Vöröslencse dahl
Az Indiában alapfogásnak számító dahl, hasonlóan a curry-hoz, nem egy konkrét étel, hanem inkább egy gyűjtőfogalom. Hagymás alappal és fűszerekkel főzött ragu. Vagyis nincs konkrét, autentikus receptje, hanem mindenféle hüvelyesből készített, fűszerekkel ízesített fogás neve.
Készülhet lencséből, borsóból, babfélékből, de akár paradicsom, répa, zeller, krumpli és édesburgonya is kerülhet bele. Rostokban, fehérjében gazdag, sokféleképp variálható, fűszerezhető, változatos fogás.
Mi most egy vöröslencséből készült dahl változatot hoztunk nektek. :)
Elkészítés:
- A hagymát vágd finomra és futtasd meg a kókuszolajon. Dobd hozzá az apróra vágott fokhagymát és gyömbért. Dinszteld 2-3 percet, szórd hozzá a fűszereket, majd a kockára vágott paradicsomot és a sűrített paradicsomot is. További 2-3 percig főzd, amíg pépes nem lesz.
- Add hozzá a leöblített lencsét, sózd borsozd ízlés szerint. Öntsd fel a forró víz háromnegyed részével, és reszeld bele a citrom héját is. 25 perc alatt főzd készre. Ha nagyon sűrű, kevés vízzel hígítsd.
- Végül ízesítsd a citrom levével, és öntsd fel a kókusztejszínnel. Forralj rajta még egyet, ha szükséges, még sózd meg. Tálald korianderrel (petrezselyemmel) és chili pehellyel megszórva.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 2 ek kókuszolaj
- ½ fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 cm friss gyömbér
- 2 ek sűrített paradicsom
- 1 szem paradicsom
- só és bors
- 250 g vöröslencse
- 1 csipet őrölt kömény
- 1 tk kurkuma
- 1 csipet csipet cayenne bors (elhagyható)
- 1 ek curry fűszerkeverék
- 1 db citrom héja
- ½ db citrom leve
- 1 l forró víz
- 1 dl kókusztejszín
- a tetejére friss korinader/petrezselyem, chili pehely