Vörös lencsés bulgur fasírt olivás paradicsomszószban
Kétségtelen, hogy ez a paradicsomszószos gabonafasírt nehezen nevezhetne a dekoratív fogások versenyén, de tökéletes példája a nem túl szép, mégis nagyon finom ételeknek. Ne hagyd, hogy a visszafogott külcsín elvegye a kedved, mert a fasírt golyó lágy, tele van ízekkel, és a sült paradicsomszósz sem marad el tőle semmiben, kifejezetten ízgazdag. Igazából együtt még ütősebb ízharmóniát hoznak.
Könnyű, mégis laktató étel, és 100 százalékban csak növényi alapanyagokat tartalmaz.
Nyári időszakban, mikor kapható napon érlelt paradicsom, érdemes frisset használni, de a köztes időszakban inkább a konzerv, egész paradicsomot válaszd. A konzerv esetében ne nagyon szórakozz a darabolással, csak kézzel nyomd szét a puha paradicsom-szemeket.
Bár alapvetően nem egy bonyolult étel, hiszen a golyóhoz csak össze kell főzni a hozzávalókat, mégis érdemes előre gondolkodni: ahhoz, hogy megtudd formázni a gombócokat, teljesen ki kell hűlnie. Én ezért előző nap készítettem el bulguros-lencsés alapot, így másnap könnyű volt vele dolgozni.
Elkészítés:
- A gombóchoz a hagymát vágd finomra és 3 evőkanál olívaolajon dinszteld üvegesre. Majd add hozzá az összenyomott fokhagymát, és pirítsd illatosra.
- Jöhetnek a fűszerek: mustár, kömény, curry – pirítsd 1-2 percig, hogy kiengedjék az ízüket. Öntsd fel a zöldségalaplével, és szórd bele a vöröslencsét és a bulgurt is. Fedd le, és főzd 10 percet. Ez idő alatt teljesen megpuhul, és a vízet is beszívja majd.
- Zárd el alatta a tűzhelyet, sózd és borsozd, és szórd bele a felaprított fűszernövényeket is. Lefedve hagyd a gőzben, majd néhány órára tedd hűtőbe.
- Készítsd el a kb. 6-7 centi átmérőjű gombócokat, és 3 evőkanál olívaolajon nagy lángon pirítsd körbe.
- A szószhoz az olívaolajat melegítsd fel, és tedd hozzá az összenyomott paradicsomkonzervet, öntsd fel kb. 200 ml vízzel (én ilyenkor mindig a paradicsomos dobozba öntöm vizet, és kiöblítem így a dobozt 🙂 ), és lefedve főzd 5-6 percig. Közben vágd ketté (vagy tetszés szerint) az olívabogyókat és ezt is add a paradicsomszószhoz.
- Sózd és borsozd ízlés szerint, és ízesítsd a mézzel. Tedd át egy hőálló tálba. Állítsd bele a gombócokat, és told 180 fokos légkeveréses sütőbe kb. 30 percre.
- Tálald azonnal önmagában, vagy kínálj mellé tésztát (spagetti passzol hozzá a legjobban).
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó: Romics Bea / szotyicreations.hu
A fasírthoz:
- 200 g vörös lencse
- 100 g bulgur
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 tk őrölt mustármag
- 1 tk kömény
- 1 tk currypor
- 700 ml zöldségalaplé
- 1 csokor petrezselyem
- 10-12 db nagy mentalevél
- 3-3 ek olívaolaj
- A szószhoz:
- 1 doboz egész paradicsom konzerv
- 2 ek olívaolaj
- 100 g magnélküli fekete olajbogyó
- 100 g magnélküli zöld olajbogyó
- 1 ek méz vagy egy csipet barna cukor