb gluténtartalma és eltérő szerkezete miatt - kicsit másként működik mint a sima búzaliszt. A fehér alakor liszt kifejezetten finom állagú, homogén és magas karotin tartalmának köszönhetően enyhén sárgás színű. Ízvilága is egyedi, a belőle készült termékeket könnyen meg lehet különböztetni bármelyik másik pékárutól.

Tésztája ragacsos, terülékeny, nehezebben kezelhető, ezért ha azt szeretnénk, hogy a belőle sütött pékáruk szépek, formásak legyenek, érdemes hozzá formákat használnunk. Az is fontos információ az alakorral kapcsolatban, hogy kevesebb vizet vesz fel a megszokottnál valamint kelt tésztáknál tovább kell keleszteni a tésztáját, így érhetjük el, hogy a belőle sütött pékárunk kívül ropogós, belül pedig könnyű és laza legyen.

Tudtad? - az alakor liszt élesztős és kovászos tésztákhoz is egyaránt használható, de ha vannak emésztési problémáid, mindenképpen a kovászos változatot részesítsd előnyben!

  • a kevesebb glutént tartalmazó alakor lisztből készített termékek emésztése eleve könnyebb
  • ha kovásszal készíted, a kovász által még könnyebben emészthetővé teszed a pékárukat. Az így elkészített finomságok még kevésbé terhelik meg a szervezeted az emésztéssel.

Nemcsak pékáruk készítésénél remek alternatíva, hanem például vajas tésztákhoz is ajánljuk, ahogy palacsinták és sütemények szuper alapanyaga is lehet. Egyszóval bármihez használható, amihez eddig sima búzalisztet használtunk.

Összetevők és allergén információk

Bio alakor ősbúza fehérliszt.

A termék származási helye

Magyarország

Tápanyagtartalom 100g termékben

Energia:
367 kcal
1556 kJ
Zsír:
1,9 g
- amelyből telített zsírsavak:
0,3 g
Szénhidrát:
73 g
- amelyből cukrok:
2,6 g
Fehérje:
14 g
Só:
0,025 g

Tárolási információ

Száraz hűvös napfénytől védett helyen tartandó

Ajánlott Termékeink