Vegán sajtszósz
Nem vagyok vegán, sőt, számomra abszolút elképzelhetetlen az élet sajt nélkül. De! - nagyon szeretem a vegán ételeket, mert elképesztően változatosak, és csoda ízeket rejtenek. Itthon is szívesen színesítem a mindennapokat 100%-ban növényi fogásokkal. Vagy bejön a családnak, vagy nem, de szerencsére elég kalandvágyóak. 🙂
Már most, előre szólok, hogy nem, ennek a vegán sajtszósznak egyáltalán semmi köze nincs a sajthoz. Nincs kifejezett sajtíze sem, egész egyszerűen azért, mert nincs benne sajt, cserébe kesuból és zöldségekből készül. Sokkal inkább egy krémes, selymes, lágy szósz, kellemesen fűszeres, csupa íz.
Használhatod salátára, öntetként, tésztaszósznak, vagy akár mártogatósnak, mint egy sajtszósszal tennéd. Az utóbbi formában szerintem abbahagyhatatlan.
Ez egy elég nagy adag lesz, de remekül fagyasztható, így bármikor előkaphatod, amikor csak szükséged van rá. De persze, készíthetsz fele adagot is.
Elkészítés:
- A tököt és a répát tisztítsd meg, a tököt kockázd fel, a sárgarépát vágyd vékony karikákra. Tedd félre.
- A hagymát vágd apróra, és dinszteld meg az olajon. Add hozzá a fokhagymát is, és pirítsd illatosra.
- Add hozzá a paprikát és a kurkumát, majd a répát, a tököt és a kesudiót, és a sörélesztőt is. Öntsd fel a zöldségalaplével, ízesítsd sóval és a citrommal, és lefedve főzd, amíg a zöldség meg nem puhul.
- Egy botmixerrel ess neki, és turmixold krémesre. Ha szükséges sózd, vagy ízesítsd még egy kevés citrommal.
- Tálald azon melegében tésztaszószként, vagy hagyd kihűlni, és használd salátaöntetként, mártogatósként.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 200 g sütőtök (vajtök)
- 200 g natúr kesudió
- 1 db kis fej hagyma negyede
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db kisebb sárgarépa
- 5 g sörélesztő pehely
- 400 ml zöldségalaplé
- 1 tk őrölt kurkuma
- ½ tk füstölt édes pirospaprika
- ½ citrom leve
- 1-2 tk só
- 2 ek olívaolaj