Tálcás datolya 200 g
várható kiszállítás: 2024-11-25, hétfő
zavarában is. Fájdalomcsillapító hatásáról számos hagyományos felhasználás szól,...
- +4235
Termék leírása
A1, B1, B2, B3, B5 vitamin, magnézium, kálium, vas, kalcium, mangán, réz.
Miért jó a datolya?
A datolya nagy segítséget nyújthat a bélproblémákban szenvedőknek, enyhíti a szorulásos tüneteket, csökkentheti a hasmenést, kifejezetten jótékonyan hat a bélflóra egészére, segíthet az anyagcsere
zavarában is.
Fájdalomcsillapító hatásáról számos hagyományos felhasználás szól, és néhányan úgy vélik, hogy enyhítheti a másnaposság kellemetlen tüneteit. Egyesek szerint hasonló érzést kelthet, mint amit köhögés elleni szirupok használatakor tapasztalhatunk.
A mérgezéses megbetegedések utáni rehabilitáció egyik fontos eleme, segít az idegrendszer épségének megóvásában is, magas vastartalmának köszönhetően csökkentheti a vashiányt, és ezzel együtt a vérszegénységre is kedvező hatással van.
Stabilizálhatja a vérnyomást, ennek köszönhetően segíthet kiküszöbölni a szív és érrendszeri megbetegedések egy jelentős részét.
Réz és kálium tartalma szív és idegcsillapítóul szolgálhat. A kalcium és a magnézium előfordulási aránya a datolyában szinte egyenlő, ez teszi lehetővé, hogy a természetes úton bejutott kalcium felszívódása ideálisan történik. Csontfejlődési zavarokra is segítséget nyújthat a datolya, a benne lévő boron meggátolja a kalcium és a magnézium kioldódását a csontokból, valamint erősíti az izmokat is.
Jó tudni:
A tálcás datolya általában tartalmaz cukrot. Mégis jó tudni, hogy amíg a kandírozott gyümölcsöket cukor hozzáadásával aszalják, addig ezt a fajta datolyát csak a felületén "fényezik" cukormázzal. A különbség, hogy az ilyen formán cukrozott aszalt gyümölcs egyrészt sokkal kevesebb cukrot tartalmaz a kandírozott változatainál, másrészt mivel csak a felületén van cukor, szinte teljesen lemosható.
Fontos tudni:
A kandírozott gyümölcsök cukor hozzáadásával készülnek, fogyasztása cukorbetegek számára nem, vagy csak minimális mennyiségben ajánlott!
Felhasználási ötletek:
- Süteményekhez, gyümölcskenyerekhez, salátákhoz, müzlikhez, való felhasználásukhoz végtelen variáció lehetséges, krémeket, szirupokat, pudingokat és számtalan más tölteléket is készíthetünk belőle.
- Kiválóan lehet használni a reform konyhában süteményekhez, desszertekhez, édesítésre, természetes lehetőség a finomított cukor kiváltására. Áztassuk be, és turmixoljuk le. A massza állaga a hozzáadott vízmennyiségtől függ, az intenzitása/édessége az áztatás időtartamának hosszúságával arányosan lágyul.
- A keleti konyha előszeretettel használja édes és pikáns ételekbe egyaránt, szószokhoz, ragukhoz adják hozzá apróra összedarabolva, de kuszkuszba és rizsbe keverve köretként is nagyon szeretik.
- Sonkával, baconnel vagy vékony szelet sajtba göngyölve előétel falatkáknak is kínálhatjuk.
- Meg is tölthetjük a kimagozott datolyákat, (fűszeres) sajttal, zöldségekkel, zöldségkrémekkel, de tölthetjük mascarpone sajttal, marcipánnal, dióval (és más diófélékkel) és még csokoládéval is, különleges desszert falatkákat kapunk belőlük.