FB pixel
Kategóriák

Vörös lencsés bulgur fasírt olivás paradicsomszószban

Elkészítési idő: 45 perc  
Nehézségi szint: Könnyű  
Hány főre: 4  

Kétségtelen, hogy ez a paradicsomszószos gabonafasírt nehezen nevezhetne a dekoratív fogások versenyén, de tökéletes példája a nem túl szép, mégis nagyon finom ételeknek. Ne hagyd, hogy a visszafogott külcsín elvegye a kedved, mert a fasírt golyó lágy, tele van ízekkel, és a sült paradicsomszósz sem marad el tőle semmiben, kifejezetten ízgazdag. Igazából együtt még ütősebb ízharmóniát hoznak.

Könnyű, mégis laktató étel, és 100 százalékban csak növényi alapanyagokat tartalmaz.

Nyári időszakban, mikor kapható napon érlelt paradicsom, érdemes frisset használni, de a köztes időszakban inkább a konzerv, egész paradicsomot válaszd. A konzerv esetében ne nagyon szórakozz a darabolással, csak kézzel nyomd szét a puha paradicsom-szemeket.

Bár alapvetően nem egy bonyolult étel, hiszen a golyóhoz csak össze kell főzni a hozzávalókat, mégis érdemes előre gondolkodni: ahhoz, hogy megtudd formázni a gombócokat, teljesen ki kell hűlnie. Én ezért előző nap készítettem el bulguros-lencsés alapot, így másnap könnyű volt vele dolgozni.

 Vörös lencsés bulgur fasírt

Elkészítés:

  1. A gombóchoz a hagymát vágd finomra és 3 evőkanál olívaolajon dinszteld üvegesre. Majd add hozzá az összenyomott fokhagymát, és pirítsd illatosra.
  2. Jöhetnek a fűszerek: mustár, kömény, curry – pirítsd 1-2 percig, hogy kiengedjék az ízüket. Öntsd fel a zöldségalaplével, és szórd bele a vöröslencsét és a bulgurt is. Fedd le, és főzd 10 percet. Ez idő alatt teljesen megpuhul, és a vízet is beszívja majd.
  3. Zárd el alatta a tűzhelyet, sózd és borsozd, és szórd bele a felaprított fűszernövényeket is. Lefedve hagyd a gőzben, majd néhány órára tedd hűtőbe.
  4. Készítsd el a kb. 6-7 centi átmérőjű gombócokat, és 3 evőkanál olívaolajon nagy lángon pirítsd körbe.
  5. A szószhoz az olívaolajat melegítsd fel, és tedd hozzá az összenyomott paradicsomkonzervet, öntsd fel kb. 200 ml vízzel (én ilyenkor mindig a paradicsomos dobozba öntöm vizet, és kiöblítem így a dobozt 🙂 ), és lefedve főzd 5-6 percig. Közben vágd ketté (vagy tetszés szerint) az olívabogyókat és ezt is add a paradicsomszószhoz.
  6. Sózd és borsozd ízlés szerint, és ízesítsd a mézzel. Tedd át egy hőálló tálba. Állítsd bele a gombócokat, és told 180 fokos légkeveréses sütőbe kb. 30 percre.
  7. Tálald azonnal önmagában, vagy kínálj mellé tésztát (spagetti passzol hozzá a legjobban).

Jó étvágyat! ☺️


Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!

Fotó: Romics Bea / szotyicreations.hu

A fasírthoz:

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
1280Ft
1280 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
980Ft
980 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / db
1100Ft
1100 Ft/db
Egységár: 2750 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
640Ft
640 Ft/db
Egységár: 4572 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
640Ft
640 Ft/db
Egységár: 4572 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
4490Ft
4490 Ft/db
Egységár: 8980 Ft/liter
db
- +
Bezár
0 Ft / db
590Ft
590 Ft/db
Egységár: 14750 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
690Ft
690 Ft/db
Egységár: 17250 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
1680Ft
1680 Ft/db
Egységár: 6720 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
990Ft
990 Ft/db
Egységár: 1980 Ft/kg
db
- +