Vörös quinoa
várható kiszállítás: 2024-11-15, péntek
A spanyol hódítások idején majdnem teljesen kipusztult, az 1900-as évek második felében fedezték fel újra a jótékony hatásait, és kezdték el újból a ...
- +4235
Termék leírása
Mi a quinoa?
A quinoa, az inkák aranya, egy dél amerikai gluténmentes gabonaféle, főleg Peru és Bolívia vidékein terem. Az inkák nyelvén a Magok Anyját jelenti, és ennek megfelelően nagyon értékes is, az inkák szent ételnek tartották.
A spanyol hódítások idején majdnem teljesen kipusztult, az 1900-as évek második felében fedezték fel újra a jótékony hatásait, és kezdték el újból a termesztését.
Miben más mint a fehér quinoa?
A vörös quinoa (a feketéhez hasonlóan) szinte teljesen megegyezik a fehér változatával, a színén kívül a minimális különbséget egyrészt egy kicsivel dúsabb tápértéke és intenzívebb íze, másrészt az enyhén roppanósabb állaga adja.
Tartalmaz:
B1, B2, C, E , magnézium, kalcium, foszfor, vas, cink.
Miért jó?
A quinoa ásványi anyag, vitamin és tápanyag tartalma is kimagasló, felülmúlja és ezért adott esetben kiválóan helyettesíti az általunk használt gabonaféléket.
Kiemelkedően magas fehérjeforrással rendelkezik, tartalmazza mindazt a 9 esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tartalmaz és nem is tudja előállítani, ezeket csak élelmiszerekből tudjuk bevinni. A quinoa ezért főleg nagyon jó választás vegetáriánusok számára is.
Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segíti megelőzni az egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, kiváló gyulladáscsökkentő, lúgosító tulajdonsága miatt a méregtelenítő kúrákban is nagyon jól alkalmazható.
Zsírtartalma a gabonaféléknél jóval magasabb, és mivel főként telítetlen zsírsavakból áll, ezért fogyasztása hatékonyan csökkenti a szívbetegség kockázatát.
Nagy mennyiségben található benne az öregedésért is felelős szabad gyököket hatástalanító béta-karotin.
Élelmi rostokban is igen gazdag, ezért különösen javasolt a fogyasztása emésztési problémákkal küzdőknek, kismamák, keringési betegségekben szenvedők és fogyókúrázók számára is.
Kimagasló tápértéke mellett számtalan pozitív egészségügyi hatása és alacsony kalória tartalma miatt nagyon ajánlott különböző diéták használatához:
-mivel gluténmentes, az arra érzékenyeknek kiemelkedő táplálék forrást nyújt, rendszeres és változatos felhasználása jól helyettesíti a gabonák jótékony tulajdonságait,
-komplex szénhidráttartalma, alacsony glikémiás indexe és magas a rosttartalma miatt nagy segítség lehet a cukorbetegek diétájában,
-az allergiások számára is fogyasztható, nem is beszélve a fogyókúrázók széles tömegéről, akik számára alacsony kalóriatartalma miatt igen kedvelt.
Figyelem!!! -aki hajlamos a vesekőre, csak mértékkel fogyassza a quinoát, mivel az oxalátot tartalmaz! (Az oxálsav kalciumsója a vesekő leggyakoribb alkotója, vízben ugyanis nem oldódik).
Jó tudni!
Bár olyan élelmiszer nem létezik, ami önmagában tartalmazná a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot, a quinoa egy olyan növényi táplálék, ami nagyon közel jár hozzá, még az állati eredetű élelmiszerekhez viszonyítva is!
Felhasználása:
Fontos! - felhasználás előtt alaposan mossuk át jó meleg vízben, különben keserű maradhat. Van rajta egy természetes bevonó réteg, ami a víztől egy csúszós felületté válik, ezért egy rövid időre akár be is áztathatjuk, és egészen addig mossuk, amíg ez le nem jön róla.
Hasonlóan használhatjuk mint a fehér változatát. Amiben mégis különbözik, hogy kb 5 perccel hosszabb a főzési idelye, és állaga is egy picit roppanósabb marad. Sokan szeretik a színe miatt is, kifejezetten esztétikus ételeket lehet tálalni a felhasználásával.
Több féle felhasználási módja is van:
-készíthetjük és használhatjuk úgy is mint a rizst, de úgy is mint a gabonákat: mosás után kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg, kb. 20-25 perc után lesz kész, mire az összes folyadékot elfőtte. Ha kissé megpirítjuk főzés előtt, ízletesebb lesz.
-készíthetünk belőle egytálételeket, tálalhatjuk köretként, összekeverhetjük zöldségekkel akár wokban is. Jól passzol a hússal is, de rendkívüli tápértékének köszönhetően hús nélkül is legalább olyan gyakran készítik. Töltelékként is használhatjuk, de akár fasírt is készülhet belőle.
-tehetjük levesekbe betétként, de készíthetünk akár hideg salátát is belőle.
-készíthetjük kásaként is: főzzük meg ugyanúgy, mint a zabkását szokás tejben vagy vízben.
Tehetünk még hozzá gyümölcsöket, joghurtot vagy mézet, de akár ezek kombinációját is.
-rizshez hasonlóan desszertek elkészítéséhez is használhatjuk.