FB pixel
Kategóriák

Zöldfűszeres lencsefőzelék puy lencséből, kesudióval és tökmagolajjal

Elkészítési idő: 60 perc  
Nehézségi szint: Könnyű  
Hány főre: 4  
Lencséből sok izgalmas fajta van a mi sima, étkezési lencsénk mellett. Érdemes elmélyülni a típusok kipróbálásában, hiszen szép színeiken kívül íz és állagbéli különbségek is észrevehetőek közöttük.

Mi most a puy lencsét hoztuk nektek. Már több, mint 2000 éve termesztik Le-Puy-en-Valey városában, Franciaország szívében. Tekintve, hogy eredet védett fajta, kizárólag vegyszermentes környezetben nő fel, a régi szokásoknak megfelelően. Színe sötétzöld, apró, pici pöttyökkel.

A lencse az egyik legősibb eledelünk, az ókori Rómában és Görögországban is fogyasztották. Több helyen említésre kerül a Bibliában, illetve mitológiai jelentősége is van: a halottak mellé egy tál lencsét temettek útravalónak. Sokáig a szegények kaviárjának tartották (lásd. beluga lencse), viszont manapság már elfoglalta méltó helyét a csúcsgasztronómiában is. 
 
Receptünkben a francia ízvilágot hívjuk életre, hisz mi is állhatna jobban ennek az alapanyagnak, mint az, hogy szülőhazájának fűszerezését alkalmazzuk?

 

 

 

A lencsefőzelék elkészítése:

  1. Az olívaolajat egy 1 literes lábos alján, alacsony lángon felhevítjük. Adjuk hozzá a már finomra szelt póréhagymát, fokhagymát, megpucolt és lereszelt sárgarépát, fehérrépát. Dinszteljük, időnként megkeverve pár percig, majd adjuk hozzá a lencsét is, és pirítsuk őket együtt tovább. A lencse nem igényel beáztatást, így szárazon tudunk vele dolgozni. Minden magnak jót tesz, ha egy kicsit pirítjuk, alkalmazhatjuk ezt más hüvelyeseken is nyugodt szívvel. Ahhoz, hogy a zöldségekben levő természetes cukrok karamellizálódni tudjanak, nem szabad folyamatosan kevergetni az ételt. A kevesebb néha több alapon a végeredmény itt is sokkal jobb lesz.
  2. 8-10 perc elteltével öntsük fel a lencsét annyi vízzel, amennyi ellepi. Készítsünk el a friss zöldfűszereinkből a csokrot (házi bouquet garni), és helyezzük a főzővízbe.
  3. Amíg a lencse puhul, rakjuk a kesudió kétharmadát vászonzsákba, és klopfoló segítségével törjük durvára a szemeket. (választhatunk hozzá aprított kesudiót is, ha nem szeretnénk ezzel foglalatoskodni.) Hevítsünk szárazon serpenyőt, és kis hőfokon, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk le a kesudiónkat is. Vigyázzunk, a magok nagyon könnyen megégnek. Ha ez előfordulna, azonnal borítsuk hideg felületre, és válogassuk ki a kormos szemeket. 
  4. Ahogy dagad a lencse a víz hatására, folyamatosan pótoljuk a folyadékot, hogy mindig ellepje az ételt. Nem szeretek a hüvelyesekhez sót adni főzés folyamán, de a lencse kivétel: héját nem keményíti meg a durva szemű só, ezért adjuk hozzá nyugodtan.
  5. Főzzük a lencsét puhára, de ne szét, ekkor óvatosan vegyük le a tűzről. Csipesz segítségével távolítsuk el a bouquet garnit (azaz a kis fűszercsokrunkat), és keverjük az ételhez a mustárt, tökmagolajat, és fűszermozsárban feltört borsot is.
  6. Sűrítést a főzelék a magvak keményítőtartalma miatt nem igényel, viszont ha szeretnénk krémesíteni, vegyünk ki belőle, és botmixer vagy turmixgép segítségével pépesítsük, majd kevergessük az ételhez a ledarált “sűrítőanyagot”.
  7. Díszítésként pár csepp tökmagolajat, finomra darált tökmagot, a félretett kesudiónkat, és csírákat javaslok.
  8. Még melegen, egy kis balzsamecettel tálaljuk!

Recept és fotó: Sinkó Bori, a Hokedli főzelékbár tulajdonosa.

Jó étvágyat!


Recept a magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!

 
A lencsefőzelék hozzávalói:

Ajánlott Termékeink