Tahini (szezámmag krém) Nuts & Berries 500 g
várható kiszállítás: 2024-10-16, szerda
- +4235
Termék leírása
A tahini egy gyönyörű aranybarna színű, krémes és lágy - szezámmagból készült paszta, amivel a gasztronómia területén egyre sűrűbben találkozhatunk. Nélküle nincs hummusz - ami valószínűleg sokak kedvence -, emellett rengeteg egyéb, közel-keleti fogás alapja, de az indiai vagy a kelet-ázsiai konyha is előszeretettel használja. Salátaöntetekbe szintén isteni, és akár édességekbe is kerülhet.
Maga a szezámkrém nem tartalmaz semmi mást, csak és kizárólag pörkölt szezámmagot, viszont különböző elnevezéseket használnak rá: tahina, tahini vagy t’hina néven is találkozhatunk vele. Amellett azonban, hogy nagyon szépen cseng a neve, jóval több van ebben a magkrémben, már-már őrülten jó, és nagyon egészséges. Használhatjuk mártogatósnak, öntetnek, szósznak, sőt a natúr változatot ízesíthetjük is, remekül passzol hozzá például a joghurt és a citrom, de akár édes ételeknél is bevethetjük.
Miért egészséges a szezámmag?
A szezámmag hihetetlenül értékes és nem azért, mert Ali Babának rá hivatkozva sikerült kinyitni az arannyal és drágakövekkel teli barlangot 🙂, hanem azért, mert rendkívül gazdag tápanyagokban, így a fogyasztása számunkra is kincset ér.
- A szezámmag nagyon gazdag egészséges zsíroksavakban, növényi fehérjében és rostban, antioxidáns tartalmú, sejtmegújító hatású, jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin található benne, és kiváló ásványianyag-forrás. Például az összes olajos mag közül a szezámmag tartalmazza a legtöbb kalciumot, így kifejezetten jó hatással van a fogak és a csontok egészségére, csontritkulás esetén is érdemes fogyasztani.
- Gyulladáscsökkentő hatását például a Tiamin és B6-vitaminnak köszönheti. Az ásványi anyagok közül jelentős a magnézium és vastartalma, valamint kálium és foszfor is található benne. A magas cinktartalma a kollagén termelést serkenti, amitől a bőrünk rugalmas és ellenállóbb lesz.
- Erősíti a veséket és a májat, ezért méregtelenítő tulajdonsága is van. A benne található rostoknak köszönhetően kedvezően hat az emésztésre, és rendkívül hatásos székrekedés esetén.
- A magjából szezámmagolajat, szezámmag lisztet készítenek, sőt magtejet és -vajat is, amelyeket a vegánok (is) előszeretettel használják.
Konyhai felhasználása
Ha a tahiniről beszélünk, elsőre mindenkinek két méltán népszerű keleti alap eledel jut eszébe: a falafel és a hummusz. Különlegesek, sokféleképpen elkészíthetőek és nagyon finomak!
De persze sok minden másra is használhatjuk még. Önmagában, a natúr változat remek választás saláták vagy sült zöldségek ízesítésére, de mártogatósként is bevethető, ahogyan a nyers zöldségekhez és a tortillához is nagyon passzol! Ráadásul a natúr változathoz adhatunk hozzá joghurtot, tovább ízesíthetjük citrommal, fűszerekkel, remekül illik hozzá a fokhagyma, a petrezselyem és a csili is, szóval lehet bátran kísérletezni. Sőt, érdemes édes ételekhez is kipróbálni, például banánkenyérbe, zabkásához vagy müzlihez adva.
A magosboltban mi is előszeretettel használjuk: a natúr változatával készítettünk már sima és aszalt paradicsomos-kapribogyós hummuszt. Sőt, mivel szeretünk játszani az ízekkel, így megalkottuk a citromos tahini öntet is, amit kipróbáltunk egy csirkesalátán.
Fontos! - ha sokáig nem használtuk a magkrémet, állagjavító összetevő hiányában teljesen természetes, hogy a magkrém sűrűje leülepedik az üveg aljára. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint használat előtt felkeverni.
Hogyan készülnek a magkrémek?
Első lépésben olaj hozzáadása nélkül megpörkölik a magvakat, majd kisebb darabokra aprítják, ezután elkezdik krémesíteni. Ennek köszönhetően a magvak elkezdik kiengedi a bennük lévő olajtartalmat, amitől a magkrém tovább krémesíti önmagát.
Mitől jó minőségű egy magkrém?
A jó minőségű magkrémeknél két fontos feltételnek kell teljesülnie: készüljön kiváló minőségű magból, és legyen nagyon krémes. Illetve fontos, hogy mielőtt magkrémet választunk, mindig nézzük meg figyelmesen az összetevőket, hiszen sokszor - a magkrémeknél teljesen feleslegesen - pálmaolajat, tartósítószert, állagjavító vagy térfogatnövelő adalékanyagokat adnak hozzá. A Magosboltban nagyon figyelünk arra, hogy jó minőségű, és felesleges adalékoktól mentes magkrémeket kínáljunk.
A minőségi magkrémeket is lehet ízesíteni, de fontos, hogy ezt olyan természetes alapanyagokkal tegyük, mint pl. a fűszerek vagy a liofilizált gyümölcsök. Ezek a természetes alapanyagok jól kiegészítík, még ínycsiklandóbbá, még ellenállhatatlanabbá teszik az magkrémek ízeit. Ilyen termékeket is találtok kínálatunkban.
A magkrémek fogyasztását ajánljuk laktóz- és gluténmentes, valamint vegán és paleo életmódot folytatók számára is, de egy kis odafigyeléssel diétás étrendekben is nagyon jól alkalmazhatóak. A sportolók körében is kifejezett kedveltek a magas és komplex tápértékük miatt.