Szárított gojibogyó
várható kiszállítás: 2024-11-25, hétfő
Mi is a goji bogyó?
A goji bogyó- más néven licium gyümölcs, vagy farkas bogyó - a Himalája lábánál termő gyümölcs, nálunk leginkább aszalva és lé formájában szerezhető be. Távol-Keleten az egyik legelismertebb természetes immunrendszer erősítő élelmiszer, és fontos elemét képzi a kínai, tibeti és indiai orvoslásnak. A tartományban élő emberek erősek, e...
- +4235
Termék leírása
Mi is a goji bogyó?
A goji bogyó- más néven licium gyümölcs, vagy farkas bogyó - a Himalája lábánál termő gyümölcs, nálunk leginkább aszalva és lé formájában szerezhető be. Távol-Keleten az egyik legelismertebb természetes immunrendszer erősítő élelmiszer, és fontos elemét képzi a kínai, tibeti és indiai orvoslásnak. A tartományban élő emberek erősek, egészségesek, hosszú életűek, és úgy tartják, a gojinak köszönhetik hihetetlen szívós szervezetüket, ami egész életük során megvédte őket a modern korra jellemző népbetegségektől.
Tartalmaz:
A goji bogyó tulajdonképpen olyan, mint egy természetes multivitamin kapszula. Az egyik legmagasabb természetes forrása a C vitaminnak, de gazdag A, B1, B2, B6, C, és E vitaminokban is. Továbbá több mint 21ásványi anyagot és nyomelemet, (mint pl. vasat, káliumot, kalciumot, cinket, magnéziumot, szelént, kobaltot, és így tovább), és 20féle aminosavat is tartalmaz, a gyümölcshús több mint 15%-át fehérjék alkotják.
Mire jó?
A goji bogyó egy alacsony glikémiás indexü gyümölcs, magas fehérje tartalommal. Húsz különböző aminosavból épül fel: tizenegyet képes előállítani maga az emberi test, a másik kilencet táplálékkal, (a gojival pl. egymagában) vihetjük be. Gazdag omega3 és omega6 zsírsavakban, jótékony a szív és érrendszerre, csökkenti a koleszterint és a vérnyomást, gátolja a vérlemezkék összetapadását. Hozzásegítenek a megfelelő emésztéshez, idegrendszeri működéshez, segítik a jó étvágyat és hangulatot, csillapítja a stresszt, javítja az alvás minőségét, jótékonyan hat a fáradékonyságra és dekoncentráltságra. A fehérjék és aminosavak jelentik izmaink elsődleges építőköveit is, így az izomnövekedés és megtartás alapanyagául is szolgálnak.
Az egyik legkoncentráltabb természetes C-vitamin forrás a világon, immunerősítő és rák-ellenes hatása kiemelkedő és hathatós védelmet nyújt:
-májvédő komponensei helyreállítják a máj méregtelenítő hatását (pl. kemoterápiában részesülő betegek esetén),
-növelik a mutáns vagy rákos sejtek elpusztításáért felelős immunsejtek számát,
- jelentős az antioxidáns tartalma, (az egyik legmagasabb az élelmiszerek között) nagy mértékben védi a sejtek DNS-ét. (Sejtmegújító hatása miatt az élet gyümölcsének is nevezik)
A goji bogyó sok karotinoidot tartalmaz, az A-vitaminnal összeadódó és egymást erősítő (különösen rákellenes ) hatásuk intenzívebb, mint a béta-karotinnak önmagában.
Alacsony glikémiás indexének, magas fehérje és rost tartalmának köszönhetően jó eredményt érhetünk el a vércukorszint egyensúly tartásában. Hatékonyan támogatja a fogyókúrás folyamatokat is.
Fogyasztása természetes afrodiziákumként is hatásos, az A vitamin hatása fokozza testünk keringési rendszerének működését, ami alapvető az egészséges nemi élethez, de fokozza a férfiak termékenységét és közvetlen hatással van a „férfierőre”is
Egy régi kínai mondás egész egyszerűen azt tartja:„Ha messzi útra mész, ne egyél sok gojit!” :-)
Jó tudni:
Sok tévhit van a goji bogyóval kapcsolatban, tisztázzunk egy két dolgot:
A hazánkban is megtermő gyümölcs - köznapi nyelven ördögcérna, (bár nem azonos a Himalája térségében termővel, de valóban egy családba tartoznak), a hiedelemmel ellentétben nem mérgező! Fontos tudni viszont, hogy bármilyen goji mérgező abban az esetben ha még zöldes, tehát nincs tökéletesen beérve, vagy mérgező a növény zöld része is! Ebből következik, hogy a „hazai goji” is fogyasztható érett állapotában. De itt van a csavar a történetben, hiszen a goji bogyó ajánlott fogyasztási mennyisége egy marék (mindenkinek a saját marka a mérce), ennek túllépése nem ajánlott. Csakhogy a hazai gyümölcs tartalma meg sem közelíti a Himalája térségében termő családtagjáét, és a mennyiség, amivel be tudnánk vinni az ajánlott tápanyag mennyiséget, messze meghaladja az ajánlott egy maréknyit, ami viszont valóban okozhat problémát. Azt is hallottuk, hogy beszerezhető már itthon is az „eredeti”goji vetőmagja, és meg is terem, csakhogy van egy bökkenő: ezt a fajta ható anyagtartalmat és hatásfokot csak a több ezer méter magasan lévő fennsíkokon termett goji produkálja, az erre legalkalmasabb hely pedig - nem véletlenül - a Himalája környéke.
Röviden: megbízható, ellenőrzött forrásból szerezzük be a gojit, tartsuk be a mennyiségi utasítást, és nem lesz baj, sőt, elképesztően sokat teszünk vele az egészségünk megőrzéséért!
Felhasználási ötletek:
Csodálatos gyógyhatásától függetlenül azt kell tudni a róla, hogy az előfordulási helyén a mindennapi konyhai használat részét képzi, nem véletlen tehát, amit a helyi emberek egészségéről hallhatunk a gojival kapcsolatban...
Ha bejön az íze, leginkább úgy használhatjuk mint egy aszalt gyümölcsöt: - tehetjük süteményekbe, müzlikbe, joghurtokba. Dió, mogyoró, mandulafélékhez keverve szuper egészséges rágcsálnivaló mixet is csinálhatunk belőle. Akár meleg, akár hideg vízbe is lehet áztatni - így teát, vagy sima goji italt készíthetünk, ahogy jobban ízlik, de gyakorlatilag bármibe beáztathatjuk.
Ha kifejezetten a gyógyhatása a cél, kerüljük a forrázását, főzését, sütését, ugyanis így sokat veszít az értékéből, és eredményességéhez szükséges a rendszeres, kúraszerű napi fogyasztása.
+egy 5let:
Saját felhasználási ötlet: nem jött be a goji egyedi édes íze, de mindenképpen szerettem volna én is bevinni a szervezetembe, ezért kerestem azt a fogyasztási formát, amit még élvezni is tudok. A fentebb felsorolt felhasználási formák nekem nem jöttek be. Mindenféle bizarr kombinációkat kipróbálva (...) találtam egy ugyancsak extrém, de szerintem vállalható kombót: teljesen üres kávéba áztattam be. A goji egy kicsit megédesítette a kávémat, a keserű kávétól kellemesen fanyar lett a goji, nekem így harmóniába kerültek az ízek :-) Ha van kedvetek, próbáljátok ki!