Túrázók levese
Ne higgy a nevének, nem csak egy kiadós erdei séta után esik jól ez a gazdag zöldségleves szárított erdei gombával és rozzsal dúsított leves, hanem remek választás bármelyik borongós napon, amikor csak egy melengető, és tartalmas levesre vágysz.
Ez az a tipikus leves, amire azt mondjuk, hogy megáll benne a kanál. A sok-sok zöldség mellet a rozs intézi az extra rostot, a szárított gomba pedig gondoskodik a plusz fehérjéről is. Szárított gomba helyett persze akár frissből is készítheted, de megkockáztatom, hogy kevesen vagyunk olyan szerencsések, hogy egyszerre többféle is gomba lapul otthon a hűtőben. Egy csomag szárított gombában viszont mindenféle különlegesre találsz, amik tovább gazdagítják ezt az amúgy is bőséges fogást.
Psszt… szerintem a legjobb, ha tálalásnál még egy kanál tejfölt is adsz hozzá 😉
Elkészítés:
- A szalonnát kockázd fel, és egy lábosban, alacsony lángon süsd zsírjára. Közben vágd finomra a hagymát, és zúzd össze a fokhagymát. A répát tisztítsd meg, és karikázd fel. A gombát mosd át, és áztasd be kb. fél liter langyos vízbe.
- Ha a szalonna már jónak tűnik, mehet hozzá a hagyma. Pirítsd néhány percet, majd add hozzá a fokhagymát is. Ha illatosra pirult, szórd hozzá a kétféle répát és a gombát is. Pirítsd további 1 percet, majd öntsd fel a borral. Adj neki 2-3 percet, hogy az alkohol elillanjon, és öntsd fel a gomba áztatólevével - úgy, hogy az alját „megtartod”. Ha esetleg homok lenne benne, így nem kerül majd a levesbe.
- Öntsd hozzá a zöldségalaplevet, a rozst és a kakukkfű ágat is. Letakarva kb. 45 perc alatt főzd puhára. Ha már minden megpuhult, vedd ki a kakukkfű ágat, tálald reszelt sajttal megszórva.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 150 g kolozsvári szalonna
- 1 db közepes fej vöröshagyma
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk kakukkfű
- 1 csomag szárított erdei gomba
- 150 ml száraz fehérbor
- 1 liter zöldségalaplé
- 100 g rozs
- 4-5 db kelkáposzta levél
- A tetejére:
- reszelt parmezán