Vörösborban áztatott aszalt szilvás szűzpecsenye
Ha egyszerűen elkészíthető, mégis különleges fogást keresel, akkor jó helyen jársz. Ez a borban áztatott aszalt szilvával töltött szűzpecsenye pont ilyen. Egyszerű alapanyagokból, könnyen el-, vagy akár előkészíthető, dekoratív és ízletes darab. Ha túl szerénynek érzed a tölteléket, sajttal, póréhagymával tovább gazdagíthatod.
Szívesen készítek szűzpecsenyét, mert szaftos, és nagyon könnyen átsül, de akár a csirke, vagy pulykamell is tökéletes hozzá. Mindenképpen tekerd be bacon szeletekbe, mert szebb lesz, mikor megsül, remekül összetartja a tekercset, és a húst sem hagyja kiszáradni.
A legjobb, ha a szilvát néhány nappal korábban borba áztatod. (Ha ehhez kifutottál már az időből, nem baj, pár óra áztatással is ütős lesz
😉.) Válassz hozzá gyümölcsös, félédes borfajtát. (A borban áztatott aszalt szilvát megtöltheted pirított mandulával is, csinos üvegbe rakva kitünő gasztróajándék.)
A szűzpecsenyét nyisd szét, vagyis hosszában, csiga alakban vágd végig, lehetőleg vékonyra, hogy minél nagyobb felületen tölthesd meg a húst.
Köretnek almás, aszaltszilvás pároltkáposztát, és sült, vajas törtkrumplit készítettem hozzá.
Elkészítés:
- A szilvát áztasd be a borba, és hagyd állni.
- A húst „nyisd ki”: vágd be hosszában csigavonalban, és enyhén klopfold ki. Sózd és borsozd.
- A szilvát szűrd le, és rendezd a hús tetejére úgy, hogy a hosszabb szélén hagyj egy 3 cm-es sávot. A másik irányból minél szorosabban csavard fel, és tekerd körbe a szalonna szeletekkel.
- Kend le olajjal, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. 160 fokon, légkeveréssel kb. 30 perc alatt süsd aranybarnára. Alkalmanként locsold meg a kisült zsírral. Hagyd állni néhány percet és már szeletheted is.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 1 db szűzpecsenye (450-500 g)
- 200 g aszalt szilva + annyi bor, amennyi ellepi
- kb. 150 g szeletelt bacon
- só, bors
- 2 ek olaj